Tobias Hägerland

Institutionen för litteratur, idéhistoria och
religion
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Rumsnummer
C646
40530 Göteborg

Om Tobias Hägerland

Jag är universitetslektor i religionsvetenskap och teologi med inriktning på bibelvetenskap vid LIR. Efter min disputation vid Göteborgs universitet var jag 2009-2017 verksam som forskare och lärare vid Lunds universitet, där jag antogs som docent i Nya testamentets exegetik 2015.

Min forskning är för närvarande inriktad på den antika skolans inflytande på nytestamentliga texter. Jag har undersökt delar av de synoptiska evangelierna i detta perspektiv och ägnar mig nu åt ett mer omfattande projekt om Paulus och hans plats i den hellenistiska bildningstraditionen. Utöver detta intresserar jag mig för Matteusevangeliet som uttryck för en framväxande kristendom vid slutet av första århundradet, och bland mina senaste publikationer är en teologisk kommentar till Matteusevangeliet. Tidigare har jag forskat om den historiske Jesus och, förutom avhandlingen om Jesus och syndaförlåtelsen, publicerat två internationella konferensvolymer, flera artiklar och en populärvetenskaplig bok på området. Jag är ledamot av styrgruppen för sektionen Historical Jesus vid Society of Biblical Literature (SBL) Annual Meeting.

Att få bidra till en utbildning av hög vetenskaplig och pedagogisk kvalitet är en angelägenhet för mig. Vårterminen 2021 ger jag den helt nya kursen Paideia i Nya testamentet, och i övrigt undervisar jag och handleder studenter från grundkurs till forskarnivå. Frågor om examination och bedömning har intresserat mig särskilt, och i några högskolepedagogiska publikationer har jag redovisat mitt arbete med att bland annat utveckla salstentamen som examinationsform i relation till kurs- och examensmål. En del av min tjänstgöring är förlagd till Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL).

I tillägg till detta har jag engagerat mig något i den offentliga debatten om hur akademiska kärnvärden som kollegialitet, professionalitet och åsiktsmångfald bäst kan upprätthållas vid universiteten. Jag är medlem av organisationen Heterodox Academy.