Slöjden i samhället
Om utbildningen
Observera att du inom kursen förväntas genomföra tre obligatoriska campusdagar på plats i Göteborg.
Den här kursen har som syfte att ge dig kunskap och förståelse för slöjd i det offentliga rummet och slöjd en betydelse för individen och samhället, såväl historiskt som i nu tid. Kursen behandlar olika slöjdformer som t.ex. hemslöjd, konstslöjd, kravallslöjd och olika miljöer där slöjd förekommer. I kursen anläggs ett ämnesdidaktiskt perspektiv på undervisning med utgångspunkt i slöjden i samhället.
Under kursen genomförs också slöjdarbete där fokus ligger på kopplingen till kunskapsområdet "Slöjden och samhället" i grundskolans kursplan. Kursen vänder sig till dig som har påbörjat studier till ämneslärare i slöjd eller har en pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan, eller har lärarexamen.
Observera att kursen inte per automatik leder till behörighet som slöjdlärare. Vill du veta hur kursen kan vara en del av studierna som leder till behörighet att undervisa i slöjd på grundskolan, ber vi dig kontakta en studievägledare i slöjdämnet.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Behörig till kursen är sökande med grundläggande behörighet för högskolestudier. Dessutom krävs lärarexamen eller pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet, alternativt pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med aktuellt intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår.
Urval
Platserna fördelas mellan tre grupper, sökande med lärarexamen, sökande med pågående lärarutbildning med inriktning mot slöjdämnet och sökande med pågående anställning som slöjdlärare i grundskolan. Urvalet grundas på högskolepoäng (max 165) alternativt anställningstid som slöjdlärare i grundskolan. Anställning som slöjdlärare i grundskolan ska styrkas med intyg från arbetsgivare där anställningstid framgår. Du laddar upp ditt intyg på antagning.se. Där hittar du även mer information om hur ett arbetsintyg ska vara utformat.