Bild
Lyssna på podcast
Det finns många podcasts med koppling till Göteborgs universitet som produceras idag.
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Podcasts på universitetet

Lyssna på spännande forskning om kultur och samhällsfrågor samt mycket annat! Ja, det kan du göra tack vare poddar som produceras av universitetets medarbetare.

Bild
Algpodden
Algforskarna Ellen Schagerström och Angela Wolff fick idén till att starta en podd om alger när de medverkade som experter i Naturmorgon i P1.

Algpodden

Vad är skillnaden på alger och sjögräs? Hur fungerar mareld? Och vad är egentligen surt kärringhår? Det är frågor som algforskarna Ellen Schagerstöm och Angela Wulff ska reda ut i den nystartade Algpodden.
Podcast: Algpodden
 

Bild
Agnes Wold i samtal om corona.
Foto: Privat

Akademiliv

Akademiliv är en podd där forskare från Sahlgrenska akademin (den medicinska fakulteten) samtalar om sin forskning och svarar på frågor om kroppen, vård och hälsa. 
Podcast: Akademiliv
 

Alltinget på Göteborgs stadsbibliotek

Alltinget existerade som ett radioprogram på P4 mellan 1998 och 2012. Numera sänds det på Göteborgs stadsbibliotek. Radioprofilen Lasse Swahn agerar moderator och leder en expertpanel från Göteborgs universitet och Chalmers som svarar på frågor som kan handla om nästan vad som helst.
Podcast: Alltinget på Göteborg
 

Banbrytande berättelser

Den litterära salongen på Jonsereds herrgård bjuder på föreläsningar av litteraturforskare, översättare, kritiker och författare, boksamtal och öppen diskussion.
Podcast: Banbrytande berättelser


En podd för tränare

I en ny podd från Göteborgs universitet och RF/SISU pratar John Dohlsten och Carin Hamnlund Fritzell om träningsmetoder och vardagsdilemman i allt från barn- och ungdomsidrott till elitidrott. Hela tiden med en tränares perspektiv. ”En podd för tränare” riktar sig till både professionella och ideella tränare.
Programledare: John Dohlsten är doktor i idrottsvetenskap och har många års erfarenhet inom tränarutveckling, ledarskap och föreningsidrott. Carin Hamnlund Fritzell är tidigare mångfaldig SM-mästare i judo. Hon har efter sin aktiva karriär varit tränare och sportchef inom judo på alla nivåer inklusive landslag. Idag jobbar Carin på RF-SISU Västra Götaland och är projektledare för kompetenscentrum för elitidrotten i Göteborg (High Performance Göteborg).
Podcast: En podd för tränare

Bild
Filmvärldar
Ny podcast om filmens betydelse i samhälle.

Filmvärldar

Aktuella biosuccéer likväl som klassiker. Filmer från olika delar av världen och som många människor har en relation till. Det står i fokus för en helt ny podd om film som vill göra forskningsförankrade filmanalyser lättillgängliga. Podcasten drivs av Tobias Pontara, professor i musikvetenskap och Catharina Thörn, docent i kulturstudier, vid Göteborgs universitet.
Podcast: Filmvärldar – en podd om filmen, konsten, världen och livet

 

Från läraryrket till forskarutbildning

I denna podcast lyssnar vi till sju doktorander i forskarskolan CUL, i samtal om hur det är att gå från läraryrket till att börja forska, om sina forskningsprojekt, vad de lärt sig och ger goda råd på vägen.
Podcasten är inspelad 2019 tillsammans med Carina Borgström Källen, lektor i musikpedagogik och Cecilia Björck, lektor i pedagogik
Podcast: Från läraryrket till forskarutbildning
 

Förvaltningspodden

Varför är offentlig förvaltning intressant? Förvaltningshögskolan producerar en podcast som besvarar den frågan och behandlar allt som rör offentlig förvaltning.
Podcast: Förvaltningspodden
 

GotPop Popular Culture Podcast

I denna engelskspråkiga podcast diskuterar Joe Trotta, docent i engelsk språkvetenskap, och Houman Sadri, doktorand i engelsk litteraturvetenskap, nutida populärkultur, ofta tillsammans med en expertgäst.
Podcast: The GotPop Popular Culture Podcast
 

Hav och samhälle podcast

En podcast från universitetets Centrum för hav och samhälle som fokuserar på att lyfta och bredda intresset för havsfrågor.
Podcast: Hav och samhälle
 

Bild
Hudläkarpodden
Hudläkarpodden

Hudläkarpodden

Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer utifrån aktuella ämnen, gamla myter och senaste forskningen guida er genom informationsdjungeln. Det bjuds på ett allmänbildande och matnyttigt smörgåsbord om allt mellan himmel och jord som rör hud, hår, naglar och könssjukdomar!
Podcast: Hudläkarpodden
 

Bild
Inside the Box
Humor har varit viktigt för människor i alla tider, men vad garvar vi åt och varför? Komikern Ina Lundström känd från podcasten ”Flashback Forever” i samtal med programledaren Björn Lindgren, under inspelningen av podden Inside the Box.

Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld

Vilka unika föremål gömmer sig i lådorna i museets magasin och hur kan de berätta historier om vår värld? I podden Inside the Box möts museiföremål och kulturarvsforskning. Podden har en populärvetenskaplig forskningsförmedlande ansats och djupdyker i historia, traditioner och mycket mer. Podden producerad av Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet i samarbete med Folkuniversitetet.
Podcast: Inside the box
 

KLIMATET

KLIMATET är en podcast där klimatologistudenterna Olivia Larsson och Linn Carlstedt diskuterar klimatförändringar ur olika perspektiv tillsammans med inbjudna forskare. Ämnen som behandlas är bland andra klimaträttvisa, hur istider uppkommer, ekonomisk tillväxts påverkan på klimatet och hur global uppvärmning påverkar haven.
För tillfället är podden pausad.

Bild
Konsthistoriepodden
Konsthistoriepodden av Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, både universitetslektorer i konst- och bildvetenskap.
Foto: Magnus Peterson

Konsthistoriepodden

Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, båda universitetslektorer i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet, väljer varje månad ett konstverk som de fokuserar på i poddavsnittet. I Konsthistoriepodden berättar de om de många intressanta historier som varje konstverk bär på: det kan vara en spännande tillkomstprocess, en fängslande ägarhistoria eller vägen mot berömmelsen som bjuder oss på otroliga berättelser. Och alltid är det förstas just det avbildade som är fascinerande och sätter igång många tankar. Bildmaterialet till alla poddavsnitt, så som andra informativa inlägg om månadens verk publiceras på det tillhörande instagramkontot @konsthistoriepodden.
Podcast: Konsthistoriepodden


Konstnärligt talat

Konstnärligt talat är en podcast som producerades i samband med Högskolan för scen och musiks jubileumsår 2016–2017. Musiker, scenkonstnärer, forskare med flera diskuterar den konstnärliga akademin, scenkonstens roll i samhället och mycket mer i sex avsnitt.
Podcast: Konstnärligt talat
 

Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv

Kalla kriget har lämnat många spår i det svenska landskapet. I podcasten Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv berättar arkeologerna Maria Persson och Tony Axelsson om den första arkeologiska undersökningen som gjorts av en lämning från kalla kriget.
Podcast: Arkeologi och kalla kriget
 

Livsåskådningspodden

Mobiltelefon. Löparskon. Gravstenen. I podden diskuterar Wilhelm Kardemark, universitetslektor i religionsvetenskap, och Fredrik Portin, gästforskare från Åbo Akademi, meningsbärande föremål i samtiden.
Podcast: Livsåskådningspodden

Bild
Matkulturarv
Nu släpps en ny säsong av Matarvspodden. Mat i kristider, skolmat och trender som ”Mukbang” har fascinerat och intresserat lyssnare. I nya avsnitt av podden får vi veta mer om matvanor hos antikens romare och den skandinaviske vikingen.
Foto: Gunnar Jönsson

Matarvspodden

I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Poddens avsnitt fångar upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen.
Podcast: Matarvspodden

 

Med kriminella hälsningar

En podd om socialt arbete, svåra frågor och obehagliga sanningar.
Podcast: Med kriminella hälsningar


Miljön och juridiken

Miljön och Juridiken är en podcast som ges ut av David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, och Aron Westholm, doktor i offentlig rätt vid Göteborgs universitet. I podcasten diskuterar vi aktuella frågor som rör juridik och miljö. Det kan röra sig om nya rättsfall, utredningar, ny lagstiftning eller forskning. Angreppssättet är brett och ofta har vi med gäster med specialkunskap om det ämne vi diskuterar i ett specifikt avsnitt. Podcasten riktar sig till alla som är intresserade av de många kopplingarna mellan miljö och juridik. Målsättningen är att det ska gå bra att lyssna på den här podcasten även utan att vara skolad jurist.
Podcast: miljön och juridiken
 

Målmedvetenskap

Målmedvetenskap produceras av Göteborgs centrum för hållbarutveckling (GMV). I podcasten får forskare från Göteborgs universitet och Chalmers samtala med varandra om forskning, samverkan och FN:s Globala mål för hållbar utveckling.
Podcast: Målmedvetenskap
 

Nagelfararna

Granskar samtidens mest intressanta övertygelser, ideologier och attityder, och undersöker varför människor investerar så mycket tid, kapital och tillhörighet i sina åsikter och positioneringar. Drivs av sociologistudent David Westerberg på Göteborgs universitet.
Podcast: Nagelfararna


Nyfiken på

Nyfiken på är en podcast från Naturvetenskapliga fakulteten där en forskare intervjuas i varje avsnitt av de två programledarna Lisa Grettve, som studerar journalistik på JMG, och Carina Eliasson, pressinformatör vid Naturvetenskapliga fakulteten.
Podcast: Nyfiken på
 

Ocean Governance Podcast

En podcast på engelska som diskuterar de senaste publikationerna om havsförvaltning, främst inom juridik och samhällsvetenskap men även utifrån interdisciplinära ämnen. Podcasten produceras av Ocean Governance-gruppen vid Handelshögskolan. Programledare är professor David Langlet och doktoranden Aron Westholm.
Podcast: Ocean Governance Podcast
 

Our chemicalized world

En podcast som produceras av centrumbildningen FRAM. Podden handlar om kemikalier och hur de påverkar människor och miljö. Ansvarig för podden är Thomas Backhaus, Institutionen för biologi och miljövetenskap.
Podcast: Our chemicalized world
 

Poesía al paso

En podcast på spanska av och med Andrea Castro, professor i spanska vid Institutionen för språk och litteratur, och Azucena Castro, doktorand i spanska vid Stockholms universitet. Tillsammans diskuterar de och läser nutida spanskspråkig poesi och intervjuar poeter.
Podcast: Poesía al paso
 

The Program on Governance and Local Development (GLD) Podcast series

Podcasten produceras av Statsvetenskapliga institutionen och avhandlar en bredd av olika ämnen inom styrning och lokal utveckling från hela världen såsom fattigdom, genusrelationer, eliters roll och etnisk mångfald. Programledare är Ellen Lust, professor i statsvetenskap och föreståndare för GLD.
Podcast: The Program on Governance and Local Development (GLD)
 

På tal om regional utveckling

Korta och kärnfulla samtal om aktuell forskning inom regional utveckling. Martin Henning och Marie Larkö vid Centrum för regional analys, Handelshögskolan, pratar med gäster (och varandra).
Podcast: På tal om regional utveckling
 

Reumapodden

En utbildningspodcast om reumatologi som produceras av tre ST-läkare knutna till Sahlgrenska akademin och reumatologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Podcast: Reumapodden
 

Samhällsanalysen

En podcast om ekonomi och samhällsutveckling, där Oskar Broberg och Ann Ighe, på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, diskuterar samhällsfrågor med medarbetare på Institutionen för ekonomi och samhälle.
Podcast: Samhällsanalysen

Bild
Sociologipodden presenterar i första hand aktuell forskning i intervjuformat.

Sociologipodden

Våren 2022 lanseras den andra säsongen av Sociologipodden med Åsa Wettergren och Håkan Thörn som programledare. Samtalsserien presenterar i första hand aktuell forskning i intervjuformat. Varje avsnitt innehåller också litteraturtips.
Podcast: Sociologipodden


Sånt är livet i Sverige (That's life in Sweden) 

Liisa Uusimäkis podd handlar om samtal om livets utmaningar i Sverige, inom olika områden, som utbildning, skolan, vården, kultur och ja, en hel del annat. In English, this podcast ‘Sånt är livet in Sweden!, roughly translated into English is ‘That‘s Life in Sweden!‘. The podcast is about conversations with different individuals' reflections and experiences working, or studying in different areas e.g., education, health care, business, community etc. Both Swedish and English episodes are presented.
Podcast: Sånt är livet i Sverige
 

TechnAct Talks

TechnAct Talks is constituted by three PhD candidates, Nadia Ruiz-Bravo and Sama Khosravi Ooryad from the University of Gothenburg, and Onur Kilic from Lund University. At TechnAct Talks we have conversations about the interactions between technology and society. We touch upon subjects related to gender, sexualities, feminism, transnationality, social movements, and more. Often times we have guests with various academic and activism backgrounds, but other times it is just us discussing different topics.
Podcast:
TechnAct Talks

Bild
Olle Häggström
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid GU och Chalmers.

Vetenskapligt med Häggström och Livh

En liten podd om de stora ämnena. Vad säger forskningen om hur vi kan säkerställa en ljus framtid för mänskligheten? Hur hejdar vi den globala uppvärmningen, hur skyddar vi oss mot framtida pandemier, och hur farlig kan artificiell superintelligens bli?
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers och Göteborgs universitet, och Stefan Livh är känd från sina många program i Sveriges Radio. Med hjälp av Olles forskarvänner lär vi oss om vetenskapen och vad den kan säga om framtiden.
Podcast: Vetenskapligt med Häggström och Livh

QoG Podcast

QoG Podcast - Making sense of politics and governments all over the world - en podcast producerad av QoG-institutet, Göteborgs universitet. I den här poddserien diskuteras statsvetenskapliga frågor i samtal med välkända experter för att försöka förstå politik och regeringar över hela världen. Värd för podcasten är Victor Lapuente, som är universitetslektor och professor vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet, och forskare vid QoG-institutet.
Podcast: QoG Podcast

25 procent med Palmgren och Skoog

Anders Palmgren är en av Sveriges mest rutinerade journalister och Ingmar Skoog en omtyckt professor i äldrefrågor. I den här podden pratar de om synen på 65-plussare och vill få igång en debatt i väsentliga frågor. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så?
Podcast: 25% med Palmgren och Skoog

Hör av dig!

Producerar du, eller känner du till, en podcast med anknytning till Göteborgs universitet som inte finns med i listan? Hör gärna av dig till forskningsredaktören för att hjälpa oss hålla listan uppdaterad. Podcasten ska produceras i universitetets verksamhet eller ha en tydlig koppling till forskning som bedrivs inom universitetet. Mejla: allan.eriksson@gu.se.

Algpodden
– Med Algpodden vill vi ge alla algintresserade något att bita i och räta ut en del felaktigheter om alger som florerar i media, säger Ellen Schagerström.
Banbrytande berättelser
Matarvspodden
– Ett kulturarv är i ständigt förändring och här kommer nya matvanor in som att äta tång, säger Anita Synnestvedt, forskare och en av redaktörerna bakom boken och podden Matarv.
Foto: Gunnar Jönsson
Sociologipodden
Sociologipodden presenterar i första hand aktuell forskning i intervjuformat.
QoG Podcast
Ingmar Skoog
Anders Palmgren är en av Sveriges mest rutinerade journalister och Ingmar Skoog en omtyckt professor i äldrefrågor.

QoG-podcast

I den här poddserien diskuteras statsvetenskapliga frågor i samtal med välkända experter för att försöka förstå politik och regeringar över hela världen.