Bild
Faraidoun Moradi i Balisan i Irakiska Kurdistan (2015), ett område som den 16 april 1987 utsattes för en kemisk vapenattack
Faraidoun Moradi i Balisan i Irakiska Kurdistan (2015), ett område som den 16 april 1987 utsattes för en kemisk vapenattack.
Länkstig

Allvarliga långsiktiga konsekvenser vid exponering av senapsgas

Publicerad

Resultaten i Faraidoun Moradis avhandling pekar på allvarliga långsiktiga konsekvenser vid exponering av senapsgas. Och därmed ett starkt behov av att öka medvetenheten om dessa resultat hos både vården och allmänheten samt att bedriva ytterligare forskning inom området.

Faraidoun Moradi disputerade 22 september och disputationen kan även följas via Zoom.

Från ett mail till doktorsavhandling

I slutet av sin praktikperiod 2014 fick Faraidoun Moradi ett mail från Fazil Moradi, som forskade på antropologiska aspekt av militäroperationen Anfal* mot den kurdiska befolkningen i Kurdistan-Irak. Fazil hade observerade en ovanligt kraftig nattlig hosta hos en person i sin närhet som utsatts för kemiska vapen för många år sedan.

Bild
Faraidoun Moradi, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin, legitimerad apotekare och specialistläkare i
Faraidoun Moradi, doktorand inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin, legitimerad apotekare och specialistläkare i allmänmedicin
Foto: Rebecca Landmér

– Han frågade mig om jag som läkare kunde hjälpa till på något sätt. Min kunskap var inte så stor så jag började lära mig mer om de långsiktiga effekterna av kemiska vapen. Via Angereds närsjukhus, fick jag kontakt med läkaren Lars-Olof Larsson, och han hjälpte mig förstå hur komplicerat den här frågan är, säger Faraidoun Moradi, doktorand och en aktiv forskare inom Centrum för katastrofmedicin, vid Göteborgs universitet.

Dom beslutade att det bästa sättet att få mer information skulle vara att genomföra en fältstudie i de områden där kemiska vapen har använts. Med hjälpen av Kurdistans regionala regeringsrepresentant i Stockholm blev dom inbjudna till Irakiska Kurdistan för att besöka de drabbade områdena och genomföra en förstudie. Under deras besök genomförde de fokusgruppssamtal och individuella intervjuer med överlevande av exponering, samt hälso- och förvaltningspersonal.

Att få ta del av de utsatta överlevarnas fruktansvärda berättelser var på många sett outhärdligt. De berättade också om de pågående hälsoeffekterna de lidit av år efter attackerna, om sina utmaningar i tillgång till adekvat sjukvård, utbildning och sysselsättningsmöjligheter på grund av de kemiska exponeringskomplikationer de drabbats av.

Det blev allt tydligare för Faraidoun Moradi att effekterna av kemisk krigföring inte bara var en historisk händelse utan en fortsatt problem för det utsatta folket i Kurdistan.

Förstudien hjälpte mig att identifiera kunskapsluckor och behovet av mer forskning och medvetenhet om de långsiktiga effekterna av kemiska krigföringsmedel på överlevande.

Stora kunskapslucka om kemisk vapenexponering behöver åtgärdas

– I en tid då kemiska stridsmedel och icke konventionella vapen fortsätter att vara en realitet är det viktigt att vi agerar med mer forskning och ökar medvetenheten om de långsiktiga effekterna av kemisk vapenexponering. Den stora kunskapsluckan om kemiska stridsmedels långtidseffekter i Sverige var de största anledning till att jag valde detta forskningsämne.

Halabja monumentet, ett minne av offren för den kemiska gasattacken den 16 mars 1988. Monumentet invigdes 15 september 2003.
Halabja monumentet, ett minne av offren för den kemiska gasattacken den 16 mars 1988. Monumentet invigdes 15 september 2003.
Foto: Faraidoun Moradi

Viktiga resultatet från avhandlingen visar bland annat att kvinnor, som utsatts för senapsgas, var mer negativt psykosocialt påverkade jämfört med männen. Han menar att det är av stor vikt att visa på dessa könsspecifika skillnader för att kunna erbjuda adekvat stöd och vård till drabbade kvinnor.

Figur 6, sidan 32 i avhandlingen: Denna biopsykosociala illustration visar komplexiteten i senapsgasexponerade överlevandes soma
Figur 6, sidan 32 i avhandlingen: Denna biopsykosociala illustration visar komplexiteten i senapsgasexponerade överlevandes somatiska och mentala besvär, och utvecklingen av socioekonomiska utmaningar och deras sammanflätade interaktioner

– Utöver de psykiska konsekvenserna visar vi också på nedsatt lungfunktion hos de exponerade individerna, kvinnor som män som bor i Sverige, jämfört med de oexponerade. Samt att de exponerade hade betydligt sämre livskvalitet över lag jämfört med oexponerade personerna.

Akut omhändertagande kan minska de långsiktiga konsekvenserna

Resultatet kommer nu att kunna bidra till att bättre förstå och bemöta behoven hos de drabbade individerna. Här behövs det även utvecklas en biopsykosocial modell för att möta dessa behov utifrån ett helhetsperspektiv.

­– Det är också viktigt att påpeka att senapsgasexponering inte bara drabbar dem som direkt är utsatta, utan även deras familjer och samhället i stort. Det krävs ett holistiskt synsätt för att kunna erbjuda stöd och vård till alla parterna.

Genom att på ett holistiskt sätt ta hand om de drabbade redan i akutskede, kan man också minska risken för att utveckla långsiktiga psykiska och fysiska komplikationer i framtiden.

Figur från artikel II: Den akuta fysiska och psykiska ohälsan förvärras med åldern och leder till ständiga psykosociala och soci
Figur från artikel II: Den akuta fysiska och psykiska ohälsan förvärras med åldern och leder till ständiga psykosociala och socioekonomiska utmaningar.

Akademiskt ointresse och framtidsperspektiv

Det var svårt att övertyga det akademiska samhället i Sverige om att exponeringen för kemvapen inte bara har ett historiskt perspektiv eller bör ses som en individs akuta ohälsa. Utan att de långsiktiga effekterna efter exponeringen också är en fråga om samhällssäkerhet och det mänskliga värdet.

– Vi behöver därför fylla denna kunskapslucka med ökad medvetenhet, stabila forskningsresultat och vara förbered inför eventuella kemiska vapenattacker, säger Faraidoun Moradi.

Länk direkt till avhandlingen I GUPEA -  Long-term impact of exposure to sulfur mustard on mental health, quality of life, and lung function

Text: Susanne Lj Westergren

Källa till mer fakta
  • Operation Anfal - Mellan februari och september 1988 mördades minst 50 000, kanske upp emot 100 000 eller ännu fler kurder.

Länk till information om disputationen 22 september 2023

Tidigare pressmeddelande från Göteborgs universitet kring Faraidoun Moradis forskning inom ämnesområdet:

Om senapsgas
Exponering sker främst via ögon, hud och inandning. Ögonen reagerar först med irritation, smärta och i svåra fall temporär blindhet, beroende på koncentration. Symtom i luftvägar ger svårigheter att andas. Utsatt hud kan få skador som liknar brännskador. Även benmärg, centrala nervsystemet och magtarmkanalen kan påverkas. Att utveckla, producera, lagra och använda senapsgas och andra kemiska massförstörelsevapen är förbjudet enligt kemvapenkonventionen. (Källa: FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut)