Bild
Kvinna har möte online med kollegor
Foto: Aleksandr Davydov
Länkstig

Förskollärarutbildning på distans ger stärkt självkänsla

Publicerad

Barnskötare med minst fem års erfarenhet från förskolan eller förskoleklass kan gå en förkortad distansutbildning till förskollärare på Göteborgs universitet.
–  Jag är 48 år så det är sent att börja läsa, men det är fantastiskt roligt. Jag ångrar mig inte en sekund, säger Ann Ödling, som bor i Örnsköldsvik.

Bild
Bild på studenten Ann Ödling
Ann Ödling

Ann Ödling jobbade i drygt 25 år i förskolan och framför allt i Grundsärskolan med musik och andra estetiska lärprocesser innan hon bestämde sig för att söka till distansutbildningen till förskollärare. Barn med speciella behov är hennes stora intresse.
– Jag älskar de så kallade krångliga barnen i förskolan.

Det var hennes vuxna barn som började plugga som inspirerade henne att söka till förskollärarutbildningen på distans. Eftersom Ann fick barn tidigt och hennes man hade ett jobb var det inte läge att flytta från Örnsköldsvik till Umeå för att börja plugga.
– Den här utbildningen funkar eftersom den är på distans. Jag behöver inte åka en meter förutom till biblioteket ibland.

Lång yrkeserfarenhet underlättar studierna

För att få struktur på studierna har Ann bestämt sig för att all tid som hennes barn är i skolan också är hennes skoltid. Först försökte hon jobba och plugga samtidigt, men bestämde sig för att läsa på heltid istället.
– Det betyder ju att jag har fem dagar i veckan där jag kan sitta ganska många timmar. 

Att studera med en lång yrkeserfarenhet innebär många fördelar, tycker Ann.
– Det är lättare att få kunskapen att fästa på riktigt när man har något att hänga upp den på.  
Dessutom finns det mycket erfarenhet hos oss som studerar sinsemellan som vi kan dela med varandra. 

Till utmaningarna med att studera på distans hör att hitta gemensamma tider för grupparbeten eftersom studenterna yrkesarbetar olika mycket. Ann tycker också att det kan vara svårt att ha undervisning i estetiska ämnen som drama och musik på distans, även om lärarna gör ett fantastiskt jobb.
– Tack vare att alla har så  mycket praktisk erfarenhet från förskolan så fungerar det ändå.

Bättre lön och arbetstider

När Ann är klar ska hon tillbaka till förskolan där hon tidigare jobbade som barnskötare.

Att bli behörig är viktigt, tycker Anna. Det handlar bland annat om att få rätt lön och bättre arbetstider.
– Även om jag har väldigt lång erfarenhet så är jag övertygad om att jag kommer att vara en ännu bättre lärare när jag kommer tillbaka. Tidigare har jag sett att jag får ett visst utfall när jag gör på ett visst sätt, men nu vet jag att jag gör det med forskningen i ryggen. Det blir en bekräftelse på att jag gör rätt. 

Bild
Jeanette Wnuk
Jeanette Wnuk

Jeanette Wnuk bor i Göteborg och jobbar som barnskötare på en förskola där. Tidigare har hon studerat ekonomi på en yrkeshögskola och jobbat som löneadministratör.
Först började hon på förskollärarutbildningen på högskolan i Borås eftersom motsvarande utbildning på Göteborgs universitet krävde behörighet i engelska vilket hon saknade. Men det fungerade inte med de långa resorna och sommarkurserna där man skulle praktisera åtta veckor på en annan förskola.

En utmaning att börja plugga

Jeanette tycket egentligen inte att hon behövde vidareutbilda sig, men hennes chef tjatade på henne. En dag under våren 2022 när hon var hemma med corona och hög feber kom ett meddelande från chefen att Göteborgs universitet skulle starta en ny förskollärarutbildning där Jeanette var behörig.

Efter Borås var Jeanette osäker på om hon verkligen ville studera, men hon sökte iallafall och en solig dag i juni fick hon beskedet att hon var antagen.  Att börja plugga var en utmaning.
­– Det fanns perioder när jag kände att jag inte skulle klara det. Jag var helt grön i universitetsvärlden och fattade ingenting.  Vad betyder till exempel akademiskt skrivande? Till slut gick det ändå bra, tack vare omgivningens stöd. På Instagram har vi ett konto där alla hjälps åt att stötta varandra.

Jeanette har valt att jobba samtidigt som hon pluggar på heltid eftersom hon inte ville vänta fem år för att bli klar med utbildningen.
– För mig som invandrare är det svårare på grund av språket. Det tar dubbelt så lång tid att läsa och skriva. Det är väldigt mycket litteratur, men det fungerar om man jobbar tre dagar i veckan och har undervisning två dagar på zoom och pluggar på helgerna.

Bildat en storfamilj

Jeanette ser fram mot att börja arbeta som förskollärare. Utbildningen har gett henne en större förståelse för yrkesrollen, mer kunskap och en högre lön. Hon räknar med att vara klar med utbildningen i december eller januari. 

– Jag kan verkligen rekommendera utbildningen. Det kan vara tufft ibland, men det är värt det.

I samband med avslutningen blir det också en fysisk träff på Göteborgs universitet.
– Jag ser fram mot att träffa alla. Vi har verkligen bildat en storfamilj.

Bra både för miljön och plånboken 

Bild
Anna Unnebo
Anna Unnebo

Anna Unnebo går fjärde terminen på distansutbildningen till  förskollärare. Hon pluggar på heltid och är tjänstledig från sin barnskötartjänst, men har kontakt med förskolan för att göra olika kursuppgifter.
– Det gör att jag utvecklas samtidigt som jag kan utveckla något på förskolan. Det blir en vinning för oss båda.


Hela sitt yrkesliv har Anna jobbat inom förskolan och med barn och ungdomar och länge funderat på att plugga vidare. Via sociala medier hittade hon distansutbildningen på Göteborgs universitet och sökte.
– Det ångrar jag inte en sekund, säger Anna som bor på landet mitt emellan Uppsala och Enköping. Det är visserligen nära andra universitet, men valet föll på Göteborgs universitet eftersom hon kunde plugga på distans.

– Det gör att jag kan anpassa mina studier lättare efter mitt och familjens liv och det är ju bra både för miljön och plånboken att jag slipper pendla.

Stärkt självkänsla

Till en början var Anna lite orolig över att det skulle bli ensamt att plugga på distans.
– Det är det absolut inte. Jag har jättefin kontakt med flera studiekamrater. Vi har ett forum på Messenger där vi kan ställa frågor till varandra, så även om jag sitter hemma vid mitt skrivbord är jag aldrig ensam.

Att bli behörig förskollärare innebär flera fördelar.
– Jag får en annan status på arbetsplatsen och mina tankar och funderingar kanske tas på större allvar än när jag var barnskötare. Dessutom har jag fått fler verktyg i min ryggsäck att plocka fram för att kunna hantera och bemöta barnen på bästa sätt. Det viktigaste är nog att det ger mig en stärkt självkänsla.

Text: Ragnhild Larsson

FAKTA OM FÖRSKOLLÄRARUTBILDNINGEN PÅ DISTANS

FAKTA:
Den som har minst fem års erfarenhet från förskola eller förskoleklass kan ta en examen som förskollärare på kortare studietid.
Förskollärarprogrammet för personer med yrkeserfarenhet i förskola eller förskoleklass startade höstterminen 2021. Utbildningen går helt på distans och studenterna kan välja att läsa på halv- eller helfart.

För att läsa programmet krävs fem års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på heltid av pedagogiskt arbete i förskola/förskoleklass, alternativt åtta års dokumenterad yrkeslivserfarenhet på minst halvtid. I gengäld förkortas programmet från tre till två och ett halvt år. Under hela programmet kan studenterna växla mellan att läsa halv- eller helfart.

Förskollärarprogrammet har ansökan både vår och höst.

Läs mer om utbildningen och ansök här!