Göteborgs universitet

Thomas Sterner

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi, med fokus på utformningen av miljöpolitiska styrmedel. Nyligen har hans forskning inriktat sig på frågor som: • Gör återbetalning eller öronmärkning av koldioxidskatter dem mer acceptabla? • Hur bör vi uppdatera värderingar av biologisk mångfald över tid? • Hur bör vi hantera metan jämfört med koldioxid i klimatpolitik? • Policys för flygtrafik (särskilt kondensstrimmor). Hans nuvarande undervisning handlar om utformning av styrmedel och klimatmodellering.

Besök Thomas internationella sida på Göteborgs universitet för komplett information.

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi, fokuserad på design av policyinstrument för miljöfrågor. På detta ämne har han skrivit en vida använd lärobok som blivit utgiven på många språk (länk till läroboken). Han undervisar i tre kurser i miljöekonomi på Chalmers: Kurs 1, Kurs 2 och Kurs 3. Aktuell forskning fokuserar på frågor kring acceptabilitet för policyinstrument, deras fördelningsmässiga effekter, och sätt för att skapa effektiva instrument såsom skatter mer acceptabla genom återbetalning eller genom att använda intäkter konstruktivt. 

Medan han fortfarande arbetar med den ekonomiska teorin kring policydesign och övergripande frågor som finansiell reform, Corporate Environmental Responsibility (CER), cirkulär ekonomi, grön tillväxt, vänds mer och mer uppmärksamhet mot faktisk tvärvetenskaplig, empirisk forskning. För närvarande arbetar han med en rad frågor från fiske och marin hantering till gröna obligationer och grön finance, strålskydd, biodiversitet och ekosystem, kemikaliehantering bland annat. Fortfarande är dock det största fokuset på policyinstrument för att hantera klimatförändringarna och and storskaliga miljöproblem.

Under de senaste två decennierna har han byggt upp Enheten för miljöekonomi vid Göteborgs universitet, med ett tjugotal doktorer och ytterligare ett tjugotal doktorander anställda. Enheten erbjuder en unik forskarutbildning (med ett högt antal studenter från utvecklingsländer), master- och kandidatutbildningar samt ett stort antal andra typer av forsknings- och undervisningsaktiviteter inom miljöekonomi. Efter examen ansluter sig de flesta av de före detta doktoranderna till Environment for Development Initiative (EfD), som utför policy-relevant forskning i utvecklingsländer. Tillsammans med Gunnar Köhlin, grundade Thomas Environment for Development Initiative.

Vår forskargrupp är därmed nära kopplad till flera andra grupper som vi samarbetar tätt med. Detta gäller särskilt EfD men även Mistra Biopath och BECC kring effekterna av klimatförändringar på biologisk mångfald och ekosystemtjänster, FRAM kring kemikalier, CECAR, Centrum för forskning om kollektivt handlande, och Mistra Carbon Exit forskningsprogrammet. Dessutom har vi nära forsknings- och undervisningssamarbeten med Fysisk Resursteori vid Chalmers.