Bild
Glad förskollärarstudent.
Länkstig

Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass

Program
L1FÖL-FÖRV
Grundnivå
5 år
210 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-1L93B
Programinnehåll
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Du som har minst fem års erfarenhet inom förskola kan ta examen till förskollärare på kortare studietid. För hos oss väger erfarenhet lika tungt som högskolepoäng. Bygg på din kompetens och fortsätt bidra till ett av samhällets mest bärande yrken.

Andra

Om utbildningen

Har du arbetat länge kan du förkorta din utbildning

Den här inriktningen vänder sig till dig med yrkeserfarenhet från förskolan, som till exempel barnskötare eller obehörig förskollärare. Utbildningen är förkortad med 60 högskolepoäng jämfört med det ordinarie Förskollärarprogrammet. Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig ett antal högskolepoäng. Kurserna du läser är utformade för att ta tillvara på och utveckla de kunskaper du redan har. Innehållet motsvarar de kurser som läses i den ordinarie inriktningen av Förskollärarprogrammet och du får samma behörighet efter examen. 

Välj själv om du vill läsa på helfart eller halvfart

Inriktningen är ortsoberoende och går helt på distans på fem år med en studietakt på 50 procent. Det finns också möjlighet för dig som önskar att läsa två kurser parallellt och därmed ha en studietakt på 100 procent och bli klar med din utbildning på 2,5 år. Observera att du alltid söker till utbildningen på 50 procent men att du, om du antas, kan ändra din studiegång till 100 procent. Det här får du mer information om i det välkomstbrev som alla antagna får inför utbildningsstart.

Innehåll

På Förskollärarprogrammet kommer du få möjlighet att utveckla de kunskaper du behöver för att kunna möta förskolebarns behov av både omsorg, lärande och utveckling. Du får med dig kunskaper om hur du planerar och genomför samt dokumenterar och följer upp barns lärande och utveckling i förskolan. I utbildningen ingår också moment som handlar om ledarskap och ger dig verktyg för att kunna hantera konflikter och arbeta med sociala relationer. En annan central del är hur du som förskollärare kan stödja och undervisa barn utifrån deras olika behov.

De förskolepedagogiska kurserna har fokus på de kunskaper och redskap du behöver för att leda det pedagogiska arbetet i verksamheten och ger dig kunskaper för att undervisa och arbeta med barn inom områden som matematik, teknik, miljö och skapande verksamhet som färg och form, sång, musik och digitala medier.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. Det krävs fem (5) års dokumenterad yrkeserfarenhet på heltid av pedagogiskt arbete i förskola/förskoleklass, alternativt åtta (8) års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på minst halvtid, av pedagogiskt arbete i förskola/förskoleklass. Yrkeserfarenheten måste styrkas genom tjänstgöringsintyg.

Tjänstgöringsintyg

För att kunna ansöka till Förskollärarprogrammet med studietakt 50 procent krävs dessutom yrkeserfarenhet för att du ska kunna tillgodoräkna dig 60 högskolepoäng.

Den yrkeserfarenhet som krävs är:

Dessutom krävs fem (5) års dokumenterad yrkeserfarenhet på heltid av pedagogiskt arbete iförskola/ förskoleklass, alternativt åtta (8) års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på minst halvtid, av pedagogiskt arbete i förskola/ förskoleklass. Yrkeserfarenheten måste styrkas genom tjänstgöringsintyg.

Mer information om Tjänstgöringsintyg

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig hälften av VFU-kurserna i det ordinarie programmet. Resterande 15 hp VFU genomförs i form av verksamhetsintegrerade uppgifter på en förskola. Du som inte arbetar på förskola/förskoleklass under dina studier får själv ordna tillgång till en förskola/förskoleklass där du kan genomföra utbildningens verksamhetsintegrerade uppgifter samt examensarbete.

Mer om VFU

Efter studierna

Arbetsmarknaden för förskollärare är god och chansen att få utvecklas med kollegor i arbetslag och ha ledaransvar är stora eftersom det pedagogiska uppdraget för förskollärare har förstärkts. Detta har medfört ett bra löneläge för nyutexaminerade förskollärare.
En förskollärarexamen ger också behörighet att läsa vidare på flera utbildningar på avancerad nivå - t ex masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap.

Så är det att plugga

Undervisningen

Inriktningen är ortsoberoende och helt på distans. I de olika kurserna används olika former av digital kommunikation mellan lärare och student, samt mellan studenter. Därför krävs tillgång till dator med internetuppkoppling samt webbkamera och mikrofon/högtalare, helst headset med USB-kontakt. Kameran skall vara påslagen vid all undervisning och vi kommer att kräva att du identifierar dig vid examinerande moment. Du skall även delta från en plats där inte undervisningen störs av eventuella andra hemmavarande personer eller  andra störande ljud. 

Att studera på distans innebär att du själv till stor del kan planera dina studier både vad gäller tid och plats, men observera att kurserna går på dagtid vilket betyder att seminarier och grupparbeten med mera inte är tidsoberoende. En dag per vecka, dagtid, skall du vara uppkopplad och delta aktivt i undervisning tillsammans med lärare och kurskamrater. Veckodagar varierar mellan tisdagar, torsdagar och fredagar olika terminer och om du väljer att läsa på helfart ska du vara tillgänglig för undervisning två dagar per vecka.