Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Lyssna på podcast
Det finns flera podcasts med koppling till Göteborgs universitet som produceras idag.
Länkstig

Podcasts på universitetet

Det finns poddar både av och med universitetets medarbetare, där forskning, samhällsfrågor, kultur och andra ämnen kopplade till universitetet diskuteras.

Akademiliv

Akademiliv är en podcast där olika forskare från Sahlgrenska akademin (den medicinska fakulteten) samtalar om sin forskning och om hälsofrågor.
Podcast: Akademiliv
 

Alltinget på Göteborgs stadsbibliotek

Alltinget existerade som ett radioprogram på P4 mellan 1998 och 2012. Numera sänds det på Göteborgs stadsbibliotek. Radioprofilen Lasse Swahn agerar moderator och leder en expertpanel från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som svarar på frågor som kan handla om nästan vad som helst.
Podcast: Alltinget på Göteborg
 

Banbrytande berättelser

Den litterära salongen på Jonsereds herrgård bjuder på föreläsningar av litteraturforskare, översättare, kritiker och författare, boksamtal och öppen diskussion.
Podcast: Banbrytande berättelser
 

Bild
Filmvärldar
Ny podcast om filmens betydelse i samhälle.

Filmvärldar
Aktuella biosuccéer likväl som klassiker. Filmer från olika delar av världen och som många människor har en relation till. Det står i fokus för en helt ny podd om film som vill göra forskningsförankrade filmanalyser lättillgängliga. Podcasten drivs av Tobias Pontara, professor i musikvetenskap och Catharina Thörn, docent i kulturstudier, vid Göteborgs universitet.
Podcast: Filmvärldar – en podd om filmen, konsten, världen och livet

 

Från läraryrket till forskarutbildning

I denna podcast lyssnar vi till sju doktorander i forskarskolan CUL, i samtal om hur det är att gå från läraryrket till att börja forska, om sina forskningsprojekt, vad de lärt sig och ger goda råd på vägen.
Podcasten är inspelad 2019 tillsammans med Carina Borgström Källen, lektor i musikpedagogik och Cecilia Björck, lektor i pedagogik
Podcast: Från läraryrket till forskarutbildning
 

Förvaltningspodden

Varför är offentlig förvaltning intressant? Förvaltningshögskolan producerar en podcast som besvarar den frågan och behandlar allt som rör offentlig förvaltning.
Podcast: Förvaltningspodden
 

GotPop Popular Culture Podcast

I denna engelskspråkiga podcast diskuterar Joe Trotta, docent i engelsk språkvetenskap, och Houman Sadri, doktorand i engelsk litteraturvetenskap, nutida populärkultur, ofta tillsammans med en expertgäst.
Podcast: The GotPop Popular Culture Podcast
 

Hav och samhälle podcast

En podcast från universitetets Centrum för hav och samhälle som fokuserar på att lyfta och bredda intresset för havsfrågor.
Podcast: Hav och samhälle
 

Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld

En samtalsserie producerad av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Världskulturmuseet och Folkuniversitetet. Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med forskare, författare, intendenter och konstnärer tar reda på vad som finns ”inside the box”.
Podcast: Inside the box
 

KLIMATET

KLIMATET är en podcast där klimatologistudenterna Olivia Larsson och Linn Carlstedt diskuterar klimatförändringar ur olika perspektiv tillsammans med inbjudna forskare. Ämnen som behandlas är bland andra klimaträttvisa, hur istider uppkommer, ekonomisk tillväxts påverkan på klimatet och hur global uppvärmning påverkar haven.
Podcast: KLIMATET

Konsthistoriepodden

Av Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet. Med start den 15 juni bjuder på en populärvetenskaplig podd om konsthistoria hela sommaren. I tio avsnitt, där de lyfter ett verk i veckan.
Podcast: Konsthistoriepodden


Konstnärligt talat

Konstnärligt talat är en podcast som producerades i samband med Högskolan för scen och musiks jubileumsår 2016–2017. Musiker, scenkonstnärer, forskare med flera diskuterar den konstnärliga akademin, scenkonstens roll i samhället och mycket mer i sex avsnitt.
Podcast: Konstnärligt talat

Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv

Kalla kriget har lämnat många spår i det svenska landskapet. I podcasten Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv berättar arkeologerna Maria Persson och Tony Axelsson om den första arkeologiska undersökningen som gjorts av en lämning från kalla kriget.
Podcast: Arkeologi och kalla kriget
 

Livsåskådningspodden

Mobiltelefon. Löparskon. Gravstenen. I podden diskuterar Wilhelm Kardemark, universitetslektor i religionsvetenskap, och Fredrik Portin, gästforskare från Åbo Akademi, meningsbärande föremål i samtiden.
Podcast: Livsåskådningspodden


Målmedvetenskap

Målmedvetenskap produceras av Göteborgs centrum för hållbarutveckling (GMV). I podcasten får forskare från Göteborgs universitet och Chalmers samtala med varandra om forskning, samverkan och FN:s Globala mål för hållbar utveckling.
Podcast: Målmedvetenskap


Nyfiken på

Nyfiken på är en podcast från Naturvetenskapliga fakulteten där en forskare intervjuas i varje avsnitt av de två programledarna Lisa Grettve, som studerar journalistik på JMG, och Carina Eliasson, pressinformatör vid Naturvetenskapliga fakulteten.
Podcast: Nyfiken på
 

Ocean Governance Podcast

En podcast på engelska som diskuterar de senaste publikationerna om havsförvaltning, främst inom juridik och samhällsvetenskap men även utifrån interdisciplinära ämnen. Podcasten produceras av Ocean Governance-gruppen vid Handelshögskolan. Programledare är professor David Langlet och doktoranden Aron Westholm.
Podcast: Ocean Governance Podcast
 

Our chemicalized world

En podcast som produceras av centrumbildningen FRAM. Podden handlar om kemikalier och hur de påverkar människor och miljö. Ansvarig för podden är Thomas Backhaus, institutionen för biologi och miljövetenskap.
Podcast: Our chemicalized world
 

Poesía al paso

En podcast på spanska av och med Andrea Castro, professor i spanska vid institutionen för språk och litteratur, och Azucena Castro, doktorand i spanska vid Stockholms universitet. Tillsammans diskuterar de och läser nutida spanskspråkig poesi och intervjuar poeter.
Podcast: Poesía al paso
 

The Program on Governance and Local Development (GLD) Podcast series

Podcasten produceras av Statsvetenskapliga institutionen och avhandlar en bredd av olika ämnen inom styrning och lokal utveckling från hela världen såsom fattigdom, genusrelationer, eliters roll och etnisk mångfald. Programledare är Ellen Lust, professor i statsvetenskap och föreståndare för GLD.
Podcast: The Program on Governance and Local Development (GLD)
 

På tal om regional utveckling

Korta och kärnfulla samtal om aktuell forskning inom regional utveckling. Martin Henning och Marie Larkö vid Centrum för regional analys, Handelshögskolan, pratar med gäster (och varandra).
Podcast: På tal om regional utveckling
 

Reumapodden

En utbildningspodcast om reumatologi som produceras av tre ST-läkare knutna till Sahlgrenska akademin och reumatologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Podcast: Reumapodden
 

Samhällsanalysen

En podcast om ekonomi och samhällsutveckling, där Oskar Broberg och Ann Ighe, på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, diskuterar samhällsfrågor med medarbetare på institutionen för ekonomi och samhälle.
Podcast: Samhällsanalysen

Hör av dig!

Producerar du, eller känner du till, en podcast med anknytning till Göteborgs universitet som inte finns med i listan? Hör gärna av dig till medarbetarportalen@gu.se för att hjälpa oss hålla listan uppdaterad. Podcasten ska produceras i universitetets verksamhet eller ha en tydlig koppling till forskning som bedrivs inom universitetet.

Konsthistoriepodd
Konsthistoriepodd av Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: Magnus Peterson
Banbrytande berättelser

Litterär salong på Jonsereds herrgård

I första avsnittet möter du: Bram Stokers Dracula från 1879 med Yvonne Leffler, professor och skräckexpert.