Bild
Två skådespelare och en pappfigur
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri

Program
K1SCE
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G53B
Ansökan stängd

Kort om programmet

Programmet riktar sig till dig som vill utvecklas till en professionell skådespelare inom teater och film. Det är en metodisk utbildning på hög nivå som hjälper dig att bygga den hantverksmässiga skicklighet som yrket kräver. Du kommer att få skapa föreställningar, arbeta med teater för en ung publik och möta många etablerade skådespelare och regissörer. Du får även yrkeserfarenhet genom en gedigen praktik på en teater. Under tre omväxlande år följs du av det fasta lärarlaget som kommer att stödja, stimulera och inte minst utmana dig.

Om utbildningen

Vad innehåller utbildningen?

 • Årskurs 1
  Under första året studerar du de grunder och metoder i de olika hantverksmässiga ämnena som utbildningen utgår från. Inom scenframställning betyder det framför allt den Aktionsbaserade Skådespelarmetoden i Stanislavskijs, Stella Adlers och Doreen Canons tradition. Du går också den första av tre kurser i filmskådespeleri, samt en stor kurs i teater för ung publik.  Den mesta undervisningen är tydligt praktiskt inriktad, men utbildningen innehåller också kurser som Värdegrund, Gruppdynamik och Teater och Samhälle för att studera och diskutera skådespelaren, konsten och omvärlden.

 • Årskurs 2
  Under andra utbildningsåret fördjupas dina studier och fokus ligger nu alltmer på konstnärligt gestaltande. Kraven ökar på din förmåga att arbeta självständigt och på din konstnärliga lust och ditt driv. Dessa förmågor får du använda dig av i det individuella sceniska projekt där varje student skapar en helt egen föreställning. De tekniker du har studerat under första året används i scenframställningen, till exempel i kursen Att repetera ett helt sceniskt verk. Du går den andra kursen i filmskådespeleri som exempelvis innehåller casting, selftape och intimitetscoachning. Som under första året finns även teoretiska inslag inom området skådespelaren, konsten och omvärlden.
 • Årskurs 3
  Tredje året inriktas i mycket hög grad mot det kommande yrkeslivet. Under höstterminen gör du praktik på en teater som skådespelare. Under vårterminen görs en sista större teaterproduktion med klassen i samarbete med en professionell regissör. Du går också den sista kursen i filmskådespeleri. I kursen Skådespelaren i andra media får du utforska inläsning och dubbning, prata med skådespelare om yrkselivet samt få personlig coachning från lärarlaget inför framtiden. Det sista året innehåller också ett så kallat Examensarbete, där du undersöker och forskar inom en vald aspekt av skådespeleri.

Högskolan för scen och musik

Programmet ges på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Instruktioner för ansökan

Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik.

Praktik

Under tredje årets hösttermin gör du praktik på en teater som skådespelare. Den arbetsförlagda praktiken är en kurs på 22,5 hp där du får gedigen yrkeserfarenhet och kontakter inom branschen. Under praktiken genomgår du en repetitionsperiod och en konsertperiod. Du får tillgång till en handledare på teatern och en kontakt från högskolan som stödjer dig genom praktikens gång.

Efter studierna

Utbildningen förbereder dig för arbete inom teater, film, tv, radioteater och andra typer av skådespelararbete.

Så är det att plugga

Undervisningen

 • Repetitionsövningar
 • Arbete i ensemble
 • Arbete med sceniska produktioner
 • Praktik på teater
 • Föreläsningar
 • Självständigt arbete (examensarbete)

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler