Bild
Halabja monumentet, ett minne av offren för den kemiska gasattacken den 16 mars 1988. Monumentet invigdes 15 september 2003.
Halabja monumentet, ett minne av offren för den kemiska gasattacken den 16 mars 1988. Monumentet invigdes 15 september 2003.
Foto: Faraidoun Moradi
Länkstig

Tidigt upptäckt en stor fördel vid nedsatt lungfunktion hos senapsgasexponerade

Publicerad

Lungfunktionstesterna impulsoscillometri och inert gasutsköljning ser ut att kunna upptäcka dysfunktioner i de små luftvägar hos senapsexponerade överlevande, mer än 30 år efter exponeringen. Det visar en ny studie från Centrum för katastrofmedicin, vid Göteborgs universitet.

Studien ingår i forskningsområdet kring långsiktiga konsekvenser vid exponering av kemiska stridsmedel. Den publiceras nu lagom till årsdagen den 16 mars, då Halabja, i Irakiska Kurdistan i norra Irak, 1988 utsattes för en kemisk attack. Ett anfall där cirka 5000 personer dog och ännu fler blev skadade. Flera av överlevarna är i dag bosatta i Sverige.

I den aktuella studien Respiratory function after 30+ years following sulfur mustard exposure in survivors in Sweden (Andningsfunktion hos överlevare som exponerats för senapsgas för över 30 sedan) ingår två grupper, en med 15 individer som utsatts för senapsgas för över 30 år sedan, och en med 15 individer som inte utsatts för gasen. Båda grupperna består av kurder som i dag bor i Sverige.

Bättre bedömning av de små luftvägarnas funktion

Dysfunktion i de små luftvägar hos individer som exponerats för senapsgas har inte noggrant studerats med andra icke-traditionella icke-invasiva lungfunktionstester.

Syftet med denna studie har varit att bedöma de små luftvägarnas funktion hos överlevare som exponerats av senapsgas. Detta genom att jämföra resultaten av olika icke-traditionella icke-invasiva lungfunktionstester, inklusive den alveolära funktionen, med hjälp av tester som impulsoscillometri, inert gasutsköljning (sk. kallad ”Multiple breath washout”) och mätning av diffusionskapaciteten av kolmonoxid i lungorna (DLCO).

– Våra resultat tyder på att exponering för senapsgas kan kopplas till långvarig försämring av luftvägarnas funktion i de små luftvägarna. Vilken traditionell spirometri inte upptäcker förrän individen visar tecken på betydande kliniska symtom, säger Faraidoun Moradi, legitimerad apotekare och specialist i allmänmedicin.

Faraidoun Moradi är studiens försteförfattare, han har nyligen disputerat inom arbets- och miljömedicin, vid Sahlgrenska akademin, med avhandlingen Long-term impact of exposure to sulfur mustard on mental health, quality of life, and lung function. Han ingår som forskare vid Centrum för katastrofmedicin vid Göteborgs universitet.

Ett första steg mot förbättrad behandling och uppföljning

Resultaten visar att impulsoscillometri och inert gasutsköljning är mycket värdefulla mätinstrument för att upptäcka dysfunktion i de små luftvägar i ett tidigt skede hos individer som exponerats för senapsgas. Mätningarna ger också en användbar information vid övervakning av dysfunktionen i de små luftvägar och utvärdering av behandlingar hos patienter som exponeras för senapsgas.

– Varken impulsoscillometri eller inert gasutsköljning är idag standardundersökningar för att utvärdera funktionen i små luftvägar. Men ytterligare studier behöver nu göras med dessa undersökningsmetoder och på en betydligt större population.

När det gäller lungornas diffusionskapacitet (DLCO) tyder resultaten på att senapsgas sannolikt inte kommer att påverka lunggasutbytet vid alveolär-kapillärgränsytan på lång sikt.

– Men att identifiera och karakterisera de små luftvägarnas återstående patologi hos överlevande efter exponering för senapsgas är det första steget mot förbättrad behandling och uppföljning.

Text: Susanne Lj Westergren

MER INFORMATION

Tidigare pressmeddelande och nyheter inom ämnesområdet:

Om senapsgas
Exponering sker främst via ögon, hud och inandning. Ögonen reagerar först med irritation, smärta och i svåra fall temporär blindhet, beroende på koncentration. Symtom i luftvägar ger svårigheter att andas. Utsatt hud kan få skador som liknar brännskador. Även benmärg, centrala nervsystemet och magtarmkanalen kan påverkas. Att utveckla, producera, lagra och använda senapsgas och andra kemiska massförstörelsevapen är förbjudet enligt kemvapenkonventionen. (Källa: FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut)