Litteratur och estetik vid sekelskiftet kring år 1900

GU-13952
Ansökan öppnar 15 mars 2021

Kort om kursen

The course gives an insight into the period around the year 1900 with regard to literary and other aesthetic manifestations that characterise this turn of the century (fin de siècle) with a focus on geographic and linguistic variation. The language of instruction is English.

Kursen ger inblick i perioden kring år 1900 med hänsyn både till litterära och övriga estetiska yttringar som kännetecknar detta sekelskifte (fin de siècle) med fokus på den geografiska och språkliga variationen. Undervisningsspråket är engelska.

Om utbildningen

The course gives an insight into the period around the year 1900 with regard to literary and other aesthetic manifestations that characterize this turn of the century (fin de siècle) with a focus on geographic and linguistic variation. The course discusses the central debates and issues of the period (for example the advance of modernity, the role of science in society, women's liberation) and how these are expressed mainly in fiction but also in other cultural manifestations. Through its transnational and transcultural perspective, the course offers possibilities to reflect on how aesthetic ideas travel as well as how they are expressed through literary or artistic form. Another aspect that is examined is the role that the city and nature play in the aesthetic processes.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs kandidatexamen (alternativt 180 hp inklusive ett självständigt arbete på 15 hp på fördjupningsnivå) eller motsvarande utländsk examen.

Högskolepoäng, max 225 hp