Kollegiet för yrkeskunnande
En mötesplats för forskare och andra med intresse för yrkesutbildning i skola och arbetsliv.
Kollegiets verksamhet inriktas mot att ordna och bjuda in till seminarier där frågor om yrkesutbildning och yrkeskunnande diskuteras med utgångspunkt i aktuell forskning, utvecklingsprojekt och annan yrkespedagogisk verksamhet. Alla som är intresserade av yrkeskunnande inom olika områden är välkomna till våra öppna seminarier.
Kollegiet vill
- Föra fram aktuell forskning från olika vetenskapliga discipliner
- Bjuda in till dialog mellan forskare och andra aktörer
- Stimulera till nätverkande om frågor som handlar om utveckling av yrkeskunnande
Nätverk
Aktuellt
7 april kl. 14.30–16.00: Undervisningsnära forskning och skolutveckling
Under seminariet presenteras ett pågående samarbete mellan forskare och lärare som handlar om utveckling av undervisningsmiljöer i Naturbruksutbildningen. Det här är ett exempel på hur forskare och lärare kan samarbeta. Under seminariet presenterar också några yrkeslärare hur de utvecklat sin undervisning med aktionsforskningsinspirerade metoder. Dessa utvecklingsarbeten genomfördes under sista terminen på yrkeslärarutbildningen. Utvecklingsarbetena ger exempel på hur yrkeslärare kan utveckla sin undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Under seminariet finns det möjlighet att ställa frågor och dela med sig av egna erfarenheter.
Program och zoomlänk till seminariet hittar du på evenemangssidan.
12 maj kl. 14.30–ca 16.30: Ämnesbetyg – från utredning till ”skarpt läge”
Under seminariet beskriver Jörgen Tholin, som arbetat med utredningen, bakgrunden till ämnesbetyg samt hur han idag ser på fördelar och utmaningar. Jörgen talar också om bedömning i samband med ämnesbetyg. Betty Ingildsen, yrkeslärare vid Angeredsgymnasiet i Göteborg, berättar om deras arbete med implementeringen. Vi avslutar med en öppen diskussion och frågor
Läs utredningen Bygga, bedöma, betygssätta – betyg som bättre motsvarar elevernas kunskaper på regeringen.se.
Program och zoomlänk till seminariet kommer lite längre fram.