
Boende och ekonomi som student
Att studera på universitet innebär ofta att flytta hemifrån och att leva på en studentbudget. Här får du veta mer om hur du kan hitta boende i Göteborg och hur ekonomin kan se ut under studietiden, från bostadsköer till CSN och stipendier.
Studentboende i Göteborg
I Göteborg kan det vara svårt att hitta bostad snabbt. Så snart du vet att du vill studera på Göteborgs universitet kan du sätta igång med att söka bostad. Du behöver nämligen inte vara student när du ställer dig i kö, däremot måste du studera när du väl flyttar in i ditt studentboende.
Bostadsköer och studentbostäder
När du ställer dig i bostadskö börjar du samla köpoäng som du sedan använder för att få ett studentrum eller en lägenhet. Du kan ställa dig i bostadskö från och med att du fyllt 17 år, däremot måste du studera när du väl flyttar in i ditt studentboende.
De två största hyresvärdarna för studentbostäder i Göteborg är SGS och Chalmers studentbostäder. Även den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Göteborg har ett mindre antal bostäder för studenter. Däröver finns det även ett antal mindre hyresvärdar som hyr ut studentbostäder.
Förtur för dig som är nyantagen
Om du blivit antagen till Göteborgs universitet och ska flytta till Göteborg har du förtur till ett studentboende hos SGS Studentbostäder. Innan flytten måste du ha bott utanför pendlingsavstånd från Göteborg. Det måste också vara första gången du är antagen till en utbildning vid Göteborgs universitet.
Vilka typer av boenden finns det?
De köpoäng du har samlat ihop när du söker bostad bestämmer vilka typer av boenden du kan få. Om du har färre poäng kan du oftast få tag på studentrum där du delar badrum och kök med andra personer. Har du fler poäng kan du få tag på en egen lägenhet.
Skydda dig mot bedrägerier
Eftersom det råder lägenhetsbrist i Göteborg händer det att bedragare försöker utnyttja situationen genom att annonsera ut falska hyreskontrakt. Det finns några saker du kan göra för att skydda dig!
Studentekonomi
Som student kan du lösa din ekonomi på olika sätt. De flest väljer att ta studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN), andra väljer att arbeta vid sidan av studierna. Hur du väljer att göra beror på hur mycket du studerar. Du kan också söka stipendier när du studerar, vilket innebär att du söker ett ekonomiskt bidrag från en organisation som delar ut stipendier.
Studiemedel från CSN
Studiemedlet från CSN består av en lånedel och en bidragsdel. Lånedelen är lånade pengar som du måste betala tillbaka medan bidragsdelen är pengar som du får.
Om du studerar halvtid har du möjlighet att bara ta bidragsdelen av studiemedlet och få exempelvis resten av din inkomst som lön från ett jobb.
Studerar du däremot heltid kan det vara svårt att hinna med arbete vid sidan av – du måste ju även ha tid för vila och fritid. Då kan det vara smart att leva enbart på studiemedel.
Ansöka om stipendier
Ett stipendium är en gåva i form av en summa pengar som vanligtvis skänks till studenter, forskare och yrkesverksamma inom olika områden. Som student vid Göteborgs universitet kan du söka ett antal stipendier.
Jobba extra under terminen
Ett sätt att dryga ut sin kassa är att ta ett extrajobb vid sidan av studierna. I Göteborg finns det goda möjligheter till många olika typer av extrajobb. Vissa restauranger och butiker annonserar i sina lokaler, andra företag använder sig av Arbetsförmedlingen. Se bara till att arbetstiderna inte krockar med när du ska befinna dig på campus!
Studera eller jobba under sommaren
På sommaren är det vanligtvis uppehåll i dina studier vid universitetet. Många som studerar väljer att jobba under sommaren, men det finns också de som väljer att läsa en sommarkurs.
Att söka till sommarkurser kan vara ett sätt för dig att trygga din inkomst under sommaren – får du inget jobb kan du istället studera och leva på studiemedel.