Göteborgs universitet
Bild
Dikad våtmark

Följemaden

Skogaryds delområde Följemaden var nyligen en skog på dränerad bördig organogen mark, med höga utsläpp av växthusgaser. Följemaden har nu delats upp i två sektioner och omvandlats till ett återvätningsexperiment med en dränerad kontrollplats.

Ekosystem

Platsen var ursprungligen ett kärr som dikades ut på 1800-talet för jordbruksändamål. Jordbruket övergavs senare under 1950-talet då gran planterades på platsen. Den första generationen av granskog avverkades 2019. Efter kalavverkningen återplanterades halva området med gran, medan den andra halvan återvättes hösten 2022. Plastbarriären som skiljer de två platserna åt sträcker sig över området för att hindra grundvattenflöden mellan dem. Det planterade området fungerar som en "business as usual"-kontroll. Området som återvätts har också delats in i delar där områden med tall, björk och al har planterats i separata sektioner. Detta område är stängslat för att undvika skador från älg och rådjur.

Mätningar

Det finns tre eddy-kovarianstorn vid Följemaden. Ett är placerat på det återplanterade området, ett är placerat på den del som återvätts och planterats med al och ett är placerat på återvätningsytan där vegetationen inte kontrolleras. Syftet är att mäta nettoutsläppen av växthusgaser (CO2, CH4, N2O, H2O). Förutom tornen har kammarmätningar installerats, som fångar upp växthusgasemissioner med varierande frekvens. Detta inkluderar ett automatiskt 2D-Skygas-system och ett automatiskt kammarsystem. Vattenavrinning och vattenkemi mäts vid in- och utflödet från området med återvätning och området som inte återvätts. Spektrala och fenologiska kameror är också i drift.

Infrastruktur

El och fiberoptisk internetanslutning, samt master.

Navigate to video: 2D Skygas-film
Video (00:45)
2D Skygas-film