
- Frågor om kunskapsprovet?
- Vem kan göra kunskapsprovet?
- Gör en intresseanmälan
- Hur går kunskapsprovet till?
- Tid och plats
- Tider för skriftligt delprov
- Tider för praktiskt delprov
- Det skriftliga delprovet
- Det praktiska delprovet
- Anmälan
- Inför praktiskt prov
- Efter kunskapsprovet
- Har du frågor?
- Förberedelser
- Frågor om kunskapsprovet?
- Vem kan göra kunskapsprovet?
- Gör en intresseanmälan
- Hur går kunskapsprovet till?
- Tid och plats
- Tider för skriftligt delprov
- Tider för praktiskt delprov
- Det skriftliga delprovet
- Det praktiska delprovet
- Anmälan
- Inför praktiskt prov
- Efter kunskapsprovet
- Har du frågor?
- Förberedelser
Kunskapsprov för sjuksköterskor med utbildning från land utanför EU-/EES
Göteborgs universitet har av Socialstyrelsen fått i uppdrag att nationellt ansvara för och genomföra kunskapsprov för sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES. På denna sida kan du läsa mer om hur det går till, hur du förbereder dig och hur du anmäler dig till ett prov.
Vem kan göra kunskapsprovet?
Du som har sjuksköterskeutbildning från land utanför EU/EES och som har fått beslut från Socialstyrelsen att du kan göra kunskapsprovet har möjlighet att göra provet. Provet kan även genomföras av dig som har fått ett beslut om att göra lämplighetsprov för sjuksköterskor med utbildning inom EU/EES. Observera att du måste läsa sjuksköterskeprogrammet (3 år) om du önskar läsa vidare till specialist. Detta gäller dig som idag inte har utbildning som specialistsjuksköterska.
För att få beslut från Socialstyrelsen behöver du få din utbildning granskad. Mer information om detta hittar du här Ansökan om legitimation för sjuksköterska utbildad utanför EU och EES - Legitimation (socialstyrelsen.se)
Gör en intresseanmälan
När du fått ett positivt beslut från Socialstyrelsen gör du en intresseanmälan här för att bli registrerad på Kunskapsprovet. Vi kontrollerar din intresseanmälan mot Socialstyrelsen och skickar efter det länkar till dig som du använder för att anmäla dig till proven via e-post.
Övrig information som du behöver finns på denna sida och du kan börja förbereda dig redan innan du fått anmälningslänkarna till provet.
Hur går kunskapsprovet till?
Kunskapsprovet består av två delprov, ett skriftligt och ett praktiskt, för att ge underlag för bedömning både av teoretiska och praktiska kunskaper. Det skriftliga provet måste godkännas innan du kan anmäla dig till det praktiska provet.
Du har fem chanser på dig att få godkänt resultat på det skriftliga provet och tre chanser för det praktiska provet. Från första provtillfället har du fem år på dig att genomföra hela kunskapsprovet, inklusive både skriftligt och praktiskt prov.
OBS: Enligt beslut från socialstyrelsen kommer de prov som du gör fram till och med 30 juni 2019 inte att räknas in i det totala antalet prov som du har på dig. Från och med 1 juli 2019 kommer du att ha totalt fem försök på dig att klara det skriftliga provet och därefter tre försök att klara det praktiska provet.
Under "Anmälan" finns ytterligare viktig information angående antal provtillfällen och när du har möjlighet att anmäla dig till dessa.
Tid och plats
Proven genomförs på nedan utsatta tider.
För information om möjligheter till resebidrag, kontakta din lokala arbetsförmedling.
Observera att det är mycket viktigt att du kommer i tid till provet, annars riskerar du att inte bli insläppt i provsalen! I Göteborg måste alla som skriver provet vara på plats senast 30 minuter innan provet börjar. Tänk på detta när du bokar eventuella tågbiljetter.
Tider för skriftligt delprov
8 november 2023, kl. 08:00-12:00 (onsdag)
8 december 2023, kl. 08:00-12:00 (fredag)
2 februari 2024, kl. 08.00-12.00 (fredag)
3 april 2024, kl. 08.00-12.00 (onsdag)
3 maj 2024, kl. 08.00-12.00 (fredag)
23 augusti 2024, kl. 08.00-12.00 (fredag)
13 november 2024, kl. 08.00-12.00 (onsdag)
12 december 2024, kl. 08.00-12.00 (fredag)
Fler tider kommer att anslås efter hand.
Anmälan till skriftligt delprov öppnar ca 4 månader innan provdatum
Tider för praktiskt delprov
Tiderna nedan är avsedda för de som gör provet för första gången. Deltagare som är aktuella för om-examination kallas till separata tillfällen via mail.
8 december 2023, Göteborg
Fler tider anslås efter hand
Du som har fått godkänt på skriftligt prov (del I och del II) får en anmälningslänk till praktiskt prov. Du ser endast prov som är öppna för anmälan. Du kan vara anmäld till ett tillfälle i taget. Observera att du endast anmäler intresse för att göra praktiskt prov önskat datum och ort. Vi kommer kalla deltagare efter Socialstyrelsens prioriteringsordning och du får därmed ett mail som bekräftar din plats alternativt får du anmäla dig till nytt datum.
Om du har gjort praktiskt prov tidigare kommer vi istället kalla dig via mail. Om det finns fler deltagare än platser, så lottas platserna ut.
Det praktiska provet hålls i KTCs lokaler på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Arvid Wallgrens backe, hus 3 våning 3, Göteborg och på Clinicum Betulas lokaler i Umeå samt på Linnéuniversitetet i Kalmar. Inför varje tillfälle kommer vi att meddela er som anmält er till provet om mer exakta tider, information och vägbeskrivning. Kom i god tid eftersom det är ett stort område och det därför kan ta en stund att hitta rätt! Det är mycket viktigt att vara på plats i tid, om man blir sen går det tyvärr inte att göra provet. Tänk på detta när du bokar eventuella tågbiljetter.
Praktiska prov sker löpande, vi kallar i turordning via mail
För tillfället kallar vi på deltagare till det praktiska proven endast via mail. Vi kallar provdeltagare enligt Socialstyrelsens prioritetsordning.
Du som har fått plats på praktiskt prov kommer få övningsvideo skickad till dig så att du kan förbereda dig inför provet.
Det skriftliga delprovet
Med det skriftliga delprovet mäts den kunskap, förståelse och värderingsförmåga som krävs för att kunna verka som sjuksköterska i Sverige. Du måste därmed också kunna visa att du förstår och kan svara på svenska. Det skriftliga delprovet omfattar två moment. Det ena utgörs av två patientfall som speglar realistiska vårdsituationer som en sjuksköterska kan stå inför. Det andra består av två frågor om läkemedelsberäkning som ingår i patientfallen. Alla som skriver provet får låna en miniräknare för läkemedelsberäkningen. För mer information om provets innehåll, resultatberäkning mm, se fliken "Skriftligt prov".
Socialstyrelsens prioriteringsordning vid kunskapsprov
Provet går att skriva i Göteborg eller Kalmar och antalet platser är begränsade till 30 provplatser per ort.
Det praktiska delprovet
Det praktiska provet består av moment som sjuksköterskan ansvarar för såsom venprovtagning, kateterisering av urinblåsa, inläggning av perifer venkateter (PVK) mm, totalt sex moment. Provet genomförs under en halvdag i simulerad miljö på Kliniskt träningscenter i form av s.k. OSCE, objective structured clinical examination där sjuksköterskans färdigheter bedöms på sex olika stationer.
Observera att på grund av stort söktryck på Författningskunskap vid Umeå universitet har Socialstyrelsen behövt ändra behörighetskraven och därmed gått tillbaka till att man behöver ha klarat hela kunskapsprovet (skriftligt och praktiskt prov) för att vara behörig till kursen. Socialstyrelsen mailar ett beslut till sökande som har klarat den praktiska delen av provet som innebär att de kan söka kursen.
Socialstyrelsens prioriteringsordning vid kunskapsprov
Provet genomförs i Göteborg, Umeå och Kalmar (inga omprov i Kalmar).
Socialstyrelsen har beslutat att du kan genomföra din praktiska tjänstgöring i väntan på att du får plats på det praktiska provet. Du kan alltså genomföra dessa moment innan du deltar i det praktiska provet. Detta för att minska den sammanlagda väntetiden för dig som håller på att genomföra kunskapsprovet.
För mer information om praktisk tjänstgöring se längre upp på denna sida.
Anmälan
Skriftligt delprov
Under rubrik tid och plats ovan ser du samtliga inplanerade skriftliga provtillfällen. Notera att anmälan öppnar ca fyra månader innan varje enskilt provtillfälle.
Till det skriftliga provet har de som gör provet första gången förtur. Du som gör din första anmälan kommer få en direktplats till provet förutsatt att provtillfället inte redan är fullt. Du som redan gjort provet kommer att bli reservplacerad till det provtillfälle du anmält dig till och kommer ca en månad före provet meddelas om du får en plats eller ej.
Finns det platser kvar efter det att reserver kallats kan du anmäla dig och få en direktplats på provet även om du genomfört provet innan. Notera att anmälan stänger ca två veckor före provet. Turordningen följer de regler som Socialstyrelsen satt upp.
Om du får förhinder att komma till provet är det viktigt att du avanmäler dig genom att meddela detta till kunskapsprovet@fhs.gu.se innan provet. Om du inte avanmäler dig så räknas det som att du gjort provet med underkänt resultat.
Praktiskt delprov
Vi kallar dig till praktiskt prov via e-post. Även det praktiska provet följer Socialstyrelsens turordning. Platserna till det praktiska provet kommer att fördelas ca en månad före provets genomförande. Observera att det skriftliga delprovet måste vara registrerat som godkänt innan du kan göra det praktiska delprovet.
Om du får förhinder att komma till provtillfället är det viktigt att du avanmäler dig genom att skicka ett email kunskapsprovet@fhs.gu.se innan tillfället. Om du inte avanmäler dig så räknas det som att du gjort delprovet med underkänt resultat.
Inför praktiskt prov
Träningsvideos skickas ut till de som blivit kallade och tackat ja till praktiskt prov.
Dessa får inte delas, utan är endast för personligt bruk.
När möjlighet finns erbjuder vi dig som blivit kallad och tackat ja till praktiskt prov en frågestund med lärare innan provdatum.
Efter kunskapsprovet
Vid godkänt resultat: Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Göteborgs universitet slutresultatet till Socialstyrelsen.
Vid underkänt resultat eller saknat resultat: Om en provdeltagare blivit underkänd fem gånger på det skriftliga delprovet, tre gånger på det praktiska delprovet eller inte har genomfört godkänt skriftligt och praktiskt delprov inom fem år, rapporterar Göteborgs universitet detta till Socialstyrelsen.
Har du frågor?
Välkommen att kontakta kunskapsprovet@fhs.gu.se eller via telefon 031-786 68 66
Förberedelser
Det är viktigt att du förbereder dig väl, både inför det skriftliga och praktiska provet. Här hittar du material som hjälper dig med dina förberedelser.
Till höger hittar du bland annat exempel på vilken typ av frågor som kan komma på den skriftliga delen av provet, och hur bedömningen av det praktiska provet går till.
Nedan finns också dokument från Socialstyrelsen om vilka regler som gäller.