Bild
Studenter framför dator
Foto: Anna von Brömssen
Länkstig

Möt studenter på Medieproduktion – numera Digital publicering

Daniel Cullin och Tove Ekroth har gått kursen i Medieproduktion som nu heter Digital publicering. Där lärde de sig mer om digital medieproduktion, en alltmer efterfrågad kompetens inom många olika yrken. Hur arbetar exempelvis en Content Creator eller en influencer med foto och text, ljud och rörlig bild? Kursen har ett journalistiskt fokus.

Kursen ger dig de färdigheter som krävs för att skapa innehåll och publicera det digitalt i form av foto och text, ljud och rörlig bild samt bildjournalistik. Det är kunskaper om medieproduktion som krävs för dig som vill arbeta som exempelvis influencer, vloggare, bloggare, marknadsförare, kommunikatör, informatör och journalist, men som också används i alltfler andra yrken.

Daniel Cullin fick filmuppdrag av Svenska Friidrottsförbundet

Porträtt på Daniel Cullin
Foto: Cornelia Ebefors

Daniel Cullin från Göteborg valde att göra som en hel del andra JMG:s studenter i medie- och kommunikationsvetenskap (MKV). Direkt efter det treåriga MKV-programmet fortsatte han med kursen Medieproduktion på en termin.

– Jag ville komplettera det jag lärt mig om teorier och vetenskap med lite mer handfast och praktisk kunskap – något som jag tror att många arbetsgivare vill att man har, berättar Daniel Cullin.

Andra studiekamrater hade rekommenderat Medieproduktion och de var flera från hans gamla klass som började kursen ihop.

– Det blev väldigt bra och över förväntan. Jag blev positivt överraskad över att man kunde lära sig så mycket på så pass kort tid.

Fick prova på allt möjligt

Innan hade han mest hoppats lära sig mer om att filma och redigera i proffsprogram.

– Men vi fick prova på allt möjligt och fick dessutom en inblick i hur man tänker dramaturgiskt och skriver journalistiskt, inte akademiskt, så att man kan anpassa sig till olika format. Det duger ju inte med att lägga upp en längre film med traditionellt intro på Facebook där du kanske har några sekunder på dig att föra fram ditt budskap.

Särskilt nöjd är han med lärarna själva hade så mycket egna praktiska erfarenheter från att jobba som exempelvis filmare och fotograf som de kunde förmedla på ett bra sätt. Att undervisningen skedde på distans på grund av pandemin var ingen nackdel för honom.

– Tvärtom, det passar mig mycket bra och jag har fortsatt studera på distans, just nu kurser i hållbar kommunikation.

Filmade SM i mångkamp

Han varvar studierna med sin träning som långdistanslöpare i Hälle IF. Som avslutning på kursen var han redaktionschef för ett webbmagasin för dig som älskar sport och Göteborg – Götesport. Också efter kursen har han kunnat kombinera sitt idrottsintresse med jobb. Tack vare kunskaperna han fått i Medieproduktion tvekade han inte för att söka när Svenska Friidrottsförbundet efterlyste någon som kunde filma från SM i mångkamp.

– Det var ett roligt uppdrag och känns bra att inte behöva backa för att söka jobb där det till exempel krävs att man kan filma!

Se Daniel Cullins film om Mångkamp-SM 2022 på Friidrottskanalen.

Tove Ekroth får nytta av att kunna bygga hemsidor i sitt framtida arbete

Porträtt på Tove Ekroth
Foto: Olof Edström

Tove Ekroth från Örebro var redan intresserad av att klippa film och att bygga hemsidor i Wordpress och ville lära sig mer. Därför sökte hon kursen Medieproduktion i Göteborg direkt efter studenten från gymnasiet.

– Jag såg det som en möjlighet att utveckla mitt intresse. På kursen fick jag dessutom lära mig att använda systemkamera och flera tips och tricks om mycket annat som jag inte visste tidigare, berättar hon.

Alla olika moment på kursen ledde fram till en slutprodukt där hennes roll blev att vara den som såg till att få ihop alla olika bidrag i form av text, och foto, film och podd till ett webbmagasin – Gött Mos med Tove som redaktionschef. Ett magasin om vad bra mat egentligen innebär, såväl vad gäller miljö som hälsa.

– Det var väldigt roligt tycker jag, säger Tove Ekroth. Och särskilt bra att vi på ett tidigt stadium fick reda på vad allt till slut skulle resultera i, så att vi kunde producera materialet under de olika delkurserna.

Gör hemsidor åt företag

Det var hennes första kurs på universitetsnivå. Därefter har hon fortsatt studera genusvetenskap. Oavsett vad det blir i framtiden är hon övertygad om att hon kommer att ha nytta av det som hon lärde sig på Medieproduktion.

– Framförallt när det gäller kunskaperna om hur man bygger webbsidor, både i arbetet och privat.

Parallellt med de fortsatta studierna, hjälper hon nu släktingar med att göra hemsidor till deras företag.

Text: Cajsa Malmström