Bild
Illustration föreställandes Göteborgs siluette i svart mot vit bakgrund.
Länkstig

Följ i arkeologernas fotspår runt Göteborg, till platser från stenåldern, medeltiden och kanske lite oväntat- fotbollens kulturarv!

Publicerad

En guidebok att ta i väskan och ge sig ut på utflyktsfärd. Lättsamt skriven så alla kan hänga med.
Fornminnesföreningen, där flera av universitetets arkeologer är med, ville hitta på nåt kul när Göteborg fyller 400 år och nu är idén paketerad och klar.
- Vi har valt ut platser du enkelt ska kunna besöka, säger Maria Persson, arkeolog och tillägger att närmsta spårvagnshållplats alltid finns angiven.

Bild
Arkeologer på plats i Sandarna
April-juli 2019 utförde Rio Göteborg den hittills största arkeologiska undersökningen av Sandarnaboplatsen. Foto: Karin Olsson, Rio Göteborg
Foto: Foto: Karin Olsson, Rio Göteborg

I Göteborg grävs det för Västlänken och nya bostäder. Det innebär även nya arkeologiska utgrävningar.
– Det är mycket aktuell forskning och nya rön som presenteras i boken. Om utgrävningar som gjorts nyss i Göteborg, säger Maria och tar utgrävningarna i Sandarna som exempel.

Nu hoppas de att människor ska vilja ta sig till platserna och i boken läsa och titta på bilder om vilka fynd som gjorts just där. För runt om i Göteborg finns spår av människor som levt på stenåldern, vikingatiden, medeltiden och så klart närtiden.

Nya arkeologiska fynd

När du väntar på spårvagnen i Sandarna - då står du faktiskt där de första Göteborgarna klev iland från sina båtar under stenåldern. Här har arkeologer hittat både yxor i flinta och brända hasselnötter.
Och visste du att Röda sten inte är en sten utan är ett flyttblock som legat på havets botten? Och att man förr i tiden berättade historier om hur jättar kastat ut sådan här stenblock i naturen?

Fotbollens kulturarv

Bild
I handen ligger en stenyxa som hittats.
Sandarnayxa. En så kallad sandarnayxa i flinta påträffad i det undre kulturlagret vid undersökningarna 2019.
Foto: Foto: Magnus von der Luft, Rio Göteborg

Men vad har fotboll med arkeologi och kulturarv att göra? Ganska mycket faktiskt. Fotbollen kom till Göteborg i slutet av 1800-talet. Och en av platserna det berättas om i boken är Carlsrofältet, där IFK-Göteborg utövade sporten. Idag finns här en minnessten, rest av just IFK-Göteborg.

För det är inte bara arkeologiska fynd som det berättas om. Det som heter Kulturarv kan vara  lämningar, föremål, miljöer, verksamheter eller traditioner. Och här beskrivs fler platser än de som varit betydelsefulla för fotbollen, som en backhoppningsbacke i slottsskogen, fiskhamnen och kyrkoruinen i Härlanda. 

Vikingar i skärgården?

Såklart är också kända platser, som Skansen kronan och sjömanstornet med kvinna från havet, med i boken. Och även några ställen utanför centrala Göteborg som hällmålningen i Tumlehed och det som kallas ”vikingakyrkogården ” på Styrsö.
För ligger det någon sanning i berättelsen att vikingar haft handelsplatser ute skärgården?

Bild
Illustration av Göteborgs siluette i svart mot vit bakgrund.
Du som läser denna bok bjuds in till olika platser i Göteborg. Tidsramarna är breda, från stenåldern fram till 1900-talet. Men samtliga platser är också nutida, eftersom de består av kulturarv som är betydelsefulla för oss i dag.
Foto: Maria Persson

Arkeologer, arkivarier och historiker

Maria är redaktör för den nyutkomna guideboken tillsammans med Henrik Alexandersson. De är båda arkeologer vid Institutionen för historiska studier. Och även ytterligare sex forskare som är knutna till institutionen medverkar. Boken ges ut av Fornminnesföreningen i Göteborg.

– Historiker, arkeologer, antikvarier och arkivarier medverkar. Men också uppdragsarkeologer, alltså de som gräver på plats i Göteborg. Det tycker jag själv är en kul grej med boken, att det är så många olika personer som är med och berättar, säger Maria.

En bok för alla

Att just göra en bok för allmänheten var viktigt.
– Göteborg fyller 400 år och då ville vi göra en bok som är skriven så alla kan hänga med i den. Alla märker ju att det grävs överallt, för både bostäder och västlänken, och då ville vi på ett enkelt sätt berätta om det som hittats.

Hemester och kul för turister

Arkeologerna hoppas att det inte bara är Göteborgare som ska vilja ge sig ut med boken under armen utan att även turister. Och formatet, ja det är så klart en ”coffeetable book” som kan ligga framme på soffbordet.

– 21 platser att besöka är ju perfekt i dessa tider när vi lärt oss begreppet ”hemester” och förhoppningsvis lära man sig massa spännande, hoppas Maria Persson.

Bild
Utsikt från Skansen Kronan över Göteborg
Ett kapitel handlar om Skansen Kronan i Haga. Här kan du också njuta av den fantastiska utsikten.
Foto: Superstudio D&D/Göteborg & Co

 Jag vill med dessa ord sända en uppmaning till läsaren att ge sig hän att utforska stadens historia och besöka de platser som bokens olika kapitel presenterar.
Ta med en vän, ta med boken, packa din kappsäck med en termos med kaffe, en ostsmörgås eller ditt favoritbakverk och gå ut på utflykt.
Det är först i den stunden, och i mötet med den arkeologiska platsen, som historien börjar bli levande.

Ur: Göteborg 400 år- Platser med Historia

Kontakt/Redaktörer för boken:

Maria Persson, maria.persson@archaeology.gu.se , tel: 031-786 46 45
Henrik Alexandersson, henrik.alexandersson@archaeology.gu.se

Text: Cecilia Sjöberg, skribent. 

 

Fornminnesföreningen i Göteborg
  • Fornminnesföreningen i Göteborg stiftades 1886. Sedan dess har förening arbetat för att främja västsvensk arkeologi och historia.
  • Exempelvis har föreningen finansierat utgrävningar, fornminnesinventeringar, museiverksamhet och publikationer av både vetenskaplig och populärvetenskaplig karaktär.
  • Flera av forskarna på Institutionen för historiska studier samarbetar med föreningen och i boken medverkar. Håkan Karlsson, Anna Gustavsson, Anna Wessman, Elisabeth Arwill-Nordbladh, Jarl Nordbladh, Anita Synnestvedt, Maria Persson, Henrik Alexandersson, Johannes Daun.
  • Boken ges ut av Fornminnesföreningen i Göteborg och finns att köpa via deras hemsida.