Hoppa till huvudinnehåll
Göteborgs universitet
Bild
Foto: Suzy Hazelwood/Pexels

Våra forskare i media

Våra forskare medverkar ofta i media, både som experter inom sina respektive områden och med debattinlägg i aktuella frågor.

2021

Nu krävs det mod och vilja i politiken

Folkbladet, 31 oktober, 2021 | Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar att vädret blir alltmer extremt i takt med att den globala uppvärmningen fortsätter. Debattartikel av bland andra Thomas Sterner.

FN ser inte klimatmål som realistiska längre

Svenska Dagbladet, 26 oktober, 2021 | Pandemin och den ekonomiska omstarten gav världen en chans att rädda klimatet. Den håller vi på att missa, skriver FN i en rapport inför klimatmötet i Glasgow på söndag. Thomas Sterner kommenterar.

Hon studerar fängelser, poliser och partiska domstolar

Borås Tidning, 24 oktober, 2021 | Kan längre fängelsestraff göra brottslingar friskare? Och hur påverkar domstolens uppfattningar vad man döms för? Det är några av de frågor som nationalekonomen Randi Hjalmarsson i Vänga ställer i sin kriminalforskning.

Förnybar el bromsar klimatkrisen

Sydöstran, 20 oktober, 2021 | Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar att vädret blir alltmer extremt i takt med att den globala uppvärmningen fortsätter, skriver bland andra Thomas Sterner.

Att gå långsamt och vara synliga en av polisens knep 1829

SR Vetenskapsradion, 4 oktober, 2021 | År 1829 tillsattes 1 000 poliser i London, något som blev världens första poliskår och den verkar ha gjort succé när det kom till att förhindra vissa typer av brott, enligt en studie från bland annat Handelshögskolan i Göteborg. Antalet rån gick ned märkbart och antalet våldsbrott minskade med 40 procent. Randi Hjalmarrson, en av forskarna bakom studien, menar att en av nycklarna till framgången var fokuseringen på att förebygga brott genom att polisen skulle vara synlig.

”Sveriges glansdagar är troligen över”

Svenska Dagbladet, 3 oktober, 2021 | Kina har snabbt gått från att vara världens verkstadsgolv till att bli världsledande inom flera tekniktunga sektorer. Det kan vara både en fara och en möjlighet för Sverige, hävdar forskaren Christer Ljungwall i en ny rapport.

The military draft is making a comeback

The Economist, 30 september, 2021 | In some countries it is sadistic; in others, sought after. Randi Hjalmarsson, professor in Economics, is cited.

Ekonomiprofessorn: Längre tid i fängelse minskar risken för självmord

SR Vetenskapsradion, Forskarliv, 30 september, 2021 | Fångar som får sitta längre tid i fängelse levde längre – det visar den senaste studien av Randi Hjalmarsson, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Göteborg. Hon forskar också om varför införandet av världens första poliskår gjorde succé och hur svenska domstolar är partiska.

"En ineffektiv åtgärd i klimatarbetet"

SvD Debatt, 22 september, 2021 | Det är svårt att garantera att klimatkompenserande skogsinvesteringar tillför någon extra klimatnytta. Det skriver sex forskare, däribland Gunnar Köhlin, i en slutreplik.

”Enorma möjligheter att snabbt bygga ut förnybar el”

DN Debatt, 14 september, 2021 | Forskare och branschföreträdare: Regering och riksdag måste nu visa politiskt mod och vilja genom att skapa de nödvändiga förutsättningarna. Sverige har bland världens bästa möjligheter att snabbt bygga ut förnybar el till rimlig kostnad.

Klimatkompensation i svensk skog en dålig idé

SvD Debatt, 10 september, 2021 | Företag som ser sig om efter åtgärder för att minska sin klimatpåverkan och samtidigt stärka sitt varumärke bör undvika klimatkompensation i svenska skogar. Det skriver sex forskare.

Oljefinansierade ekonomer spelade nyckelroll i försenade klimatåtgärder i USA

Vetenskapsradion, SR, 8 september, 2021 | Oljeindustrin i USA har sedan 90-talet finansierat en inflytelserik grupp av ekonomer, vilket kan ha försenat klimatomställningen i USA, enligt en ny studie. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, tycker det är en viktig studie som belyser ett allvarligt missbruk av vetenskapen från oljebolagens sida.

Vad händer i ett land när det finansiella system kollapsar?

Studio Ett, SR, 2 september, 2021 | I Afghanistan är ekonomin i fritt fall. Priserna har ökat med 50% och tusentals köar utanför bankerna. Hur allvarligt är läget och vad händer i ett land när pengar försvinner som betalmedel? Hör Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och som också forskar i utvecklingsekonomi. 

Därför växer sparpengarna (oftast) bäst på ISK-konto

Femina, 30 augusti, 2021 | VP-depå, fondkonto eller ISK? Vad är egentligen skillnaden och hur ska man som småsparare resonera om man vill investera i aktier eller fonder på bästa sätt? Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, reder ut begreppen kring sparformen som blivit svenskarnas favorit.

Kriget har kostat USA 2,6 miljarder - om dagen

Svenska Dagbladet, 18 augusti 2021 | Prislappen för USA:s insats i Afghanistan är 20 000 miljarder kronor - och summan väntas fortsätta att öka. Det visar en analys från amerikanska Brown University.

Johan överfölls mitt på ljusa dagen - för att han bar kippa

Göteborgs-Posten, 17 augusti 2021 | Fem män kastade sig över Johan, skar honom i ansiktet och misshandlade honom brutalt mitt på dagen i centrala Göteborg - för att de trodde han var jude. Antalet hatbrott ökar i samband med att konflikten mellan Israel och Palestina trappas upp.

Prisökningen på bostäder tycks stanna av

Studio Ett, 10 augusti 2021 | Bostadsmarknaden svalnar det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, och en allt mindre del av hushållen tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga. Det här kan vara ett trendbrott med tanke på att kvadratmeterpriserna för bostadsrätter har fyrdubblats sen 2000-talet. Erik Hjalmarsson, professor i finansiell ekonomi, kommenterar.

Bolånen – än mer lönsamma för storbanker

Sveriges Radio Ekot, 21 juli 2021 | Nu har alla Stockholmsnoterade storbanker släppt sina rapporter för andra kvartalet i år. Totalt har bankerna tjänat nästan 34 miljarder på in- och utlåning under kvartalet. "Det är en naturlig konsekvens av den höga aktiviteten på bostadsmarknaden", säger Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs Universitet.

Scurvy, lemons and the Sicilian mafia: Why natural resources are often a curse, not a blessing

The Independent, 6 juli 2021 | What’s the link between lemons grown on an impoverished island at the foot of Italy, and a violent criminal organisation?

Vad får vi för pengarna: Polismord och dödsskjutningar

Bulletin, 3 juli 2021 | Om staten inte kan leverera sin del av samhällskontraktet borde skattebetalarnas vilja att uppfylla sin bit, det vill säga att betala skatt, minska. Bulletin har frågat tre nationalekonomer om detta.

1 av 3 har ändrat vanor för klimatets skull

Sveriges Radio Sjuhärad, 28 juni 2021 | Var tredje sjuhäradsbo säger att de har ändrat något i sitt beteende för klimatets skull det senaste året, i en enkätundersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Radio. Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, tror att pandemin kan innebära en möjlighet för fler att få nya vanor, till exempel när det gäller pendling: "Man är kanske mer mottaglig för att ta sig till jobbet på ett nytt sätt".

Bolånetaket är rimligt

Dagens Industri, 23 juni, 2021 | Sänkt bolånetak föreslås ofta för att fler ska ha råd att köpa sin bostad. Det är ingen bra idé, men inte främst på grund av de ökade räntekostnader som kommer med högre belåningsgrad. Det stora problemet handlar snarare om den finansiella risk som bostadsköparen utsätter sig för om bostadspriserna skulle falla, skriver professor Erik Hjalmarsson i en debattartikel.

En utveckling värt ett leende

Torslanda-Tidningen, 21 juni, 2021 | På grund av pandemin har många barn blivit utan skolgång. Det har inneburit en tillbakagång i utvecklingen och fler har tvingats att arbeta. Men det finns hopp. I takt med att smittan klingar av kan barnen återvända till skolan och i och med att fler skolor byggs får fler barn chans till utbildning. Annika Lindskog intervjuas.

Expert tror inte på ändrade regler

Dagens Nyheter, 20 juni, 2021 | Gynnsam börsutveckling och låga räntor har gjort det fördelaktigt att spara i ISK jämfört med traditionella konton. Men att ändra på reglerna är inte rätt väg att gå, menar Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet.

Miljöprofessorn Thomas Sterner utsedd till riddare i Frankrike

Miljö & Utveckling, 9 juni, 2021 | Thomas Sterner professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg är utsedd till riddare i den franska Hederslegionen som ett erkännande för sitt arbete och engagemang för miljön.

GU-professorn Thomas Sterner dubbad till ”riddare” i Frankrike

Göteborgs-Posten, 9 juni, 2021 | Miljöekonomen och Handelsprofessorn Thomas Sterner vid Göteborgs-universitet har dubbats till riddare i franska Hederslegionen för sitt miljöengagemang.

Information om kvalitet får fler att byta vårdcentral

Kvalitetsmagasinet, 8 juni, 2021 | När patienter kan jämföra vårdkvaliteten på olika vårdcentraler är det fler som väljer att byta. Det visar en studie från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Dags att i grunden förändra vår relation till havet

Göteborgs-Posten, 8 juni, 2021 | Med djup oro ser vi dramatiska förändringar med konsekvenser för både människor och djur. Nu behöver vi alla på ett fundamentalt sätt förändra vårt förhållande till havet. Det skriver 78 forskare, som i dag vill uppmärksamma Världshavsdagen och FN:s årtionde för havsforskning för hållbar utveckling.

Så har bostadspriserna utvecklats på din hållplats

Göteborgs-Posten, 5 juni, 2021 | Priserna på bostadsrätter i Göteborg når hela tiden nya nivåer, enligt mätningarna. Men utmed spårvagnsnätet målas dock en annan bild upp. Ola Olsson kommenterar.

Så fungerar investeringssparkonton, ISK

SVT, 2 juni, 2021 | Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftar för SVT att man vill göra förändringar som påverkar sparandet i investeringssparkonton, så kallade ISK-konton. Professor i nationalekonomi, Katarina Nordblom, reder ut vad ISK är för något och hur de fungerar.

Mer fokus på miljö, fördelning och internationellt samarbete behövs i skattereformen

Ekonomisk Debatt, Nr3, 2021 | Olof Johansson-Stenman och Thomas Sterner kommenterar Klas Eklunds rapport med förslag till en genomgripande skattereform.

Så lever vi 2050 när vi nått klimatmålen i Parisavtalet

Göteborgs-Posten, 24 april, 2021 | Tänk dig att det är 2050 nu. Världen har nått Parisavtalets klimatmål. Hur har livet förändrats för dig och alla andra? GP har pratat med en framtidsforskare, miljöekonom, miljöchef, landshövding och filosof om hur det kan bli och vägen dit.

US President Joe Biden reiterates support for climate goals

TRT Money Talks, 22 april, 2021 | US President Joe Biden is pledging to slash greenhouse gas emissions in the world's largest economy. The new policies are aimed at halving emissions by 2030, compared to 2005 levels. Thomas Sterner professor of environmental economics at the University of Gothenberg, comments.

Video (7:29)
Thomas Sterner on Joe Bidens support for climate goals

Elavbrotten en allt dyrare affär för hushållen

Göteborgs-Posten, 16 april, 2021 | Hushållen har aldrig varit så elberoende som nu. Det gör också att kostnaderna för korta elavbrott har fördubblats och hushållen är beredda att betala bra för att slippa avbrott, visar en studie från Handelshögskolan i Göteborg.

Majoritet villig att betala högre skatt för att beta av vårdskulden

Sveriges Radio Göteborg, 6 april, 2021 | Mer än varannan västsvensk är villig att tillfälligt betala mer i skatt för att bli av med vårdskulden. Detta enligt en ny Novus undersökning från Sveriges Radio. Katarina Nordblom, professor i nationalekonomiHandelshögskolan vid Göteborgs Universitet är inte förvånad. "Man är mer villig att betala skatt om man ser vart pengarna faktiskt går", säger hon.

Lock, pock, tvång eller pengar – vad får oss att återanvända mer?

Ekonomiekot Extra, 3 april, 2021 | Vi konsumerar plast och prylar som aldrig förr. Samtidigt återvinner vi rekordmycket. Men det är ändå inte tillräckligt. Nu skruvar politiker upp målen, stora nedskräpare tar sig i kragen och investerare vädrar vinstmöjligheter. Kan pant vara en lösning på mobilproblemet? Olof Johansson-Stenman i samtal om återanvändning.

Unga förväntar sig dyrare bostäder än äldre

Extrakt, 29 mars, 2021 | Unga personer tror i högre utsträckning än äldre att priserna på bostäder kommer att fortsätta stiga i framtiden. Det visar en studie i nationalekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Yngre tror på högre bopriser i framtiden

Göteborgs-Posten, 28 mars, 2021 | Ju yngre du är desto högre bopriser räknar du med i framtiden - medan äldre är mer pessimistiska, visar ny forskning från Handelshögskolan i Göteborg. Men hur mycket bostad får man för tre miljoner? GP listar objekt runt om i Västra Götaland.

En bostadsbubbla att bevaka

Dagens Arena, 26 mars, 2021 | Finansinspektionen vill få ner hushållens skuldnivåer. Samtidigt bearbetas äldre för att belåna sina bostäder, skriver Jonas Nordling i en ledare där en studie av Erik Hjalmarsson citeras.

Höga boprisförväntningar bland unga beror på avsaknad av erfarenhet

Affärsvärlden, 24 mars, 2021 | Unga tror i högre utsträckning än äldre att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga i framtiden. Det visar en studie från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Avsaknad av erfarenhet från prisfall på bostäder är en av förklaringarna till skillnaderna mellan åldersgrupperna.

FN-rapport: Möjlighet att agera för Sverige

SvD, 16 mars, 2021 | Biljoner har satsats på att ge fart åt världsekonomin efter pandemin. Knappt en femtedel har gått till gröna åtgärder. Men Sverige har satsat mindre än andra - och nu finns möjlighet att agera, enligt en ny FN-rapport. Thomas Sterner kommenterar.

Mansdominerade team får kvinnor att avstå ledarskap

NyTeknik, 14 mars 2021 | När män är majoritet på arbetsplatsen minskar kvinnors intresse för ledarskap. Sämre självförtroende och mindre förväntningar om stöd kan ligga bakom oviljan, enligt ny forskning.

Sju jättetrender – så blir livet efter corona

Aftonbladet, 7 mars 2021 | Efter pandemin kommer en del saker aldrig att bli sig lika igen. Annat – som vi trodde förändrats – kommer att bli precis som vanligt. Här ger bland annat Olof Johansson-Stenman sin prognos om hur vår ekonomi och våra vanor kommer utvecklas framöver.

Kvinnor vill inte bli ledare i mansdominerade grupper

Arbetsvärlden, 5 mars 2021 | Kvinnor är mindre intresserade av att inta en ledarroll i grupper där män är i majoritet, visar en experimentell studie i nationalekonomi av Eva Ranehill från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Kvinnorna förväntar sig mindre stöd, bedömer den egna kompetensen som sämre i relation till andra och får också mindre inflytande, enligt studien.

Professorn: Fel fokus av finansministern – här bör skatten höjas
Dagens Industri, 14 februari 2021 | Finansminister Magdalena Andersson pratade i veckan om behovet av höjda skatter och beskrev i Svenska Dagbladet 3:12-regelverket som lågt hängande frukt. Katarina Nordblom pekar på återinförd fastighetsskatt som ett mer attraktivt alternativ.  

”Ökat stöd för kraftfull klimatpolitik”

Svenska Dagbladet Debatt, 19 januari 2021 | Svenska, amerikanska och kinesiska medborgare i dag är mer positiva till klimatpolitik än för tio år sedan. Kanske finns det nu med Joe Bidens tillträde en reell chans för mer omfattande globala åtgärder, skriver fem forskare vid Institutionen för nationalekonomi med statistik.

Nytt regelverk i EU:s utsläppshandel höjer ambitionerna – men mer behövs

Tidningen Syre, 2 januari 2021 | Från nyår går EU:s utsläppshandel in i en ny period med nytt regelverk. Det kommer bland annat innebära flera skärpta krav och ett utsläppstak som minskar i snabbare takt. Thomas Sterner kommenterar.

2020

Ensamhetens pris - så dyrt är det att vara själv

Göteborgs-Posten, 25 december, 2020 | Redan innan coronapandemin levde 300 000 svenska i så kallad social isolering. Men att vara själv är inte bara en fråga om trivsel och socialt umgänge - det har också ett pris. Olof Johansson-Stenman i intervju om att leva i ensamhushåll.

”Den skyddande effekten av munskydd är stor”

Dagens Medicin, 21 december, 2020 | Att ge medborgare gratis munskydd kan vara en relativt billig preventiv åtgärd, som komplement till andra åtgärder, skriver professorer inom medicin och ekonomi.

Forskare: Nudging ingen universallösning
Aktuell Hållbarhet, 14 december, 2020 | Storbritannien har sedan en tid tillsatt en central enhet för att hantera nudging. Tre svenska forskare som gjort en forskningsöversikt menar att Sverige i stället bör stärka den beteendevetenskapliga expertisen på myndigheterna.

Snåljåpen i ditt kompisgäng – så hanterar du den snyggt
Göteborgs-Posten, 10 december 2020 | Att vara snål är bland de mest ocharmiga egenskaperna man kan ha, om det verkar mänskligheten i stort sett enig. Ändå finns snåljåparna överallt ibland oss. Olof Johansson Stenman uttalar sig om generositet.

Dubbelt så mycket coronastöd till fossilt - förnybart får hälften
Sveriges Radio Ekot, 16 november 2020 | Räddningspaket på miljardbelopp har sjösatts för att hålla ekonomin flytande under coronapandemin. Något som enligt vissa har setts som en chans att påbörja en klimatomställning. Men ny forskning visar att Sverige fortsätter att investera mest i fossilt.

Därför väcker dricksen så mycket känslor
Göteborgs-Posten, 24 oktober 2020 | Du sitter på en trevlig middag när någon plötsligt kommer och ber dig knappa in ”totalen”. Olof Johansson-Stenman diskuterar dricks i Göteborgs-Posten.

Forskare: Kostnaden för Parisavtalet motsvarar en halv coronakris
Vetenskapsradion, 16 oktober 2020 | Hälften av de pengar vi redan investerat i krispaket under pandemin skulle kanske räcka för att genomföra en energiomställning i linje med Parisavtalet menar fem forskare.

Miljöekonom: Styr om tillväxten för klimatet
Svenska Dagbladet, 11 oktober 2020 | Rädda planeten eller öka tillväxten? Ekonomisk utveckling och klimatförändringar krockar i dagens världsordning – men med nya tankesätt kan vi göra både och, enligt Thomas Sterner.

Vad blir skillnaden i svensk migrationspolitik med nya förslagen?
Sveriges Radio, 8 oktober 2020 | "Jag har svårt att se att det kommer ha någon större betydelse". Joakim Ruist kommenterar i Studio Ett förslagen till förändringar i den svenska migrationspolitiken.

Oklart om ny EU-politik ger fler asylsökande

SvD, 25 september 2020 | Joakim Ruist uttalar sig om EU-kommissionens förslag till ny asyl- och migrationspolitik.

Därför sitter så många svarta i amerikanska fängelser
Vi, 11 september 2020 | Hur ska man förstå överrepresentationen av afroamerikaner i USA:s fängelser? I en aktuell avhandling lanseras en ekonomisk förklaring, utifrån att slaveriet övergick i straffarbete.

Tidningsbudets oväntade kamp för mexikanska arbetare

Arbetet, 24 augusti 2020 | Varför bryr vi oss? Hur orkar människor engagera sig i arbetsvillkor på andra sidan jordklotet? Olof Johansson Stenman kommenterar.

Slavarbete ersattes av fångar
Forskning & Framsteg, 14 juli 2020 | Efter att slaveriet avskaffades i USA hamnade befriade slavar snart på plantagen igen, som dömda brottslingar. Det visar nationalekonomen Melissa Rubios avhandling vid Göteborgs universitet.

Forskare i ny studie: Parisavtalet ekonomiskt optimalt

Dagens Industri, 13 juli 2020 | En ekonomiskt optimal klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalet, visar en ny studie publicerad i Nature Climate Change där ekonomipristagaren William Nordhaus analyser uppdaterats.

Hårdare klimatpolitik bäst för ekonomin

Sydsvenskan, 13 juli 2020 | Parisavtalets tvågradersmål har kritiserats för att vara omöjligt att uppnå både praktiskt och ekonomiskt. Men en ny studie, baserad på den klimatmodell som belönades med ekonomipriset 2018, visar att tvågradersmålet tvärtom är den mest lönsamma vägen framåt.

Segregerad skola påverkar framtida relationer

Forskning & Framsteg, 9 juni 2020 | Elever med utländsk bakgrund som har skolkamrater från samma region, gifter sig i vuxen ålder oftare med någon från samma ursprungsland. Det är dessutom vanligare att de blir kollegor med andra från samma region, visar ny forskning.

Status och samvete får oss att skänka

Norran, 19 maj 2020 | Virtuell öl, frukost till sjukvårdspersonal och symboliska presentkort. När krisen kommer är det många av oss som är villiga att swisha en slant och hjälpa till.

Livet efter coronakrisen

Forskning.se, 14 maj 2020 | Mer inhemsk produktion, ett uppsving för kvinnligt ledarskap och högre status för vårdyrken. Det är några av de positiva effekter vi kan komma att se i coronapandemins spår, tror forskare.

Paris höjer och Trump sänker

Civilekonomen, 27 april 2020 | Två politiska händelser framstår som viktigast för hur finansmarknaden reagerat på klimatpolitiken, enligt en aktuell doktorsavhandling. Det är dels Parisavtalet efter klimatmötet 2015 och dels valet av Donald Trump till president 2016.

Därför väcker krisen mångas vilja att hjälpa andra

ETC, 21 april 2020 | Handla åt äldre, tillverka visir och skyddsmasker åt sjukvården, eller bara vara samtalspartner åt någon ensam. Viljan att göra en insats tycks större än någonsin.

Frysta skulder litet andrum för fattiga länder

Göteborgs-Posten, 19 april 2020 | Världens rikaste länder lovar att inte kräva in skuldbetalningar från fattiga länder under coronakrisen. Men långt mer krävs enligt experter och hjälporganisationer.

Del för del - så här påverkas din pension av coronakrisen

Dina Pengar, 22 mars 2020 | Din pension består av flera delar och alla påverkas olika av börsfallet och den ekonomiska krisen i spåren av coronaviruset.

Ola Olsson om den största ekonomiska faran

Expressen, 20 mars 2020 | Ola Olsson om den största ekonomiska faran Ola Olsson, professor i nationalekonomi om de ekonomiska följder som corona kan föra med sig Arbetslöshet kan leda till depressioner och andra sociala problem,

Corona - så berörs du som köpt eller ska köpa bostad

Dina Pengar 19 mars 2020 | Har du köpt eller tänker köpa eller sälja bostad och känner stress över situationen som corona har utlöst?

Här är jobben som riskerar försvinna i corona-krisen

Göteborgs-Posten 15 mars 2020 | Coronavirusets framfart kan hota många tusen svenska jobb - från kafébiträden och butikspersonal till montörer och mäklare.

Klimatrådet underkänner regeringens klimatpolitik

Dagens Opinion 12 mars 2020

Corona sällsynt i globaliseringens skugga

Hallands Nyheter 8 mars 2020 | Coronavirusets härjning har inte drabbat Afrika söder om Sahara, trots stor kinesisk närvaro på kontinenten. - Afrika är mindre globaliserat. Det finns kanske någon nytta med det vid spridningen av ett virus, säger nationalekonomen Arne Bigsten.

Majoriteten: Ta emot ännu färre flyktingar

Expressen 7 mars 2020 | 54 procent av svenskarna vill att vi ska ta emot färre flyktingar i en ny mätning från SvD/Sifo.

Så påverkade klimatpolitik finansmarknaden

Extrakt 31 januari 2020

Osäker framtid för statistiska institutionen

Lundagård 21 januari 2020 | Framtiden för statistiska institutionen som en egen institution har diskuterats tidigare, men har återaktualiserats under hösten 2019. Nu ser man över möjligheterna att slå samman institutionen med nationalekonomiska institutionen.

Världsskatt ska rädda planeten - så ser den ut

Göteborgs-Posten 27 januari 2020 | Världens länder misslyckades i Madrid och klimatförändringen skenar. Ledande ekonomer är överens om att endast en sak kan lösa frågan: en global koldioxidskatt.

Så kommer vi att äta, bo och spara under 20-talet

Göteborgs-Posten 19 januari 2020 | År 2020 har vi inte bara tagit klivet in i ett nytt decennium, vi står även på randen till ett nytt samhälle - såväl framtvingat av klimatförändringar som möjliggjort av ny teknik.

Höjd bensinskatt utan klimatnytta?

Blekinge Läns Tidning 16 januari 2020 | Klimatutmaningen är, bokstavligt talat, en global utmaning. Det underskattas i den svenska debatten. Det är en slutsats man kan dra av en ny rapport om svensk klimatpolitik ur ett globalt perspektiv.

Konjunkturrådets rapport 2020. Svensk politik för globalt klimat

Studieförbundet Näringsliv och Samhälle 15 januari 2020