Göteborgs universitet
Länkstig

LIR på vetenskapsfestivalen 2024

Vetenskapsfestivalen pågår mellan 16-26 april. Publika programmet är Vetenskapsfestivalens program för alla. Här möter du forskare och vetenskap på våra arenor i Göteborg och digitalt. Institutionens forskare medverkar i följande:

Bomber och granater

20 april kl. 14:15 Stadsbiblioteket

Teknik och vetenskap har spelat en stor roll för den moderna terrorismens genombrott under 1800-talet utvecklingen fram till idag. Lär dig mer om terrorismens teknik- och vetenskapshistoria. Om allt från bomber och granater, till giljotiner, satelliter, toyota-pickuper och hektografer.

Medverkande: Mats Fridlund, Docent, Idé- och lärdomshistoria, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet

Den nya andliga vågen: varför lockar det mystiska?

18 april kl. 18:00 Stadsbiblioteket

Människor har alltid vänt sig till religionen för tröst och kraft, inte minst i oroliga tider. Nu går en våg av andlighet genom samhället – och intresset för kristaller, tarotkort, medier och andra esoteriska uttryck växer. Vad karaktäriserar dagens nyandlighet? Varför fortsätter vi att lockas av det fördolda, ockulta och mystiska?

Samtalet arrangeras av Folkuniversitetet och Göteborgs universitet.

Medverkande: Henrik Bogdan, Professor i religionsvetenskap, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet

Polarstationer, kryptor och Jubileet 1923

18-19 april kl. 10-18 Nordstan

Har du besökt en polarstation? Rest i en bronsåldersbåt? Har du gått ner i en uråldrig krypta? Besökte du Göteborgs fyrtorn 1923? För den som varken har en tidsmaskin eller teleporterare kan det vara svårt, men med digitala metoder kan vi komma lite närmare. Ta på dig VR-glasögon och stig in i polarstationer på Antarktis. Använd digitala skärmar för att navigera längs havsströmmar med din bronsålderskanot, se dig om i en etruskisk krypta och planera ditt besök på Göteborgs jubileumsutställning 1923. Det här är några av de projekt Göteborgs infrastruktur för digital humaniora utvecklat med olika forskare.

Medverkande: Matteo Tomasini och Siska Humlesjö, Forskningsingenjörer, GRIDH, Göteborgs universitet