Video (2:08)
Kandidatprogram i improvisation
Bild
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation

Program
K1IMP
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G53A
Ansökan stängd

Kort om programmet

Kandidatprogrammet i musik med inriktning improvisation ges för samtliga instrument. Det är en konstnärlig utbildning som vänder sig till dig som vill utveckla din egenart som improviserande musiker samt ditt eget komponerande. Reflektion kring ditt skapande och dina konstnärliga val är centralt och du uppmuntras att röra dig mot ett alltmer självständigt uttryck och skapande.

Om utbildningen

Nytt från och med hösten 2023 är att programmet blir internationellt vilket gör att vi öppnar för sökande utan behörighet i svenska. Undervisningsspråk blir, vid behov, engelska.

Utbildningens mål är att utveckla och inspirera ditt personliga konstnärskap som improviserande och komponerande musiker, samt att ge dig de förutsättningar som krävs för att få en stark identitet i dagens musikbransch. 

Fokus ligger på individuella lektioner i ditt huvudinstrument och på din förmåga att samspela med andra. I ensemblekurserna jobbar vi med improvisationsmusik i bred bemärkelse, ofta genreöverskridande. Vi utgår från en vid tolkning av begreppet jazz – som språk och historisk kontext, eller som ett förhållningssätt, ett musikaliskt möte där vi ständigt är i rörelse och förändring.

Förutom din huvudlärare möter du lärare med specialkunskaper i andra områden. Med ett litet antal antagna är studenten i centrum genom mentorskap och individuella val: Du kan själv forma utbildningen och ändra under resans gång vem du vill ha som lärare och vad du vill fokusera på.

Vad innehåller utbildningen?

 • Huvudämne (90 hp)
  Arbetet med att utvecklas och konstnärligt fördjupa ditt kunnande på huvudinstrumentet står i centrum och du har stor möjlighet att påverka undervisningens inriktning. Undervisningen sker dels individuellt, dels i sampspelsform där du utvecklar ditt personliga musikaliska språk i samspel med andra. Examensarbetet (15 hp) är integrerat med huvudämnet.

 • Musikalisk grundkurs (75 hp)
  Teori inom jazz och andra genrer med eget komponerande har en framträdande plats. Den improviserade musikens historia med utblickar mot improvisation inom andra musikformer likaså. Undervisningen sker delvis i projektform där kunskap om och erfarenhet av improvisationsmusikerns arbetsmarknad har en framträdande roll. Kurser i bland annat musikteori, gehörslära, konstnärlig fördjupning, musik och samhälle, ergonomi, den framtida yrkesrollen, musikaliskt lärande, multimedia och turnéprojekt ingår.
 • Valbar kurs (15 hp)
  Inom ramen för utbildningens valbarhet får du möjlighet till fördjupning eller breddning inom skilda ämnesområden.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier. Särskild behörighet i form av musikaliska kunskaper och färdigheter som prövas vid antagningsprov. Antagningsprovet är också grund för urval bland behöriga sökande.

Färdighetsprov

Här hittar du detaljerad information om antagningsproven för konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation.

Läs mer om Färdighetsprov

Urval

Urval baseras på antagningsprov.

Efter studierna

Utbildningen förbereder dig för ett arbetsliv som frilansande musiker och kan också utgöra grund för vidare studier på masternivå.

Så är det att plugga

Undervisningen

 • Individuella lektioner
 • Ensemblespel
 • Seminarier
 • Föreläsningar
 • Konserter

Lokaler

Högskolan för scen och musik bedriver sin verksamhet på fyra adresser i Göteborg: Eklandagatan 86, Åvägen 24 (Brewhouse), Vasagatan 50 (HDK-Valand) och Triörgatan 1 (Andra stället).

Läs mer om lokaler

Studier utomlands

Våra reguljära samarbetspartners och institutioner för Improvisationsutbildningarna på kandidat- och masternivå

 • Norges Musikkhögskole, NMH Oslo, Norway.
 • RMC, det Rytmiske konservatorie, Köpenhamn, Danmark.
 • Academy of Music and Theatre, Tallinn, Estonia.
 • Conservatorio Arrigo Boito di Parma, Italy.

Special project partners:

 • Royal Academy of Music, London, Storbritannien
 • Kim Won Gyun University of Music, Pyongyang, DPRK
 • Det Arktiske universitet, UiT, Tromsö, Norge
 • Sibelius Academy, Helsinki, Finland
 • Lithuanian Academy of Music and Theatre, LMTA, Vilnius, Litauen