Göteborgs universitet
Länkstig

Monter: HDK-Valand, Campus Göteborg


Tema:  Making Transparency, Posthumanist Design Perspectives

I Antropocens tidevarv, där människans beslut formar världens gång, vill vi ägna vi oss åt Moder Jords längtan.
Making transparency vill visa på den förändringskraft som finns i design, där varje objekt blir ett utforskande av posthumanism. Objekten är inte bara möbler, de är berättelser som utforskar relationen mellan människan och den naturliga världen.
Följ med oss bortom det konventionella och undersök kopplingarna mellan människan, naturen och den designade miljön. 
I denna utställning närmar sig designstudenter från HDK-Valand, posthumanistiska frågor utifrån sina perspektiv. Våra designutbildningar baseras på konstnärlig grund, vilket bidrar till utforskande och multidisciplinära designmetoder som kan resultera i både konkreta objekt och öppna frågeställningar.
I utställningen är studenter från både våra kandidat och masterutbildningar representerade.

Medverkande studenter - Campus Göteborg

Wilma Norrman

Titel: CO-LIVING

Där människor finns, finns råttor. Vi bor tillsammans och det är en oövervinnerlig kamp om rätten till att bo i fred. Nattduksbordet CO-LIVING är en fredsförklaring mellan våra arter och ett steg för att acceptera varandras närvaro. Genom att byta ut fruktan till harmoni kan vi skapa en miljö där vi kan se våra likheter, råttor så väl människor.
Nattduksbordet är designat av människor och råttor, hålen är modellerade efter råttors spår i flyttkartonger. Kanske designar råttorna i ditt hem en liknande möbel?

Material
Massiv furu, björkpluggar, polering med bivax

Kontakt
wilhelmina.art.contact@gmail.com
@studiowilhelmina

Alice Hultqvist, Emelie Sjöberg och Linnea Nilsson 

Titel: Chia-Chair

Vi lever i vad som av vissa kallas antropocen – människans tidsålder. Mänskligheten har de senaste seklerna dominerat jordens tillgångar på naturens och djurlivets bekostnad. Chia-Chair är en sittmöbel som kräver omsorg om den ska frodas över tid, likt alla levande varelser. Sittmöbeln blir sin egen entitet som inte bara förutsätter, utan kräver respekt av användaren. Växten är den primära användaren av Chia-Chair och människan är endast en tillfällig besökare.

Material
Ask, garn, fyllning och chiafrön

Kontakt
alicehultqvist97@gmail.com, @l.nnea_n.lsson, @sjobergdesign, 

Lovisa Björkgren 

Titel: Timglas

Timglas är en skulptural utomhusmöbel för det offentliga rummet i Göteborg. Metall och kalksten symboliserar människa och natur. Möbeln som i sin helhet representerar den pågående obalansen i deras relation. Klimatförändringar med kraftiga skyfall utgör ett konstant hot mot biologisk mångfald. Genom att exponera objektet för väder kommer den mjuka kalkstenen gradvis sjunka ner i den timglasformade metallkonstruktionen, vilket visualiserar tidens gång såväl som symboliserar förstörelse över tid.

Material
Metall och kalksten

Kontakt
lovisabjorkgren@gmail.com

Anna Fagerström, Louise Rosengren, Cornelia Önnerlöv 

Titel: 30%

Haven behöver skyddas.
Hur bekvämt blir det för dig?
 

Material
Trä och akryl
 

Kontant
cornelia_onnerlov, @fagerstromanna, www.rosengrenlouise.art

Barbara Labus

Titel: Interspecies dining

Interspecies dining-bordet underlättar middagar med flera arter och främjar en unik och tankeväckande upplevelse som uppmuntrar till reflektion över förhållandet mellan människa och djur. Ett inbyggt foderställ kan användas för att servera hö till djur. Genom att placera den på bordsskivan kan människor och djur äta tillsammans. Strukturen är gjord av furu och kännetecknas av en mjuk och enkel form. Genom att placera olika djur på lika villkor vid bordet, uppmanar det till att ompröva människors attityder och ansvar gentemot olika livsformer, men också att se alla arter som lika parter i en delad livsmiljö.

Kontakt: @barbi_labs

Jonas Hagberth, Jakob Tangen 

Titel: T-chair

T-chair är en spekulation kring potentiella effekter rörande AI-driven teknologi. Denna AI-enhet, förkroppsligad i ett arketypiskt designobjekt, använder generativ AI för att introducera en möjlig framtid: en maskin i rollen som designhandledare åt studenter på HDK Valand. T-chair manar till kritisk reflektion över effekterna teknologi kan tänkas ha på design och konstutbildningar samt den förändring i pedagogik och läroprocesser som tänkbart följer i spåren av dessa.

Material
aska, aluminium, stål, plexiglas, dator.

Kontakt
jakob.tangen@gmail.com, @jakobtangen
jonashagberth@gmail.com, @instantexit

Karin Bolin, Amalia Holmberg

Titel: An Alchemy of Making

An Alchemy of Making, är en möbel gjord av människohår och skal från det japanska ostronet, ett alkemiskt förslag där de bådas dignitet blir likställd. Det är en berättelse där människan, liksom ostron, porträtteras i sin invasiva skrud.
Alstret ämnar kritisera normer kring nyttjandet av material som annars försummas, en diskurs i vilken presenterat material hoppas kunna vara bidragande och ifrågasättande. En möbel som förespråkar ett ofiltrerat erkännande av kvinnlig, hållbar design.

Material
Människohår, ostronskal, kartong och bindemedel

Kontakt
@kariinboliindesiign, @holmbergamaliadesign

Georg Södling


Titel: Moo-chair

Moo-Chair är designad med influenser från en kos gestalt. Stolens baksida efterliknar ryggraden hos detta djur, medan stolens ben tar inspiration från djurets hovar. Tillsammans med det karakteristiska ko-mönstret skapar dessa element en lekfull och inbjudande form. Alla dessa detaljer har resulterat i en unik och funktionell stol som inte bara efterliknar en ko, utan också lägger till en personlig prägel i ett hem.

Materials
Glasfiberlaminat - Fiber glas

Kontakt
georg.sodling26@gmail.com

Alice Fallemark Byström

Titel: ARK

ARK, en möbel skapad av hållbar och robust metall, vars hjärta är ihåligt för att erbjuda en fristad för naturen själv. Den tomma kärnan fungerar som en plats för organisk kreativitet, där växter och mossor får möjlighet att trivas och växa. Naturens växtlighet blir en integrerad del av möbelns volym och skapar en unik dialog mellan det konstgjorda och det naturliga.
ARK är inte bara en statisk konstruktion utan snarare en levande och föränderlig skapelse, vars utseende kommer att evolvera över tid när naturen tar plats och formas inifrån.

Material
Stål

Kontakt
@alicefbystrom

Ainhoa Cortés

Titel: The Enlightened Skein – reflecting on the soul of textile fibers / Det upplysta nystanet

Genom textilfibrernas uttryck förflyttar en tygbok dig till en fantasivärld, där animaliska och vegetabiliska fibrer får liv och uttrycker sin själ.
Publikationen innehåller undersökningar genom mikroskop, reflektioner, collage och bilder. Dessa påminner oss om hur vi människor står i naturens tjänst och tar med oss in i en animistisk värld. 
"Allt är levande och har ett samvete"
Tiokasin Ghosthorse – äldre Lakota

Material
Textil av bomull

Kontakt
ainhoarenata@gmail.com, @ainhoa_cor

Erik Koivusaari 

Titel: Överdagning

Överdagning representerar samverkan mellan arkitektur och biologi för att skapa boplatser för hotade djur, med fokus på fladdermöss.
Projektet placerar djurens välbefinnande i förgrunden och utmanar konventionella stadsplaneringsnormer genom att prioritera biologisk mångfald över mänskliga arkitektoniska behov i urbana miljöer.
Genom att omfamna principer från biomimik och hämta inspiration från Arielsvalans 'mud-bottle nest' i Australien strävar projektet inte bara efter att skapa funktionella boplatser, det betonar även vikten av att utforma miljöer för djur, av djur, och att bevara deras naturliga beteende.

Material
Lergodslera och kärnfuru

Kontakt
erik@koivusaari.se, @koivusaari, www.koivusaari.se

Kontaktperson press, Göteborg
Mattias Rask
070 076 90 49
mattias.rask@hdk.gu.se

Monter: HDK-Valand, Campus Steneby


Tema: Small contributions (Små bidrag)

-Vilka värden är viktiga?
-Kan små möbler göra stor skillnad?
-Arbetar vi tillsammans?
-Hur kan man använda mindre material?
Med vår utställning strävar vi efter att få betraktaren att reflektera över dessa frågor.

Samtliga medverkande studenter går tredje året på kandidatprogrammet i möbeldesign med inriktning trä.

Medverkande studenter - Campus Steneby

Julia Ebba

Titel: FÖRGÄNGLIG

Allting ändras och allting tar slut.
Ibland behövs ett bord och ibland inte.
Design för små utrymmen kräver nya idéer, 
eller som i det här fallet, 
en gammal.

 

Kontakt
julia.ebba.eklund@gmail.com, @bitterljuvlia

Hannes Lohm

Titel: Fold

Fold är en liten pall/sidobord som är utformad för att passa i små lägenheter med begränsat utrymme, när den inte används är det bara att fälla undan den och den tar ingen plats alls.

Kontakt
hanneslohm@me.com, @studio.lohm

Carlijn Haringsma

 Titel: It's a table!

Att designa för ett litet utrymme ledde till önskan att göra ett bord som inbjuder till olika aktiviteter som lätt kan anpassas till dagens ögonblick och sällskapets storlek.
Jag gillar att gå utan en förutbestämd plan. Det är en balansakt där materialets egenskaper, användarens behov och idéer om estetik befinner sig i ett ständigt samspel. Det var så det här bordet blev ett bord.


Kontakt
carlijnharingsma@gmail.com

Johan Albertson

Titel: ÅLRUND

Vår spatiala medvetenhet håller långsamt på att försvinna. En konsekvens av att vi inhämtar merparten av vår information från en fast position. För att livnära våra sinnen behöver vi rörelse. Därför bjuder jag in dig till att röra på dig medan du sitter ned och upplever Ålrund.

Kontakt
albertsonjohan@gmail.com @Alpforsbruk

Lukas Iranzo-Laurins

Titel: Rook

Brief och passion.
När briefens krav belägrar min fästning av nyfikenhet och önskningar, välkomnar jag dem med öppna armar. Jag drivs av min passion för detaljer och att lösa gåtor, och i skärningspunkten mellan dessa två krafter växer ett utforskande av form, funktion och material fram.

Kontakt
lukasiranzo@gmail.com, @luksafors_

Joshua Taylor

Titel: Rollo

Rollo är tänkt att vara mångsidig i en liten boendemiljö och har utformats för förvaring och för att vara effektiv med sitt rumsliga fotavtryck. Den kan placeras som nattduksbord i sovrummet, som entréskåp i hallen eller som mediaskåp i vardagsrummet. Dess mjuka profil och neutrala färgton ger en känsla av lugn i hemmet.

Kontakt
joshua.taylor@steneby.se, @joshuajohnssontaylor_

Kontaktperson press, Steneby
Sara Torsson Szyber
0766-18 69 04, 031-786 69 04
sara.szyber@gu.se