
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Kort om programmet
Röntgensjuksköterskeprogrammet är en utbildning för dig som vill kombinera modern medicinsk teknik med mänskliga möten. Här lär du dig att förena omvårdnad och avancerad utrustning med snabb teknologisk utveckling. Som röntgensjuksköterska tar du bilder av hög kvalitet för både diagnoser, uppföljningar och behandlingar. Du arbetar med olika metoder som exempelvis skiktröntgen, ultraljud och magnetfält, ofta i korta patientmöten.
Om utbildningen
Röntgensjuksköterskan har en speciell och eftersökt kompetens och du som väljer denna utbildning blir en viktig medarbetare i sjukvården.
Radiologiska metoder och undersökningar
Röntgensjuksköterskans huvudsakliga uppgifter är att planera, genomföra och utvärdera undersökningar och behandlingar med bildkvalitet, stråldoser och patientsäkerhet i fokus. Yrkesrollen kräver kunskaper om olika radiologiska undersökningar inom både traditionell röntgen som lung- eller skelettröntgen, datortomografi, magnetkamera, kärlröntgen och ultraljud.
Bilderna som tas fram används som underlag dels för diagnos men också för att kunna utföra och följa upp behandlingar. Röntgensjuksköterskor kan också arbeta med kombinationer av olika undersökningsmetoder till exempel i en högteknologisk hybridsal tillsammans med andra professioner. Allt detta sker i samverkan med patienten utifrån dennes personliga behov och förutsättningar.
Mänskliga kontakter
Yrket som röntgensjuksköterska innebär många kontakter med människor och en viktig del av arbetet är att skapa trygghet för de patienter du träffar. Mötena är ofta korta men bygger på respekt och integritet. På Göteborgs universitet arbetar vi med en profilering mot personcentrerad vård vilket innebär att patientens individuella behov, resurser och önskemål står i fokus. Att ha ett personcentrerat förhållningssätt ger dig extra verktyg i din framtida yrkesutövning.
Att arbeta med patienter på en röntgenavdelning är ansvarsfullt, både med tanke på den avancerade tekniken men det kräver också empati, professionellt bemötande och omvårdnadskompetens. Du blir en viktig del av sjukvårdsteamet, inte minst när det gäller diagnostik.
Programmets upplägg
Programmet är en akademisk utbildning som omfattar tre års heltidsstudier. Teori och praktik varvas så studenterna också får kliniska erfarenheter. Utbildningen ger en bred och djup kunskap inom radiografi och vårdvetenskap.
Under det första året läser du bland annat anatomi, fysiologi, mikrobiologi och får en introduktion till radiografi och vetenskaplig metod. Du får även grundläggande kunskaper i omvårdnad, farmakologi och kliniska färdigheter.
Det andra året fokuserar på fördjupning i radiografi, bild- och strålningsteknik samt radiologisk diagnostik. Du utvecklar också din förståelse för vetenskapligt arbete.
Under det tredje året breddas dina kunskaper ytterligare genom inriktningar som magnetresonanstomografi, interventionell radiologi och akutsjukvård. Du får också lära dig mer om förbättringsarbete, ledarskap och lärande, och avslutar utbildningen med ett examensarbete.
Mer detaljer om programmet hittar du i studentportalen
Socialstyrelsen kräver att basala hygienrutiner följs. Läs mer om vad och varför här
Studenter berättar:
Yrkesverksamma röntgensjuksköterskor berättar:
Behörigheter och urval
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg 51% , Högskoleprov 34 %, 15 % alternativt urval. Till det här programmet fördelas 15% av platserna med alternativt urval: minst 12 månaders arbete som undersköterska eller motsvarande inom radiologisk verksamhet med minst 50% arbetstid. Därefter sker rangordning utifrån antal månader av anställningstid. Arbetsintyg ska bifogas enligt riktlinjer på antagning.se. Observera att det måste framgå av intyget att du arbetat som undersköterska eller motsvarande inom radiologisk verksamhet.
Praktik
Undervisning sker även i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom hälso-och sjukvård. Under VFUn får du under handledning tillämpa och träna på de teoretiska kunskaper och färdigheter som du tagit del av tidigare på utbildningen. Under din VFU ges möjlighet till såväl patientrelaterat arbete som reflektion och kunskapssökande. Du får utvecklas i din kunskap och förmåga att arbeta i team med övrig vård- och omsorgspersonal.
VFU är förlagd i hela Västra Götaland och Halland, vilket kan komma att
innebära merkostnader för dig som student, om du under någon av
VFU-perioderna får pendla alternativt bo på annan ort.
Efter studierna
Utbildningen leder till både kandidat- och yrkesexamen. Efter examen kan du ansöka om legitimation som röntgensjuksköterska hos Socialstyrelsen. Du blir också behörig för vidare studier på avancerad nivå, som magister, master eller forskarutbildning inom radiografi.
Det råder stor efterfrågan på röntgensjuksköterskor i hela Sverige och även internationellt. Du kan arbeta inom både privat och offentlig vård, brett eller specialiserat – exempelvis med trauma på akutsjukhus eller specifika metoder som mammografi eller kärlröntgen.
Yrket handlar inte bara om att undersöka lungor eller skelett. Som röntgensjuksköterska ansvarar du för att ta bästa möjliga bild med minsta möjliga stråldos och att undvika onödiga undersökningar.
Exempel på arbetsområden:
– CT: detaljerade bilder av kroppens organ, ofta vid misstanke om skada eller sjukdom.
– MR: magnetkamera som avbildar nästan alla organ.
– Angio/intervention: behandlingar av kärl, hjärta eller dränage.
– Skelettröntgen och lungor: bland annat vid frakturer, artros eller intensivvård.
– Ultraljud: används exempelvis vid vävnadsprover, olyckor och bukundersökningar.
Röntgensjuksköterska är ett eget legitimationsyrke, skilt från sjuksköterska. Genomsnittslönen är 43 000 kr/månad (SCB, 2023).
Så är det att plugga
Undervisningen
I utbildningen ingår ämnen som radiografi, strålning och teknik, anatomi, omvårdnad, vetenskaplig metodik och kurser i lärande och ledarskap samtidigt som du får lära dig olika tekniska metoder. Tyngdpunkten ligger inom ämnet radiografi. Undervisningen sker på heltid på Sahlgrenska akademin där många utbildningar inom hälsa och medicin möts. Den består av föreläsningar, seminarier, övningar, grupparbeten, fältstudier och såklart mycket praktik. I utbildningen ingår även ett examensarbete på 15 hp.
De teoretiska kunskaperna och de praktiska färdigheterna tränas under tiden i verkliga situationer i din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som motsvarar 48 högskolepoäng. När du är på VFU praktiserar du på en röntgenavdelning tillsammans med en utsedd handledare.
Lokaler
Undervisningen sker i lokaler på Hälsovetarbacken i centrala Göteborg som är en del av campus Medicinareberget. Här läser du tillsammans med studenter från många andra hälsovetenskapliga program. I utbildningslokalerna finns ett kliniskt träningscenter (KTC) som bland annat innehåller vårdsalar och andra rum med utrustning där du kan träna praktiska moment.Undervisningslokalerna ligger nära Linnéplatsen och Sahlgrenska universitetssjukhuset med goda kommunikationer till övriga delar av Göteborg.
Studier utomlands
Röntgensjuksköterskestudenter kan göra verksamhetsförlagd utbildning utomlands förutsatt att man hittar en egen praktikplats och att den godkänns av programmet.