Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning Komposition
Kort om programmet
Ett program för dig som vill arbeta med komposition på ett utforskande och experimentellt sätt där den nutida konstmusiken, ljudkonsten och den elektroniska musiken går hand i hand med det musikaliska hantverket genom teori och analys.
Din personliga utveckling är i fokus. Genom ett samspel mellan individuell handledning och gemensamma seminarier utmanas du att sätta ord på såväl ditt eget som dina medstudenters konstnärskap.
Du skriver för olika kompositionsprojekt i samarbete med andra studenter såväl som professionella ensembler.
Om utbildningen
I denna utbildning står din individuella utveckling som tonsättare i fokus. Det sker genom ett samspel mellan individuell handledning och gemensamma seminarier, där du utmanas att sätta ord på såväl ditt eget som dina medstudenters konstnärskap. För att på så vis växa som både individ och som del av en gemenskap. Tillsammans diskuterar vi pågående (studentarbeten) kompositioner och strävar efter att förstå musikens roll i ett större sammanhang genom alltifrån regelbundna analysseminarier av vår tids musik, till gästföreläsningar och workshops där teori och praktik smälter samman.
Utbildningen lägger vikt vid ett kritiskt förhållningssätt som syftar till att kombinera teori och musikaliskt hantverk med konceptuella perspektiv inom nutida kompositoriska fält som inkluderar nutida konstmusik, ljudkonst och elektronisk musik. En stor vikt läggs vid notation, instrumentation och digitala verktyg som en grund för undervisningen, där såväl traditionella metoder paras med en succesiv utvidgning mot en utökad förståelse av olika sätt att notera och komponera musik på. Att möta en publik utgör en annan viktig del av utbildningen, bland annat genom Sirénfestivalen, som arrangeras varje år av studenterna vid kompositionsprogrammet.
Som en röd tråd genom utbildningen löper de olika kompositionsprojekten där du får goda förutsättningar för samarbeten med andra studenter på Högskolan för scen och musik, till exempel i Ensemble för ny musik, samt med en rad olika professionella ensembler. Göteborg Wind Orchestra, Mimitabu, Ensemble Dasein, Curious Chamber Players, Musica Vitae, Norrköpings Symfoniorkester och Gageego! är några som spelat studenternas kompositioner de senaste åren.
Vad innehåller utbildningen?
• Huvudämne (90 högskolepoäng)
Konstnärlig fördjupning inom huvudämnet Komposition utgör en stor del av programmet. Undervisningens inriktning utgår både från dig som enskild student och från gemensamma kompositionsseminarier. Du får delta i olika kompositionsprojekt och fördjupa dig i nutida kompositionstekniker, elektronisk musik och ljudkonst. Från och med termin fyra finns utrymme för personlig profilering.
• Musikteori (30 hp)
Musikteori har en framträdande roll och är uppdelad i tre delar, satslära, gehör och instrumentation som samverkar med varandra.
• Konstnärlig teori och praktik (30 hp)
Här läser du kurser som innehåller både reflekterande och praktiska delar: musikhistoria, musik och teknikverktyg, filmmusik, frilansens värld, kompositionsmetodik, ensemblemetodik och dirigering.
• Självständigt arbete, examensarbete (15 hp)
Du skriver ett självständigt arbete i årskurs 3 och lär dig om konstnärliga metoder och processer, att formulera frågeställningar, kritiska förhållningssätt, och om grunddragen i konstnärlig och praktikbaserad forskning.
• Valbara kurser (15 hp)
I årskurs 3 får du välja två fristående kurser för ytterligare fördjupning och breddning inom skilda ämnesområden.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.
Instruktioner för ansökan
Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning komposition
Mer information om Instruktioner för ansökan
Urval
Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik.
Efter studierna
Utbildningen förbereder dig för ett arbetsliv som frilansande tonsättare och kan också utgöra grund för vidare studier på masternivå.
Så är det att plugga
Undervisningen
- Seminarier
- Föreläsningar
- Handledning, individuellt och i grupp
- Workshops
- Självständigt arbete
- Konserter/Performance
Lokaler
Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).