Molekyler

Ansökan öppen
Anmälningskod
GU-11627
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 16 juli 2021.

Om utbildningen

Kursen Grundläggande kemi 2A Organisk kemi ger dig grundläggande teoretiska kunskaper och mycket grundläggande experimentella färdigheter inom organisk kemi. Kursen ger dig också en ökad förståelse för kemiska reaktioner och processer som sker i vår närmaste omgivning.

Kursen består av två delkurser:

1. Organisk kemi, teori

Kursen behandlar valda funktionella gruppers struktur, egenskaper och reaktivitet. Dessutom tar kursen upp några utvalda reaktionsmekanismer, som till exempel addition, elimination och substitution och dess användning inom organisk syntes. Särskilt fokus ligger på stereokemi och strukturåtergivning av organiska föreningar, bland annat med hjälp av datorbaserade ritprogram

2. Organisk kemi, laborationer

De laborativa momenten illustrerar valda delar av kursens teoretiska innehåll. Du lär dig grundläggande färdigheter i laborativ teknik exempelvis framställning och rening av organiska föreningar. I laborationerna läggs särskild vikt vid miljö- och hälsorisker.

I laborationskursen ingår följande praktiska moment:

• uppvärmning och omrörning
  • vakuum och indunstning
  • separation och extraktion
  • torkning av lösningar
  • tunnskiktskromatografi (TLC)
  • smältpunkt och kokpunkt
  • kristallisation och destillation.

Kursen ger dig de nödvändiga förkunskaper som du behöver för att gå vidare med fortsatta studier i kemi eller kemins angränsande områden.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs genomgången kurs KEM011, Grundläggande kemi 1 (15 hp) eller motsvarande kunskaper.

Högskolepoäng, max 225 hp

Efter studierna

Kursen kan ingå i följande program:

• Apotekarprogrammet (F2APP)
  • Kandidatprogram i kemi (N1KEM)
  • Kandidatprogram i molekylärbiologi (N1MB1)
  • Kandidatprogram i biologi (N1BIO)
  • Kandidatprogram i geovetenskap (N1GVS)
  • Kandidatprogram i marin vetenskap (N1MAV)
  • Kandidatprogram i miljövetenskap med inriktning naturvetenskap (N1MVN)
  • Masterprogram i molekylärbiologi (N2MBI)
  • Masterprogram i marina vetenskaper (N2MAV)
  • Masterprogram i miljövetenskap med naturvetenskaplig inriktning (N2MVN)

Du kan även läsa den som fristående kurs.

Så är det att plugga

Undervisning sker i form av föreläsningar, räknestugor och laborationer.

Lokaler

Du läser kursen i Kemihuset på Campus Johanneberg, Kemigården 4. Här finns, förutom moderna föreläsningssalar och kurslaboratorier, gott om studentutrymmen där du kan sitta och plugga. Du kan också tillbringa din tid i kemistudenternas eget rum, Isobaren. Där träffas studenter som har kommit olika långt i sin utbildning för att hjälpa varandra eller bara umgås. Centralt i Kemihuset finns ett café där du kan köpa lunch och annat smått och gott. Där finns även tillgång till mikrovågsugnar för medhavd mat. Trådlöst nätverk finns självklart tillgängligt i hela huset.

Till Kemihuset tar du dig enkelt och snabbt med spårvagn eller buss från Göteborgs olika delar. Närmaste buss- och spårvagnshållplats är Chalmers och Kapellplatsen eller busshållplats Chalmers Tvärgata.

Läs mer om lokaler