Konfliktlösning: Gruppfacilitering
Om utbildningen
Kursen behandlar tre övergripande teman. Det första rör olika ansatser för att intervenera i en organisation. Olika strategier presenteras och ställs mot varandra och för och nackdelar med vald strategi diskuteras. Efter det förväntas den enskilde studenten kunna utforma en strategi för intervention och motivera vald design. Det andra temat rör tillämpningen av vald strategi, dvs rollen som facilitator. Temat ger en god förståelse för de specifika hantverksfärdigheter som krävs för att kunna leda en grupp genom alla faser i en intervention: Förberedelse, stödja gruppen till ett öppet klimat och kreativitet, underlätta för gruppen att nå ökad förståelse och benägenhet till förändring, samt att arbeta med motstånd. Det tredje temat rör olika metoder för att arbeta med komplexa frågor samt vad grupper kan behöva för stöd för att framgångsrikt kunna arbeta med en komplex fråga.
Behörigheter och urval
Förkunskapskrav
Godkänt resultat på kursen XX5050 Konfliktlösning: Dialog, förhandling och medling, 15 hp eller KL0100 Konfliktlösning: Konfliktkunskap och dialog, förhandling och medling, 30 hp. Behörig att läsa kursen är också student med samhälls- eller beteendevetenskaplig examina samt minst fem års arbetslivserfarenhet.
Urval
Högskolepoäng, max 165 hp.
Så är det att plugga
Lokaler
Undervisningen sker i samhällsvetenskapliga fakultetens lokaler i stadsdelen Haga i centrala Göteborg. Inom ”Campus Haga” finns undervisningslokaler i husen Dragonen, Sappören (vid Sprängkullsgatan) och Husaren (Husargatan).