Liberal arts, kandidatprogram
Kort om programmet
Programmet vänder sig till dig som söker en utmaning och vill ha en avancerad utbildning i klassisk humanvetenskap. Vi är i dagsläget det enda nordiska lärosäte som erbjuder Liberal Arts som eget huvudområde.
Om utbildningen
Intensiv djupläsning av filosofiska och skönlitterära originalverk ur den västerländska traditionen från antiken till 2000-talet tränar dig i kritisk analys, självständigt tänkande, vetenskaplig metod och hållbar argumentation.
Ett centralt inslag i programmet är tvärvetenskapligt: filosofi, idéhistoria, litteraturvetenskap och klassiska språk (inklusive arabiska) studeras i samspel med varandra och med ämnen som exempelvis fysik, astronomi, matematik, biologi, vetenskapsteori, filologi och retorik, vilket ger dig som student en sällsynt inblick i olika angreppssätt och forskningsvinklar på ett och samma fenomen.
Viktigt för studierna är de mindre läsgrupper du kommer att ingå i. Individuell uppföljning av dina studier sker löpande under programmets gång.
Blir du antagen har du tre intensiva och krävande år framför dig som kommer att ge ett resultat vars värde är beständigt, oavsett om du efter avslutade studier väljer att gå ut i yrkeslivet eller fortsätta studera.
Liberal Arts utgörs helt av tvärvetenskapliga tematiska kurser som är unika för programmet. Tillgodoräknanden av tidigare studier i närliggande ämnen är därför normalt inte möjliga. Programmet kan komma att ges på engelska.
Det är institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori som ger programmet. Länk till institutionens sidor.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Urval
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Efter studierna
Kandidatprogrammet Liberal Arts är en bred
humanistisk utbildning med tyngdpunkt på
kritiskt tänkande, diskussion och analys. Du
får en gedigen bas för såväl fortsatta studier
som en yrkeskarriär. Bildning får du på köpet.
Om du vill kan du sedan läsa vidare på vårt forskningsförberedande
program i filosofi och filologi.
Så är det att plugga
Undervisningen
Undervisningen sker på Humanisten, Renströmsgatan 6.