Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En grupp glada studenter
Foto: Natalie Greppi
Länkstig

Nu kan du söka vårens konstnärliga kurser

Publicerad

Nu är vårens kurser på HDK-Valand öppna för ansökan. I det breda utbudet finns kurser inom bild och slöjd, design, film, fotografi, fri konst och konsthantverk.

Bland kurserna som du kan söka till vårterminen finns det något för alla, oavsett om du är nybörjare eller yrkesverksam konstnär, designer eller lärare.

– Vi har bland annat skill-buildingkurser för den som vill närma sig en konstnärlig teknik eller kanske kompetensutveckla sig. Det finns också kurser på avancerad nivå för den erfarna som vill fördjupa sig i sitt ämne. För att så många som möjligt ska kunna läsa en kurs ges de i många olika former: på campus eller via datorn, på dag eller kvällstid och i olika studietakt, säger Magnus Sterner-Bernvik, studierektor för fristående kurser på HDK-Valand.

Den som till exempel är nyfiken på konstnärliga processer i allmänhet och design i synnerhet kan kika närmre på kursen Introduktion till design. Här får du prova på olika tekniker, metoder och material kopplade till designerns professionella roll. Fokus är på att träna både handen och ögat i den konstnärliga designprocessen så att du får en bred bild av vad design kan vara och hur du kan ta dig vidare.

För den som är intresserad av film finns Baskursen i filmisk gestaltning. Under kursens gång får du genom praktiska övningar utveckla grundläggande filmiska arbetsmetoder och möta begrepp som observation, iscensättning, avbildning, rum, tid, det egna seendet och lyssnandet.

I kursen Digitala verktyg för visuell kommunikation får du chans att undersöka hur olika digitala verktyg kan användas i ett designprojekt. Du genomför ett individuellt designprojekt med fokus på innehåll, layout och ditt eget uttryck och får kunskap och grundläggande färdigheter som är användbara för arbete med bland annat illustration, grafisk formgivning och webbdesign.

Det ges även flera kurser kopplat till bild- och slöjd. Kursen Slöjden i samhället vänder sig till exempel till dig som pluggar till eller jobbar som lärare med inriktning mot slöjdämnet och vill utveckla din förståelse för slöjd som företeelse utanför skolan såväl historiskt som i nutid.

På kursen Sanning i konst och vetenskap får du en introduktion till populärvetenskapliga samtida rön inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora, och hur dessa blir en del av vår kultur och diskurs. Kursen behandlar även hur samtida konst och vetenskap har verkat tillsammans och bidragit till varandras samt samhällets utveckling.

Kurserna ges både på distans och i HDK-Valands lokaler på Kristinelundsgatan och Vasagatan i Göteborg samt på HDK-Valand Steneby i Dals Långed.

Läs mer:

Kurserna är öppna för ansökan till och med 15 oktober 2020. Läs mer: https://www.gu.se/hdk-valand/fristaende-kurser-vid-hdk-valand-varen-2021