Video (6:42)
Kandidatprogram i komposition
Bild
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning Komposition

Program
K1KMP
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G53F

Kort om programmet

Ett program för dig som vill arbeta med komposition på ett utforskande och experimentellt sätt inom nutida kompositoriska fält som inkluderar nutida konstmusik, ljudkonst och elektronisk musik. Din individuella utveckling är i fokus, samtidigt som undervisning och handledning ofta sker i gemensamma seminarier. Du övar dig i att kombinera teori och musikaliskt hantverk med konceptuella perspektiv. Du arbetar med olika kompositionsprojekt där du får möjlighet att möta publik och samarbeta både med andra studenter och med professionella ensembler.

Om utbildningen

I denna utbildning står din individuella utveckling som tonsättare i fokus, samtidigt som undervisning och handledning ofta sker i gemensamma seminarier. Där kan du testa dina idéer och få feedback och inspiration i dialog med lärare och medstudenter. Tillsammans diskuterar vi pågående studentarbeten och strävar efter att förstå musikens roll i ett större sammanhang.

Utbildningen lägger vikt vid ett kritiskt förhållningssätt som syftar till att kombinera teori och musikaliskt hantverk med konceptuella perspektiv inom nutida kompositoriska fält som inkluderar nutida konstmusik, ljudkonst och elektronisk musik. Att möta en publik utgör en annan viktig del, bland annat genom Sirénfestivalen, som arrangeras varje år av studenterna vid kompositionsprogrammet.

Som en röd tråd genom utbildningen löper de olika kompositionsprojekten där du får goda förutsättningar för samarbeten med andra studenter på Högskolan för scen och musik, till exempel i Ensemble för ny musik, samt med en rad olika professionella ensembler. Göteborg Wind Orchestra, Mimitabu, Ensemble Dasein, Curious Chamber Players, Musica Vitae, Norrköpings Symfoniorkester och Gageego! är några som spelat studenternas kompositioner de senaste åren.

Vad innehåller utbildningen?

Huvudämne (90 högskolepoäng)
Konstnärlig fördjupning inom huvudämnet Komposition utgör en stor del av programmet. Undervisningens inriktning utgår både från dig som enskild student och från gemensamma kompositionsseminarier. Du får delta i olika kompositionsprojekt och fördjupa dig i nutida kompositionstekniker, elektronisk musik och ljudkonst. Från och med termin fyra finns utrymme för personlig profilering.

Musikteori (30 hp)
Musikteori har en framträdande roll och är uppdelad i tre delar, satslära, gehör och instrumentation som samverkar med varandra.

Konstnärlig teori och praktik (30 hp)
Här läser du kurser som innehåller både reflekterande och praktiska delar: musikhistoria, musik och teknikverktyg, filmmusik, frilansens värld, kompositionsmetodik, ensemblemetodik och dirigering.

Självständigt arbete, examensarbete (15 hp)
Du skriver ett självständigt arbete i årskurs 3 och lär dig om konstnärliga metoder och processer, att formulera frågeställningar, kritiska förhållningssätt, och om grunddragen i konstnärlig och praktikbaserad forskning.

Valbara kurser (15 hp)
I årskurs 3 får du välja två fristående kurser för ytterligare fördjupning och breddning inom skilda ämnesområden.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.

Instruktioner för ansökan

Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning komposition

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urval baseras på antagningsprov. Information om antagningsproven finns på hemsidan för Högskolan för scen och musik.

Efter studierna

Utbildningen förbereder dig för ett arbetsliv som frilansande tonsättare och kan också utgöra grund för vidare studier på masternivå.

Så är det att plugga

Undervisningen

  • Seminarier
  • Föreläsningar
  • Handledning, individuellt och i grupp
  • Workshops
  • Självständigt arbete
  • Konserter/Performance

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler