Hoppa till huvudinnehåll
Video (02:54)
Vad är kännetecknande för kandidatprogrammet i konsthantverk? Nils Kristofersson, programansvarig, berättar om utbildningen
Bild
Länkstig

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Textilkonst

Program
K1KHV-TEXT
Grundnivå
3 år
180 högskolepoäng (hp)
Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-7G50K
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Kandidatprogrammet i konsthantverk tar sin utgångspunkt i material, teknik och konstnärliga processer. Utifrån din valda inriktning inom textilkonst utvecklar du praktisk skicklighet, kritisk och analytisk förmåga och konstnärlig integritet.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Det textila fältet är en rik källa att förhålla sig konstnärligt till. Programmet vilar på tre grundläggande principer som samverkar. Alla projekt – oavsett teknik, material eller uttryck – rör sig mellan dessa tre områden:

  • Yta: textur, färg, mönster
  • Struktur: konstruktion, sammanfogning, uppbyggnad
  • Sammanhang: tolkning, koncept, omvärld.

Utbildningen varvar teori och praktik och uppmuntrar dig till självständigt kritiskt tänkande och skapande. Första tiden ligger fokus på material och teknik, sedan vägleds du mot ett allt mer självständigt och komplext arbete inom området.

Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori samt vår omvärld, samtid och historia. Som student uppmuntras du att delta i nationella och internationella utbyten och utställningar som ligger till grund för framtida nätverk.

Kurser i visuell gestaltning, historia, skrivande, kommunikation och teoribildning inom konsthantverk, konst och design sker tillsammans med studenter från inriktningarna i keramikkonst och smyckekonst.

Lär känna lärare och övrig personal på Enheten för konsthantverk och fri konst.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Instruktioner för ansökan

Här hittar du ansökningsinstruktioner för konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk med inriktning textilkonst.

Läs mer om Instruktioner för ansökan

Urval

Urvalet baseras på arbetsprov och intervju.

Efter studierna

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med egen verksamhetsom konstnär
med specialkunskaper inom området textilkonst. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå. 

Så är det att plugga

Undervisningen

Det första året är grundläggande och inriktas till stor del på fördjupade kunskaper i teknik, metod och uttryck och är uppbyggt kring materialens egenskaper. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter social relevans.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du få en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Möjlighet till praktik eller studieutbyte med en annan skola ges. Vårterminen avslutas med ett examensarbete där du får visa din förmåga att självständigt driva ett konstnärligt fördjupningsarbete inom en given tidsram.

Lokaler

På HDK-Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men vi samarbetar även med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

På Kristinelundsgatan 6-8 i Göteborg, där programmet ges,  finns välutrustade verkstäder för bildbehandling, metall, trä, keramik, smyckekonst och textil. 

Läs mer om lokaler