Bild
Studenter på IAGG samtalar.
Foto: Emelie Asplund
Länkstig

Master Programme in International Administration and Global Governance

Program
S2IAG
Avancerad nivå
2 år
120 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Konstanz
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-76020
Programinnehåll
Ansökan stängd

Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Engelska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-76021
Programinnehåll
Ansökan öppnar 17 mars 2025

Kort om programmet

International Administration and Global Governance (IAGG) är ett tvärvetenskapligt masterprogram för dig som är intresserad av att lära dig mer om samhällsstyrning i ett globalt perspektiv. Utbildningen kombinerar akademiska studier av internationella frågor med politisk analys och opinionsbildning. Syftet är att ge dig de kunskaper och verktyg som krävs för att formulera, analysera och utvärdera policy som främjar långsiktig politisk, ekonomisk och social utveckling.

Om utbildningen

Den första terminen går vi igenom den historiska utvecklingen av det internationella systemet, med fokus på relationerna mellan internationella organisationer och samspelet mellan statliga och icke-statliga aktörer. Du kommer att få en grundläggande förståelse för teorier inom områden som freds- och konfliktvetenskap samt ekonomisk, social och politisk utveckling. Vi utforskar exempelvis varför vissa politiska idéer har fått genomslag medan andra har förkastats, samt vilka konsekvenser utvecklingspolitiska teorier har haft – och för vem.
Genom analyser av specifika fall inom internationell ekonomi, politik och samhällsutveckling stärker utbildningen din förmåga att förutse effekterna av olika politiska strategier. Den ger dig även den kompetens som krävs för att utveckla förslag och policys som kan påverka den politiska agendan.
Under den andra och tredje terminen har du möjlighet att fördjupa dig inom ett eget intresseområde genom valbara kurser, en praktikperiod eller utbytesstudier. Tredje terminen innehåller dessutom kurser som ger dig avancerad kunskap i samhällsvetenskapliga forskningsmetoder och förbereder dig inför det kommande uppsatsarbetet.
Inom programmet kan du välja mellan fyra olika metodkurser. Två av kurserna – en kvalitativ och en kvantitativ – är öppna för alla utan förkunskapskrav, medan de andra två riktar sig till dig med tidigare erfarenhet av metodstudier. På så sätt kan du skräddarsy din utbildning och fördjupa dina metodkunskaper utifrån dina behov och mål.
Den sista terminen är helt tillägnad uppsatsarbetet, där du skriver din masteruppsats – det avslutande momentet i utbildningen.


Programöversikt: Vilka kurser ingår?På Studentportalen kan du läsa mer om programupplägget och dina valmöjligheter under studietiden: Studentportalen.


Läs ett år utomlands och ta dubbla examina

På det här programmet finns det möjlighet att ta två examina samtidigt. Då kombinerar du ett års studier vid Göteborgs universitet med antingen ett års studier vid universitetet i Konstanz i Tyskland eller vid Fudan-universitetet i Shanghai, Kina. Se mer information och instruktioner för hur du ansöker till dessa inriktningar:

Behörigheter och urval

Behörighet

Behörig att antas till programmet är den som har en kandidatexamen (180 hp) eller motsvarande och minst 60 hp i ett eller flera samhällsvetenskapliga ämnen eller motsvarande samt lägst betyget godkänt i engelska B/6 eller motsvarande. övriga förkunskapskrav finns dokumenterade i respektive kursplan.


Instruktioner för ansökan

För information om behörighetskraven och urvalskriterierna för programmet, följ länken nedan. Observera att din ansökan ska innehålla ett CV och ett Statement of intent. För information om hur dessa dokument ska utformas, se länken.

Mer information om instruktioner för ansökan

Urval

Urvalet baseras på en samlad bedömning av följande:

  • Genomsnittligt betyg från kandidatexamen.
  • Lästa kurser inom relevanta ämnesområden (minst 60 hp inom statsvetenskap, offentlig förvaltning, nationalekonomi, internationella relationer, freds-och konfliktstudier, globala studier eller utvecklingsstudier är meriterande).
  • Statement of intent (akademiska och yrkesmässiga meriters relevans för programmet). Vänligen använd avsedd mall.
  • CV (relevant tidigare arbetslivserfarenhet, praktik eller färdigheter).

Statement of intent och CV ska laddas upp på Antagning.se senast 1 februari (om sista ansökningsdag är i januari) och 2 maj (om sista ansökningsdag är i april).

Praktik

De flesta studenter tycker att praktiken är det bästa de gjort! Den ger nya perspektiv och förbereder dig för ditt framtida arbetsliv. Du får också chans att knyta kontakter som kan vara viktiga när det är dags att söka arbete. Du kan göra praktik under programmets valbara termin, antingen i Sverige eller utomlands. 

Mer information om praktik

Efter studierna

Utbildning resulterar i en filosofie masterexamen med huvudområdet internationell administration och global samhällsstyrning. En masterexamen är en viktig konkurrensfördel för den som siktar på en internationell karriär. Den ger också behörighet att söka en forskarutbildning i exempelvis statsvetenskap.

Jobb och karriär
År 2023 genomförde Statsvetenskapliga institutionen en alumnundersökning. Den kan du ta del av via länken "Läs mer om efter studierna".

Läs mer om efter studierna

Så är det att plugga

Undervisningen

Utbildningen kombinerar tvärvetenskapliga kurser, självständiga forskningsprojekt och möjligheten till praktik, vilket ger både teoretisk fördjupning och praktisk erfarenhet för att möta dagens globala utmaningar. 

Utbildningen kräver inläsning och diskussion av vetenskaplig litteratur, analys, självständigt skrivande samt muntlig presentation och diskussion kring egna och andras arbeten. På programmet läggs särskild vikt vid problemformulering och problemlösning, förmåga till metodval och tillämpning, kritisk bedömning, samt förmågan att producera högkvalitativa texter och rapporter i enlighet med akademiska principer.

Programmet ges genom ett samarbete mellan Statsvetenskapliga
institutionen, institutionen för nationalekonomi med statistik och
institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Studier utomlands

Under din utbildning har du möjligheter att studera utomlands en eller två terminer (eller under ett helt år om du blir antagen till en double degree-inriktning). Vi har flera utbytesavtal med universitet i olika delar av världen.

Läs mer om studier utomlands