Sanning i konst och vetenskap

Grundnivå
7,5 högskolepoäng (hp)
Studietakt
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Ortsoberoende
Undervisningsform
Distans
Start/slut
Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-25130
Ansökan stängd

Kort om kursen

Hur vet vi egentligen vad som är sant? Vilka konsekvenser kommer automation och artificiell intelligens få för våra samhällen? Vilka vetenskapliga rön är viktiga för vår samtid? Och vilken roll spelar konsten i allt detta?

Om utbildningen

Kursens syfte är att ge en introduktion till populärvetenskapliga samtida rön inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora, och hur dessa sedan blir en del av vår kultur och diskurs. I kursen berörs grundläggande frågor inom vetenskapsteori och teknologi, samt utvecklingen av det naturvetenskapliga fältet från början av 1900-talet och fram till nutid. Kursen behandlar även hur samtida konst och vetenskap har verkat tillsammans och bidragit till varandras samt samhällets utveckling.

Kursen fokuserar särskild på samtida fenomen som har kommit att prägla offentlig debatt kring konst, kultur och vetenskap. Pandemier, fake news, post thruth, populism och polarisering är centrala begrepp i kursens litteratur och utgångspunkter för några av de samhällsfenomen som kursen handlar om.

Anmäl dig till kursen på www.antagning.se.
Anmälan är öppen 15 september - 15 oktober 2020.

Läs mer om HDK-Valand – Högskolan för konst och design här.

Behörigheter och urval

Grundläggande behörighet

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %).

För antagning till sommaren 2021 och framåt gäller följande urval: betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %).