Göteborgs universitet
Bild
Bilder på fyra magasin

Fyra fina magasin

Studenterna på JMG:s kurs Medieproduktion har producerat fyra fina magasin om om allt från natur, mat, träning till sport. De har lärt sig göra allt från ax till limpa, från intervjuande och skrivande till foto, film och podd. – Det är ett fantastiskt arbete som de gjort, särskilt med tanke på att all undervisning har varit på distans, säger kursansvarige läraren Erik Eliasson.

  • Hur mycket kan du egentligen om naturen? Testa hur mycket skogsmulle du är i Hajks egna quiz.
  • Nyfiken på hur man äter sushi? Häng med bakom kulisserna på en japansk restaurang och få tips om vad som är gött att dricka till med Gött Mos’ webb-TV.
  • Vilken träningsperson är du? Testa dig hos Aktiva Timmen.
  • Vad är det bästa med korpfotboll? Lyssna på Götesports reportage.

Det är några exempel från de fyra magasin som 32 studenter skapade under den senaste omgången av Medieproduktion; Hajk, Gött Mos, Aktiva Timmen och Götesport.

Lärde sig mycket och snabbt

– När de började kunde de inte mycket om produktion för olika medier, men de lärde sig så mycket och så snabbt på en termin. Och trots att vi måste ha undervisningen på distans arbetade de med gott humör och skapade tillsammans en lekfull stämning, berättar universitetsadjunkt Erik Eliasson som ansvarar för kursen.

Medieproduktion är en kurs för dig som är nyfiken på journalistiskt berättande i moderna, digitala former – en kompetens som efterfrågas inom många yrken idag.

– Du får lära dig att publicera i olika format, såväl text som bild, film och ljud, förklarar Erik Eliasson. Dessutom får du bygga din egna professionella webbplats med dagens krav på användarvänlighet och tillgänglighet.

Kursen passar bland annat dig som är medielärare eller funderar på att jobba med journalistik, kommunikation alternativt vill bli bloggare, vloggare eller poddare.

Många på MKV-programmet väljer kursen

Många studenter som tidigare har läst medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) vid JMG väljer att gå kursen för att få mer praktiska kunskaper.

– Jag ville komplettera det jag lärt mig om teorier och vetenskap med lite mer handfast och praktisk kunskap – något som jag tror att många arbetsgivare vill att man har, berättar Daniel Cullin som tack vare kursen sökte och fick ett filmuppdrag efteråt.

Andra vill ha kunskaper som de kan ha nytta av, oavsett vad de väljer att arbeta med i framtiden, som Tove Ekroth som kom direkt från gymnasiet i Örebro:

– Jag var redan intresserad av att klippa film och att bygga hemsidor i Wordpress och ville lära mig mer. Därför sökte jag Medieproduktion och såg det som en möjlighet att utveckla mitt intresse. På kursen fick jag dessutom lära mig att använda systemkamera och flera tips och tricks om mycket annat som jag inte visste tidigare, berättar hon.

Efteråt har hon fortsatt studera andra kurser och på fritiden hjälper hon släktingar med att göra hemsidor till deras företag.

Text: Cajsa Malmström

Välkommen till magasinen – mycket att läsa, se och lyssna till!

Hajk

Logotype magasinet Hajk

Ett magasin om glädjen av att komma ut och gå i naturen! Vandra med oss genom fält av naturnära upplevelser och ämnen, med störst fokus på närområdet Göteborg. Vart finns grönområden att besöka? Vad kan man göra där? Hur ser tillgängligheten ut, både allmänt och för dem med extra behov? Har att komma ut i naturen någon inverkan på hur vi mår?

Redaktionen består av elever som läser Medieproduktion på Göteborgs Universitet och som har ett brinnande intresse för människan i det gröna.

Gött Mos

Logotype magasinet Gött Mos

Är bra mat endast den som har minst påverkan på miljön, borde vi alla leva på potatis egentligen? Eller är bra mat den som har bäst fysisk påverkan på kroppen, vad är då den maten som får dig att bli glad av att äta den?

Gött Mos är ett webbmagasin som vill prova på vad bra mat egentligen kan innebära, finns det en kompromiss bland mat, en kost som är bra både för miljön, kroppen och humöret? En blandning och medvetenhet av allt kanske är det bästa. Följ med oss när vi hälsar på hemma hos människor, besöker restauranger och frågar experter. Se på inslag i vår webb-tv Gött Mos besöker, eller lyssna på ett poddavsnitt i Halv Special och mycket mer.

Götesport 

Logotype magasinet Götesport

Götesport är tidningen för dig som älskar sport och Göteborg. Vi tar ett grepp på såväl stora som små händelser. Vi bevakar sådant som ramlar mellan de stora mediehusens stolar. Vi tar tid och lyssnar på röster som sällan blir hörda. Vi brinner för att servera dig med lokaljournalistik i världsklass.

Aktiva Timmen

 

Logotype magasinet Aktiva Timmen

 

AktivaTimmen, det effektiva träningsmagasinet, skapat av sju studenter som alla är träningsintresserade och tillsammans har mycket erfarenhet när det kommer till träning och motion. Därför vet de också hur svårt det ibland kan vara svårt att hitta motivation, tid och göra rätt prioriteringar.

Logotype Götesport
Logotype Gött Mos
Logotype Aktiva timmen
Logotype Hajk