
Mer om Medborgarpanelen
Medborgarpanelen är SOM-institutets huvudresurs för paneldatainsamling. Det är en effektiv och tillgänglig infrastruktur som låter forskare och myndigheter ställa frågor till upp emot 75 000 aktiva paneldeltagare. Denna sida innehåller information om hur panelen fungerar och varför vi samlar in data via webbpaneler.
Effektiv och tillgänglig infrastruktur sedan 2010
Medborgarpanelen är en forskningsinfrastruktur, en resurs som hjälper forskare att samla in data. SOM-institutet kan genom Medborgarpanelen erbjuda en heltäckande tjänst för såväl forskningsprojekt som myndigheter som vill ställa sina forskningsfrågor till en redan intresserad publik. Medborgarpanelen består i dagsläget av drygt 75 000 aktiva deltagare som regelbundet bidrar till svensk och internationell forskning genom att delta i våra undersökningar.
en heltäckande infrastrukturtjänst för forskningsprojekt och myndigheter som vill ställa sina forskningsfrågor till en redan intresserad publik
De första stegen mot att skapa en panel av personer som återkommande skulle kunna svara på frågor om politik, demokrati och attityder togs i samband med de svenska svenska riksdagsvalen under 00-talet. År 2010 inrättades enheten Laboratory of opinion research (LORE) vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet med syfte att i samverkan med andra forskare både i Sverige och internationellt genomföra datainsamlingar via webbpaneler.
Vid tidpunkten för den första panelvågen i december 2010 hade LORE:s största webbpanel, Medborgarpanelen, drygt 9 000 registrerade deltagare. Flera av dem är än idag aktiva i panelen. År 2016 flyttade LORE:s verksamhet in under SOM-institutet vid Göteborgs universitet och Medborgarpanelen blev ett välkommet komplement till de pappersenkätbaserade SOM-undersökningarna.
Målsättningen med Medborgarpanelen som forskningsinfrastruktur är att vara öppen, tillgänglig och kostnadseffektiv för att kunna bistå forskning på så bred front som möjligt. Genom Medborgarpanelen bidrar SOM-institutet inte bara med en välsmord plattform för datainsamling utan också med viktig metodologisk kompetens.
Varför webbpaneler?
Panelstudier ger en unik möjlighet att följa samma människor över tid, för att till exempel studera attityder före och efter en specifik händelse, eller kanske hur vanor och åsikter förändras när individer blir äldre, får barn eller byter yrkesinriktning. I Medborgarpanelen kan samverkande forskare ställa frågor som inte lämpar sig för SOM-undersökningarna, till exempel för att de vill ha ett specifikt urval eller skicka ut undersökningen vid en given tidpunkt.
I Medborgarpanelen kan vi dessutom med kort varsel skicka ut frågor om aktuella händelser. Exempelvis har samverkande forskare studerat hur politiskt förtroende påverkas när muthärvor uppdagas eller i samband med coronavirusepidemins utveckling. Mediers roll och påverkan på människor har studerats i samband med bland annat terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbranden i Västmanland 2014.
En ytterligare fördel med webbpaneler är att vi på SOM-institutet får möjlighet att utveckla våra metoder och göra intressanta metodologiska experiment. Vi kan till exempel förtesta olika frågeinstrument innan de används i SOM-undersökningarna, för att pröva olika formuleringar och svarsskalor. Information om vår forskning inom surveymetod publiceras på sidan för Metodutveckling.
På SOM-institutet bedrivs webbpanelstudier inte bara i den stora Medborgarpanelen, utan även i andra specialpaneler. De främsta av dessa är Politikerpanelen och Journalistpanelen.
Datainsamling och forskningssamverkan
I Medborgarpanelen genomförs i regel ungefär fyra större datainsamlingar per år. Dessa datainsamlingar brukar kallas för panelvågor, och innebär utskick av frågeformulär till hela eller stora delar av panelen. Varje panelvåg innehåller flera olika undersökningar med frågor ställda i samverkan med olika forskningsprojekt. Alla deltagare får inte alla frågor utan det sker en uppdelning för att inte överbelasta de som svarar. På sidan Panelvågor och tekniska rapporter kan du få en översikt och information om alla datainsamlingar som genomförts sedan starten år 2010.
Deltagarna i Medborgarpanelen är till stor del självrekryterade, vilket innebär att de på eget initiativ anmält sig till panelen för att det tycker att det är stimulerande att svara på frågor om politik, vanor och allmänna åsikter. Panelen innehåller också många personer som är slumpmässigt rekryterade via postinbjudan, och därför bättre representerar svenska folket än Medborgarpanelen i stort. Vissa forskningsprojekt ställer bara frågor till de slumpmässigt rekryterade deltagarna, medan andra riktar sig mot blandade urval.
bakomliggande metodarbete sker i nära samarbete med forskare vid SOM-institutet enligt vetenskaplig standard
Många forskare ställer frågor till samma individer vid upprepade tidpunkter. Andra delar in de svarande i experimentgrupper för att kunna studera vad som påverkar benägenheten att svara på ett visst sätt. Allt bakomliggande metodarbete sker i nära samarbete med forskare vid SOM-institutet för att säkerställa att datainsamlingen sker enligt vetenskaplig standard.