Handelshögskolans logistikprogram
Kort om programmet
Logistik handlar om att skapa effektiva flöden av varor och tjänster från råvara till konsument. Som logistiker arbetar du med problemlösning, där teknik och människor samspelar i komplexa system. Du planerar, utformar och styr material- och informationsflöden för att få rätt produkt på rätt plats i, i rätt kvantitet, i rätt tid och till rätt pris.
Om utbildningen
Handelshögskolans logistikprogram är sammansatt av ämnena företagsekonomi, kulturgeografi, juridik, nationalekonomi och statistik. Du lär dig att identifiera, analysera och hitta lösningar på problem. Färdighetsträning och självledarskap ingår också i utbildningen.
Programmet startar på hösten och består av tre års studier på helfart som motsvarar 180 hp. När du är klar kan du ansöka om en ekonomie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudområde.
Kursupplägg termin 1-6
- Termin 1: Du studerar logistikfunktionens roll i företaget och dess omvärld. Du läser också en kurs i handel- och transporträtt.
- Termin 2: Du läser nationalekonomi, både mikro- och makroekonomi, samt statistik med miljö- och logistiktillämpningar.
- Termin 3-4: Du läser kurser i marknadsföring, organisation, redovisning och kalkylering.
- Termin 5: Du studerar gods- och persontransporter samt kurs om logistiska informationssystem.
- Termin 6: Logistik studeras ur ett företagsekonomiskt perspektiv och du skriver en kandidatuppsats.
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Engelska 6 och Matematik 3b eller 3c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Utbildningen inom programmet avslutas efter tre år. Du får då en ekonomie kandidatexamen (Bachelor) med företagsekonomi som huvudområde. Du kan välja att läsa vidare på avancerad nivå för att efter två år ta ut en masterexamen.
Det här kan du jobba med
Logistiker finns i alla typer av organisationer och branscher, men främst i tillverknings-, tjänste- och transportföretag.
Så är det att plugga
Lokaler
Större delen av Handelshögskolans verksamhet finns på Vasagatan 1, men vi har också lokaler på Viktoriagatan 13. I lokalerna på Vasagatan 1 finns dessutom ekonomiska biblioteket, som är flera våningar högt och har många studieplatser.
Studier utomlands
Det finns möjligheter till utbytesstudier, främst under programmets termin 4 eller 5. Du behöver då läsa kurser med motsvarande innehåll.