Hoppa till huvudinnehåll
Video (1:36)
Därför valde jag att läsa Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram
Bild
Länkstig

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram

Program
S1SMI
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1G84A
Ansökan stängd

Kort om programmet

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL) vid Göteborgs universitet är unikt genom sin integration av samhälls- och miljövetenskap. Utbildningen ger en miljökompetens som spänner över flera vetenskapliga områden, en gedigen specialistkunskap och en förmåga att arbeta i nätverk och projektgrupper.

Om utbildningen

Genom att läsa tillsammans med naturvetare får du en bred förståelse för miljöfrågor samtidigt som du specialiserar dig i en av fem samhällsvetenskapliga profiler:

Utbildningens upplägg termin 1-6

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A, Naturkunskap B /Fysik A och Kemi A. Eller: Engelska 6, Matematik 3b / 3c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2, Naturkunskap 2 /Fysik 1 och Kemi 1

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Praktik

Praktik ingår inte som ett obligatoriskt moment i programmet men är du intresserad av att praktisera finns det några möjliga vägar att gå.

Om du själv skaffar en praktikplats kan du antas till kursen Samhällsvetenskaplig miljöpraktik, 15 hp (SMG400) som ges både höst och vår. Du praktiserar på en
myndighet eller företag, i Sverige eller utomlands i ca 8 veckor och skriver sedan en projektrapport. Kontakta studievägledaren för mer information. Det finns även en praktikkurs som sträcker sig över en hel termin (SMG401, 30 hp). Den är främst tänkt för utlandspraktik och när det är ett särskilt krav från arbetsgivaren att praktiken skall pågå en hel termin.

Efter studierna

Dubbla examina 

Som student på Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram kan du ansöka om dubbla examina. I miljövetenskap samt i profilämnets underliggande basämne. 

Filosofie kandidatexamen 

När du är klar med dina studier kan du ansöka om en filosofie kandidatexamen med huvudområde miljövetenskap med inriktning mot resp. profil samt en filosofie kandidatexamen med resp. profilämnes underliggande basämne som huvudområde.

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram ger dig kunskaper att arbeta som t ex utredare och planerare inom myndighet och företag. Här kan du använda dig av din samhällsvetenskapliga profil samtidigt som du har miljökompetensen. Programmets olika profiler erbjuder dig därutöver mer specifika yrkeskarriärer.

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Undervisningen sker på dagtid i form av föreläsningar, litteraturstudier, övningar och seminarier. Undervisningen sker huvudsakligen på svenska men inslag av engelska kan förekomma.

Studier utomlands

Passa på att berika din utbildning på Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram genom att studera utomlands en termin.  Rekommenderad termin för utbytesstudier är termin 5. Ordinarie ansökningsomgången varje år är på vintern och avslutas 1 februari för
utbyte kommande läsår. Mer information kommer du att få under utbildningen.

Läs mer om studier utomlands