
Öppet Hus 2023
Den 24 november öppnar vi dörrarna! Välkommen att titta in i vår verksamhet på Vasagatan och Kristinelundsgatan i Göteborg och få information om hur det är att studera på HDK-Valand. Lär dig mer om våra utbildningar, kika in i verkstäderna, gå en guidad tur och snacka med studenter! Under dagen kommer det också vara utställningar och workshops i husen.
Välkommen att träffa programansvariga, lärare och studenter som berättar om sina program på kandidatnivå samt masterprogrammet i litterär gestaltning. Under varje ämne kan du läsa om var när och hur du får den programinformation som är intressant för just dig. Har du inte möjlighet att närvara på plats denna dag kan du få digital information via zoom.
Är du intresserad av våra internationella kandidat och masterutbildningar (med undervisning på engelska) - klicka dig till den internationella webbsidan - här finns länkar till presentationer av våra internationella program via zoom.
Information på plats
Möt Anna Eklind, programansvarig för Konstnärligt kandidatprogram i design som berättar om utbildningen och svarar på dina frågor.
Tid: 10.30 och 14.30 (Ca 40 min)
Plats: Kristinelundsgatan 6-8, rum 338
Portfolio och ansökan
Anna Eklind, programansvarig går igenom ansökningsprocessen och vad som är bra att tänka på när du gör din portfolio.
Tid: 11.30 (Ca 45 min)
Träffa studenter ifrån kandidatutbildningen i design och ställ dina frågor!
Tid: 12.15 (Ca 30 min)
Plats: Kristinelundsgatan 6-8, rum 338
Mer från Design
Studenter ifrån masterutbildningen Child Culture Design ställer ut sina projekt ifrån kursen Homoludens
Tid: hela dagen
Plats: Rum 501
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i design med programansvarig Anna Eklind.
Tid: 13.00- 13.25
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Information på plats
Möt lärare och studenter från kandidatprogrammet i Film, med möjlighet att ställa frågor
Tid: 13.00 och 15:00 (ca 45 min)
Plats: Vasagatan 50, Bio Valand
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i film.
Tid: 11.00-11.40
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Information på plats
Stefan Jensen, programansvarig och Kerstin Hamilton, lärare informerar och svarar på frågor om kandidatutbildningen i fotografi.
Tid: 12.00
Plats: Vasagatan 50, X-library
Portfolio och din ansökan
Kerstin Hamilton går igenom ansökningsprocessen och vad som är bra att tänka på när du jobbar med din ansökan. Ta gärna med dig dina egna bilder som ett underlag för samtalet.
Tid: 13.30
Plats: Vasagatan 50, X-library
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i fotografi med programansvarig Stefan Jensen
Tid: 14.30–14.55
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Information på plats
Programansvarig Josefina Posch och lektor Arne Kjell Vikhagen berättar om utbildningen tillsammans med en studentrepresentant. På slutet finns utrymme att ställa dina frågor.
Tid: 13.00
Plats: Vasagatan 50, Glashuset
Mer från Fri konst
Välkomna till utställning högst upp i huset. Ettorna på fri konst visar upp sin ateljé och sina verk från de första månaderna på utbildningen.
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i fri konst med programansvarig Josefina Posch
Tid: 15.00-15.25
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Information på plats
Om kandidatprogrammet i konsthantverk
Tid: 12.00 och 15.00 (ca 30 min)
Plats: Kristinelundsgatan 6-8, Rum 310
Ansökan
Information om ansökan till Konsthantverksprogrammet. Studenter ifrån textilkonst, smyckekonst och keramikkonst visar och berättar om sina arbetsprover, programansvarig och lärare informerar om ansökningsprocessen och svarar på frågor om ansökan och arbetsprover.
Tid: 13.00
Plats: Kristinelundsgatan 6-8, Rum 310
Mer från konsthantverk
Studenter ifrån de olika inriktningarna visar ett urval av sina arbeten, bland annat kan du i smyckeverkstan kan du ta del av olika studentarbeten och pröva att valsa metall.
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i konsthantverk med programansvarig Nils Kristofferson.
Tid: 14.00-14.25
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Information på plats
Om kandidatprogrammet i litterär gestaltning. Träffa Mattias Hagberg, programansvarig.
Tid: 13.00
Plats: Vasagatan 50, klassrum för litterär gestaltning
Digital info via zoom
Information om kandidatutbildningen i litterär gestaltning med programansvarig Mattias Hagberg.
Tid: 15.30–15.55
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Digital info via zoom
Balsam Karam, programansvarig berättar mer och svarar på dina frågor kring masterprogrammet i Litterär gestaltning.
Tid: 12:00 - 13:00 och Tid:16:00 - 17:00
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/62626448751
Masterprogrammet i litterär gestaltning är en tvåårig författarutbildning som vänder sig till dig som skriver skönlitteratur på svenska, norska (bokmål eller nynorska) eller danska. Under utbildningen skrivs, diskuteras och utvecklas skandinavisk litteratur genom litteraturseminarier, textsamtal, handledning samt möten med litterära aktörer. Läs mer om programmet här
Information
Rebecka Nordström Graf, programansvarig presenterar utbildningarna och den kreativa miljön i Steneby, Dals Långed. Presentationen sker på engelska
Tid: 11.00
Plats: Kristinelundsgatan 6-8, Rum 332
Mer från Campus Steneby
Studenter och personal ifrån Campus Steneby är på plats för att svara på dina frågor.
Ta tillfället i akt och knip en bussbiljett till Dals Långed när Steneby har Öppet Hus den 3-4 februari.
Digital info via zoom
Information om kandidatprogrammet Möbeldesign med inriktning trä med professor Torsten Hild
Tid: 12:30-12:55
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Presentationen sker på engelska
Information om kandidatutbildningen i metallgestaltning med programansvarig Tobias Birgersson
Tid: 13.30-13.55
Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/63520252548
Presentationen sker på engelska
Information på plats
Träffa Charlotta Gavelin, programansvarig för bildlärarprogrammet som berättar om olika vägar in i läraryrket och besvarar dina frågor.
Tid: 11.00–12.00 och 13.00-15.00
Plats: Vasagatan 50, rum 4029
Information på plats
Träffa Titti Campopiano, programansvarig för slöjdlärarprogrammet som berättar om olika vägar in i läraryrket och besvarar dina frågor.
Tid: 11.00 – 12.00 och 13.00-15.00
Plats: Vasagatan 50, Slöjdverkstan






Utställningar och Workshops
Under hela dagen pågår ett antal utställningar i båda husen. Följ skyltningar eller frågan någon av våra entrévärdar för att hitta rätt.
På Kristinelundsgatan 6-8
Workshop: ”Jag längtade efter dig, redan innan jag visste att du fanns”.
Mattias Gunnarsson, lektor i design och Carl-Johan Skogh, lektor i design ansvarar för den fristående kursen ÄTA!
I Kursen ÄTA – Matkultur, Materialitet och Design står den enkla måltiden som en plattform för konversation, reflektion, erfarenheter och möten. Ätandets materialitet, rumslighet och koreografi – som i, de föremål vi använder, rummet vi befinner oss i och hur vi rör oss – är utgångspunkten för kursens undersökande designarbete.
Utställning: Studenter från årskurs 1 på masterprogrammet Child Culture Design visar upp resultat och process från en workshop som tog plats tidigare i veckan där förskolebarn bjöds in att vara med och testa och undersöka studenternas arbeten för att gemensamt komma på sätt att utveckla projekten i rätt riktning. Workshopen och samarbetet med förskolebarnen är en del av kursen Homo Ludens där studenterna jobbar med projektet Negotiating Play som tar avstamp i konflikter som uppstår när barns behov av lek och rörelse inte alltid stämmer överens med de vuxnas vilja eller den byggda miljöns utformning.
Utställning: Kom och se exempel på vad studenter på konsthantverksprogrammen arbetar med i sina kurser. Utställningen visar på den bredd av uttryck och metoder som just nu utforskas av studenterna. Plats: Rum 310
Utställning: HUR HÄNDER DET? Att utforska är att studera, undersöka och fördjupa sig i någonting. Det är också att söka, inte veta, att vara osäker och att försöka hitta sätt som gör det möjligt att stå ut med att det är så. Att utforska är att vara på en resa genom okända terränger, utan att veta någonting om sin slutdestination. En av utmaningarna handlar därför om att klara av att vara i osäkerhet, att hålla rörelsen vid liv och att ge den medveten riktning, utan att röra sig mot ett slutmål, någonting som man redan vet vad det är. – Studenterna i årskurs 2, design, ställer ut utforskande metoder och processer ifrån kursen DBA21A H23, Utforskande designarbete.
På Vasagatan 50
Utställning: "FORM-RE-FORM" Ettorna på fri konst öppnar sina ateljéer och visar ett urval av verken som blivit till under första terminen på programmet. Trots att samtliga har jobbat med individuella frågor kan de urskilja en gemensam fascination kring förändringar, transformation och form. Studenterna har utforskat dessa frågor genom skulptur, video, installation, performance och måleri. Ni hittar utställningen på femte våningen via hiss D.
Utställning: Mastersstudenterna på Fri konst öppnar upp sina ateljéer och finns tillgängliga för samtal. Tid: 10-12 och 13-15
Utställning: Utifrån projektet Staden har tvåorna på kandidatprogrammet i fotografi skapat varsin artist book. De visar nu upp sina zines för besökare i X-library.
HDK-Valand har 3 elevdrivna gallerier, besök dem!
Utställning: På Monitor ställer Irys Kluska ut tillsammans med Ann-Maj Risgaard, båda går andra året på masterprogrammet i konsthantverk. Irys med inriktning keramikkonst och Anna-Maja med inriktning textilkonst.
Utställning: På Rotor2 ställer Ville Hulling och David Spraggs ut, båda ifrån andra året på masterprogrammet i Fri konst.
Utställning: I Street Gallery kan du se bilder av Camilla Lohman som går andra året kandidatprogrammet i Fotografi.
CAFÉ : ”Jag vill ha mitt kaffe som jag vill ha min metal, Svart!”
Nina och Cora, två av HDK-Valands fantastiska tekniker bjuder in till tillfälligt café. Kom och häng! Få ett visdomsord! Drick svart kaffe!
Tid: Under hela dagen
Guidade turer och studievägledning
Turer
Våra studenter visar runt dig i huset genom guidade turer som avgår löpande. Är ni många som vill gå samtidigt eller om ni har några specialintressen kan det vara bra att boka i förväg, maila public@hdk.gu.se . Turerna ges på både svenska och engelska.
Kl 10 startar guidade turer på både Vasagatan och Kristinelundsgatan. Turen tar max 30 min.
Studievägledning
Kl 10.30-12.00 Finns vår studievägledare på plats i entrén på Kristinelundsgatan och svarar på dina frågor och funderingar.
Kl 13.00 -14.30 Finns vår studievägledare på plats i entrén på Vasagatan och svarar på dina frågor och funderingar.
Öppna verkstäder
För dig som är nyfiken på våra verkstäderna är dom öppna och de flesta av våra uppskattade och kunniga tekniker finns på plats och visar dig gärna runt bland utrustning och maskiner. Du kan även kika in i studenternas olika studiemiljöer och bläddra bland böcker i vårt enastående bibliotek.

