Tre hantverkare reser takstol
Resning av takstolar med utgångspunkt från hantverksvetenskaplig forskning.
Foto: Gunnar Almevik

Södra Råda gamla kyrka

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2010 - 2021
Projektägare
Institutionen för kulturvård, Hantverkslaboratoriet och Centrum för Digital Humaniora

Finansiär
Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats, Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra götalandsregionen.

Kort beskrivning

Den medeltida kyrkan i Södra Råda förstördes i en brand 2001 men tidigt fattades beslutet att kyrkan skulle rekonstrueras. Rekonstruktionsprojektet innefattar hantverksvetenskaplig forskning om medeltida trähantverk och kyrklig träbyggnadskonst, men också forskning om digital dokumentation och visualisering. Syftet med den hantverkliga rekonstruktionsforskningen är att genom studier av medeltida byggnader och skriftligt källmaterial formulera antaganden om konstruktion och arbetsmetoder som prövas och utvärderas i full skala av kunniga hantverkare. Den digitalt inriktade forskningen innefattar rekonstruktion och visualisering av byggnadshistoriska förlopp genom VR och AR samt kontextualisering av arkivmaterial på plats i kulturhistoriska miljöer.