Bild
Man i hängmatta läser en e-bok
Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos
Länkstig

Humtips för sommarens lata dagar

Publicerad

Restriktionerna har lättat även om pandemin fortfarande kräver ett visst mått försiktighet och ansvarstagande av oss. Om du inte vet vad du ska hitta på i sommar ges här lite tips på sommarnöjen som Humanistiska fakultetens forskare varit inblandade i på ett eller annat vis. Saker som passar både dig som vill ge dig av till ett museum och dig som föredrar att ligga kvar i hängmattan och läsa en bok eller lyssna på en podd – eller dig som vill förkovra dig framför datorn eller mobilen när sommarregnet faller.

Världens största vikingautställning

Bilden av livet i Skandinavien för tusen år sedan har förändrats i och med nya arkeologiska upptäckter och forskning. Lagom till midsommar slås portarna upp till världens största vikingautställning och Jonathan Westin, forskare vid Centrum för digital humaniora, har varit med och skapat en del av utställningen på Historiska museet i Stockholm – en rekonstruktion av Hemse stavkyrka. I en VR-miljö kan besökarna gå in och uppleva den gotländska kyrkan, och ta del av en film kring de olika processerna med att bygga en stavkyrka. Det har även skapats en pekskärmsapplikation, så att besökare kan läsa om hur kyrkan har konstruerats.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/varldens-storsta-vikingautstallning-oppnar  

Historiska museet: https://historiska.se/utstallningar/vikingarnasvarld/

Utställning om fri scenkonst

I slutet av 1960-talet började scenkonstens institutioner utmanas av fria grupper och utövare. En ny scenkonstkultur växte fram som ifrågasatte hierarkier, överskred genregränser, experimenterade konstnärligt, intog nya platser och mötte en ny publik. På Göteborgs Stadsmuseum har utställningen Frispel förlängts och kommer att visas ända till 31 december 2023.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/utstallning-om-fri-scenkonst-blir-mojlig-genom-samarbete

Mellankrigstidens fotografi och film

På Hasselblad Center i Göteborg pågår en stor forskningsbaserad utställning om mellankrigstidens fotografi och film. Utställningen är ett samarbete mellan GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning, konsthögskolan HDK-Valand och Hasselbladstiftelsen. Utställningen Det nya ögat – mellankrigstiden genom linsen innehåller över 300 föremål, fotografier, filmer, tidskrifter och böcker från tidsperioden. Den pågår till 26 september 2021 och är del av det fleråriga forskningsprojektet Thresholds: Interwar Lens Media Cultures.

I samband med utställningen Det nya ögat utkommer även den internationella antologin Thresholds: Interwar Lens Media Cultures 1919–1939 – som du kan läsa i hängmattan inför utställningsbesöket eller om du vill hålla avstånd och hoppa över museibesöket. Antologin innehåller arton nyskrivna essäer av forskare som deltar i projektet och kastar ett nytt sken över linsbaserade medier under tidsperioden.

Läs mer om utställningen: https://www.gu.se/nyheter/det-nya-ogat-utstallning-pa-hasselblad-center

Läs mer om boken: https://www.gu.se/nyheter/thresholds-interwar-lens-media-cultures

Digital djupdykning i Arosenius konst

För allmänheten är Ivar Arosenius mest känd för sin bilderbok Kattresan, men han hann producera oerhört mycket konst under sin korta levnadstid. På nyårsdagen 1909 avled han i blödarsjuka, endast 30 år gammal. Ta del av en stor del av hans produktion i ett – ganska så unikt – digitalt arkiv skapat av forskare vid Göteborgs universitet.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/ivar-arosenius-konstnarskap-i-digitalt-arkiv

Aroseniusarkivet: https://aroseniusarkivet.dh.gu.se/#/search

Interaktiv litteraturkarta

I början av året lanserades Litteraturkartan.se, en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Har du inte redan hunnit utforska den är en regnig dag på semestern ett utmärkt tillfälle att göra det på. Litteraturkartan.se är en webbaserad interaktiv litteraturkarta som baseras på Litteraturbankens samlingar. Bakom den tekniska utvecklingen står Johan Roxendal på Språkbanken Text vid Göteborgs universitet.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/sprakbanken-text-och-litteraturbanken-visualiserar-klassisk-litteratur

Litteraturkartan: https://litteraturbanken.se/litteraturkartan/

Litteraturbanken: https://litteraturbanken.se/

I arkeologernas fotspår

Följ i arkeologernas fotspår runt Göteborg, till platser från stenåldern, medeltiden och kanske lite oväntat – fotbollens kulturarv. I samband med att Göteborg fyllde 400 år ville Fornminnesföreningen, där flera av universitetets arkeologer är med, hitta på något kul. Det blev en guidebok, perfekt för sommarens utflykter. Lyckas du pricka in alla 21 platser som boken berättar om redan i sommar?

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/folj-i-arkeologernas-fotspar-runt-goteborg-till-platser-fran-stenaldern-medeltiden-och-kanske-lite-ovantat-fotbollens-kulturarv

Fornminnesföreningen i Göteborg: https://www.fornminnesforeningen-gbg.se/

Läs om humorns historia

Sommaren är den tiden då vi ofta tar oss för att läsa mer än annars. Varför inte förena nytta med nöje och fördjupa dig i människans relation till humor? Teologiprofessorn Ola Sigurdson har precis gett ut tre böcker om humorns historia och filosofi; Gudomliga komedier: Humor, subjektivitet, transcendens volym 1, 2 och 3.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/manniskans-relation-till-humor-nagelfars-i-tre-nya-bocker

Förlaget Glänta Produktion: https://glanta.org/bocker/tidigare-utgivning/?view=99

Göteborgs historia

Vetenskapsradion Historia tipsar traditionsenligt om de bästa historiska sommarböckerna. Bland annat hyllas antologin ”Göteborg genom tiderna”, som gavs ut i samband med stadens 400-årsjubileum och är skriven av historiker vid Humanistiska fakulteten.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/forskare-belyser-goteborgs-400-ariga-historia-fran-nya-hall

Förlaget Daidalos: https://daidalos.se/g%C3%B6teborg-genom-tiderna-br-nedslag-i-stadens-sociala-och-politiska-historia.htm

Vetenskapsradion Historia: https://sverigesradio.se/avsnitt/1741363

Språkliga perspektiv på kroppen

När du ligger där i hängmattan, helt avslappnad i kroppen, kan du läsa boken Tala om Kroppen – språkliga perspektiv på hälsa och sjukdom i den digitala eran, som Inga-Lill Grahn, lektor i svenska språket, varit redaktör och medförfattare till.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/antologi-om-kroppen-cancermetaforer-smartbeskrivning-och-zoomtrotthet

Förlaget Morfem: https://morfem.se/tala-om-kroppen-bok-31.html

Poddar om film och konst

Är du mer för att lyssna på poddar än att läsa under semestern? Humanistens forskare och lärare står bakom flera stycken. Exempelvis Filmvärldar och Konsthistoriepodden, som du hittar där poddar brukar finnas.

Läs mer om Göteborgs universitets podcasts: https://www.gu.se/forskning/podcasts-pa-universitetet

Öva ordförrådet

Varför inte passa på att öva upp ordförrådet och se vilka somriga ord som tagit plats i den svenska samtidsordboken Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien? Se till att få koll på ord som flygskam, fästingburen, hemmasittare och skaljacka. Den nya upplagan finns tillgänglig på webbplatsen Svenska.se och som gratisapp för både iOS och Android.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/forskargrupp-bakom-ny-upplaga-av-svensk-ordbok

Kvinnor i historien

Ett annat vettigt sätt att ägna en ledig dag på är att läsa om några av alla de kvinnor som ryms i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Läs mer: https://www.gu.se/nyheter/dubbelt-sa-manga-kvinnor-i-skbl

SKBL: https://skbl.se/sv

Text: Johanna Hillgren