Bild
Kerstin Bernhad, Frida Palmér, Ortrud Mann, Elsa Laula Renberg, Janken Wiel-Hansen
Kerstin Bernhad, Frida Palmér, Ortrud Mann, Elsa Laula Renberg och Janken Wiel-Hansen är några av de 1000 nya kvinnor som nu porträttas i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.
Foto: Nordiska museet, okänd (Lunds universitet), Sydsvenskan/IBL Bildbyrå, okänd (Tromsö Museum), Swante Haeger/Östfoldmuseene - Halden historiske Samlinger
Länkstig

Dubbelt så många kvinnor i SKBL

Publicerad

Med buller och bång lanserades Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, SKBL, för exakt tre år sedan. Sedan dess har databasens funktioner förbättrats och nya pedagogiska sökhjälpmedel tillkommit, och framför allt: Lagom till internationella kvinnodagen finns det nu dubbelt så många kvinnor porträtterade. 2000 kvinnor vars liv och gärningar i Sverige i många fall tidigare inte synts i historieskrivningen.

Bild
Maria Sjöberg
Foto: Johan Wingborg

När SKBL lanserades innehöll databasen 1000 kvinnor, därefter beviljades projektet medel från Riksbankens jubileumsfond, för att under två år vidareutveckla databasen och utöka med lika många kvinnor till.

– Det finns nu lite nya pedagogiska hjälpmedel. En kronologisk funktion, med en tidslinjal där det går att ange en tidsperiod och få fram alla kvinnor i databasen från den tiden. Och så finns det en karta över födelseorter, dödsorter och så vidare, säger Maria Sjöberg, professor i historia och den som lett hela projektet.

Är du intresserad av en specifik tidsålder går det alltså nu att få fram alla kvinnor som hade sin levnadsperiod då, i den mån den gått att fastställa.

Stor förflyttning visualiseras

I kartfunktionen går det att zooma in och ut och sortera på var kvinnorna föddes, dog, var de utbildade sig, var de var verksamma eller att sortera på bostadsort. Med kartan visualiseras kvinnornas geografiska förflyttningar genom livet.

– Den illustrerar en stor förflyttning till Stockholm. Det var ju många som inte föddes i Stockholm men som dog där, säger Maria Sjöberg.

Används flitigt

Gensvaret har varit stort för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och sedan starten har det använts flitigt av skolor och en intresserad allmänhet. Under förra året, 2020, hade lexikonet drygt 3,5 miljoner sidvisningar. Dessutom används SKBL i forskningen, flera publikationer finns där SKBL utgör underlag.

Projektet startade 2016 och i slutet av mars, när projektmedlen är slut, är den här omgången avslutad.

– Nu återstår bara ett lågintensivt, kompletterande och korrigerande arbete. Bibliotekarier på universitetsbiblioteket kommer att fortsätta lägga in nyckelord till augusti och parallellt med det pågår översättning av allt material till engelska, säger Maria Sjöberg.

Kontakt:
Maria Sjöberg, tel: 031-786 5257, e-post: maria.sjoberg@history.gu.se

Text: Johanna Hillgren

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon är en fritt tillgänglig databas på både svenska och engelska. Materialet får användas fritt, men källa måste anges.
Projektet vid Göteborgs universitet har genomförts i ett samarbete mellan institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, institutionen för historiska studier, KvinnSam på Universitetsbiblioteket och Språkbanken.

Länk till SKBL: https://skbl.se/sv