Bild
Studenter framför dator
Foto: Anna von Brömssen
Länkstig

Möt studenter på Digital publicering

Rasmus Säker har gått kursen i Digital publicering. En kurs där du lär dig digital medieproduktion, en alltmer efterfrågad kompetens inom många olika yrken. Lär dig producera foto, text, ljud och rörlig bild. Kursen har ett journalistiskt fokus. Här möter du också Daniel Cullin och Tove Ekroth som studerade kursen när den hette Medieproduktion.

Kursen ger dig de färdigheter som krävs för att skapa innehåll och publicera det digitalt: foto, text, ljud och rörlig bild. Det är kunskaper i medieproduktion som krävs för dig som vill arbeta som exempelvis content creator, vloggare, bloggare, poddare och/eller influencer. Kursen är även för dig som redan är marknadsförare, kommunikatör, informatör, fotograf eller journalist och som vill utveckla din kompetens.

Rasmus Säker vill utveckla fotbollen med hjälp av digital kommunikation

Bild
Rasmus Säker, tidigare student i kursen Digital publicering
Foto: Anna von Brömssen

Rasmus Säker ville bli bättre på att nå ut via webben. Därför sökte han kursen Digital publicering på JMG 2023. Han vill använda sina nya kompetenser till att hjälpa fotbollsföreningar med deras externa kommunikation. 

Som fotbollstränare drömmer Rasmus Säker om att en dag arbeta som klubbchef i en fotbollsförening. Det är också en av anledningarna till att han valde att studera kursen Digital publicering vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, JMG, på Göteborgs universitet. 

Kommunikation är ett viktigt strategiskt verktyg för att kunna leda och utveckla verksamheter. Och idag gäller det att behärska alla former, inte minst den digitala kommunikationen. 

 Därför ville jag lära mig mer om allt inom digital publicering, berättar Rasmus Säker. Från hur man arbetar som reporter och intervjuar, gör ljudinspelningar och filmar, klipper och redigerar videos, bilder och podcasts, till hur man utvecklar framgångsrika kommunikationsstrategier. 

Synen på fotografi har förändrats

Att få filma och arbeta som reporter och att lära sig att hantera en systemkamera förstod Rasmus Säker var en del av kursen, men att det utgjorde en så stor del tyckte han bara var en extra bonus. 

– Jag har lärt mig så himla mycket kring allt från bländare till slutare, hur man ska komponera bilder, vad man ska tänka på med ljus, vart man ska placera människor i bilden, allt kring det. Det har gjort att min syn på fotografi och film har förändrats markant till det positivare, berättar han.

Att jobba i radiostudion – ett roligt moment 

Ett moment i kursen som Rasmus Säker fastnade lite extra vid var att arbeta och producera material i radiostudion. Han berättar att det var häftigt att få höra sin egna röst i mikrofonen och att få styra allting från mixerbordet. Under delkursen spenderade han många timmar i radiostudion, och när han inte spelade in något fortsatte han att träna på egen hand.

– Vi körde nästan 9–16 varje dag, det blev att man hängde där ganska ofta, berättar han. Att vara i studion var väldigt, väldigt roligt och jag tror att det är något som jag kanske vill göra senare också.

Efter utbildningen på JMG ska Rasmus Säker läsa kurser inom företagsekonomi, fotboll och global politik, och eventuellt tyska. Han har även planer på att fortsätta att arbeta med digital publicering och hans förhoppning är att arbeta åt någon elitförening inom fotbollen där han kan hjälpa dem att göra intervjuer och komma in bakom kulisserna.

Han har även idéer på att utveckla ungdomsfotbollen, förslagsvis genom att skapa en fotbollspodcast eller spela in rörligt material som bättre kan illustrera ungdomsfotbollen. Det kan vara gynnsamt att använda sig av ett annat forum än fotbollsplanen för att nå ut till spelarna, tror han.

Rasmus Säker har även fått bättre förståelse och en ökad kunskap i ljud, mikrofonteknik, hur man klipper i redigeringsprogram och får ljudvågor att synka snyggt så att det inte blir hack i ljudfilerna. Han har även förstått vikten av att vara välplanerad och strukturerad när man ska arbeta med digital publicering.

– Man måste agera nu, nu, nu istället för att skjuta upp det. På så vis får man det inte lika stressigt i slutet.

Text: Alva Lundmark

Daniel Cullin fick filmuppdrag av Svenska Friidrottsförbundet

Porträtt på Daniel Cullin
Foto: Cornelia Ebefors

Daniel Cullin från Göteborg valde att göra som en hel del andra JMG:s studenter i medie- och kommunikationsvetenskap (MKV). Direkt efter det treåriga MKV-programmet fortsatte han med kursen Medieproduktion på en termin.

– Jag ville komplettera det jag lärt mig om teorier och vetenskap med lite mer handfast och praktisk kunskap – något som jag tror att många arbetsgivare vill att man har, berättar Daniel Cullin.

Andra studiekamrater hade rekommenderat Medieproduktion och de var flera från hans gamla klass som började kursen ihop.

– Det blev väldigt bra och över förväntan. Jag blev positivt överraskad över att man kunde lära sig så mycket på så pass kort tid.

Fick prova på allt möjligt

Innan hade han mest hoppats lära sig mer om att filma och redigera i proffsprogram.

– Men vi fick prova på allt möjligt och fick dessutom en inblick i hur man tänker dramaturgiskt och skriver journalistiskt, inte akademiskt, så att man kan anpassa sig till olika format. Det duger ju inte med att lägga upp en längre film med traditionellt intro på Facebook där du kanske har några sekunder på dig att föra fram ditt budskap.

Särskilt nöjd är han med lärarna själva hade så mycket egna praktiska erfarenheter från att jobba som exempelvis filmare och fotograf som de kunde förmedla på ett bra sätt. Att undervisningen skedde på distans på grund av pandemin var ingen nackdel för honom.

– Tvärtom, det passar mig mycket bra och jag har fortsatt studera på distans, just nu kurser i hållbar kommunikation.

Filmade SM i mångkamp

Han varvar studierna med sin träning som långdistanslöpare i Hälle IF. Som avslutning på kursen var han redaktionschef för ett webbmagasin för dig som älskar sport och Göteborg – Götesport. Också efter kursen har han kunnat kombinera sitt idrottsintresse med jobb. Tack vare kunskaperna han fått i Medieproduktion tvekade han inte för att söka när Svenska Friidrottsförbundet efterlyste någon som kunde filma från SM i mångkamp.

– Det var ett roligt uppdrag och känns bra att inte behöva backa för att söka jobb där det till exempel krävs att man kan filma!

Se Daniel Cullins film om Mångkamp-SM 2022 på Friidrottskanalen.

Tove Ekroth får nytta av att kunna bygga hemsidor i sitt framtida arbete

Porträtt på Tove Ekroth
Foto: Olof Edström

Tove Ekroth från Örebro var redan intresserad av att klippa film och att bygga hemsidor i Wordpress och ville lära sig mer. Därför sökte hon kursen Medieproduktion i Göteborg direkt efter studenten från gymnasiet.

– Jag såg det som en möjlighet att utveckla mitt intresse. På kursen fick jag dessutom lära mig att använda systemkamera och flera tips och tricks om mycket annat som jag inte visste tidigare, berättar hon.

Alla olika moment på kursen ledde fram till en slutprodukt där hennes roll blev att vara den som såg till att få ihop alla olika bidrag i form av text, och foto, film och podd till ett webbmagasin – Gött Mos med Tove som redaktionschef. Ett magasin om vad bra mat egentligen innebär, såväl vad gäller miljö som hälsa.

– Det var väldigt roligt tycker jag, säger Tove Ekroth. Och särskilt bra att vi på ett tidigt stadium fick reda på vad allt till slut skulle resultera i, så att vi kunde producera materialet under de olika delkurserna.

Gör hemsidor åt företag

Det var hennes första kurs på universitetsnivå. Därefter har hon fortsatt studera genusvetenskap. Oavsett vad det blir i framtiden är hon övertygad om att hon kommer att ha nytta av det som hon lärde sig på Medieproduktion.

– Framförallt när det gäller kunskaperna om hur man bygger webbsidor, både i arbetet och privat.

Parallellt med de fortsatta studierna, hjälper hon nu släktingar med att göra hemsidor till deras företag.

Text: Cajsa Malmström