För dig som vill arbeta med förändringsarbete inom olika samhälleliga institutioner – eller bidra till kritisk reflektion vid beslut och kunskapsanvändning.

Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram

Avancerad nivå
120 högskolepoäng (hp)
GU-12896

GU-12899

GU-12898

GU-12865

GU-12897

GU-12864

Kort om programmet

Hur kan vi vara säkra på att vi gör rätt när vi fattar beslut om olika insatser? Svaret på dessa frågor har sedan några år varit: evidensbasering.

Med en examen eller en fristående kurs i evidensbasering får du förutsättningar för att bli en nyckelspelare i tvärprofessionella organisationer.

Om utbildningen

I dagens komplexa samhälle behöver olika expertgrupper samarbeta på ett kunskapsbaserat sätt. Inom många sektorer arbetar man dock ofta med skilda kunskapsmodeller som skapar svårigheter för tvärprofessionellt arbete. Programmet är en mötesplats för olika professioner och kunskapssyner.
 På den här utbildningen kommer du att träffa företrädare från olika områden – från hälso- och sjukvården, omsorgen, utbildningsområdet men också  andra kunskapsintensiva sektorer i samhälle och näringsliv. Vi kommer att arbeta med olika sätt att säkerställa kunskap utifrån de förutsättningar som gäller inom respektive område. Olika tekniker för evidensbasering är lämpliga beroende på var man finns. Nödvändig kunskap kan finnas i forskningslitteraturen, men också i form av externa utvärderingar av verksamheten eller erfarenheter inom organisationen. I grunden handlar det om att ta reda på vad som är bästa tillgängliga kunskap för en viss fråga eller problematik. Ibland är det viktigaste och svåraste att säkerställa vad vi inte vet – och hantera kunskapsbristen konstruktivt i verksamheten.
Det är institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori som ger programmet. Länk till institutionens sidor.

Behörigheter och urval

Kandidatexamen eller motsvarande.

Instruktioner för ansökan

Urval: Vid fler sökande än antalet platser görs urvalet i två grupper. För urval bland sökanden som inte skickat in urvalsgrundande material sker lottning till eventuellt kvarstående platser. (Om platserna motsvarar antalet sökande behöver alltså endast förkunskapskraven uppfyllas för att antas.)

Notera att informationen inte gäller den som sökt kortare kurser där nämnda urvalskriterier inte gäller (EV2106, EV2107, EV2210 och EV2220)

Urvalet för 100 procent studiegång (helfart)
sker utifrån skriftligt antagningsprov som visar på skriftlig språkförmåga, relevans av tidigare utbildningserfarenhet och motivation. För mer information om antagningsprovet kontakta evidensbasering@gu.se. Antagningsprovet ska skickas till samma e-postadress.

Alternativt urval

Praktik

För helfartsstudenter utan anställning är det viktigt att hitta ett "problemområde" att fördjupa sig i med tydlig anknytning till någon verksamhet. Detta är speciellt viktigt i magister- eller masteruppsatser. Vi strävar efter att skapa möjligheter för studenten att skriva sin uppsats i relation till någon verksamhet i kommun, landsting eller vid statlig myndighet där evidensbasering är en viktig del av arbetssättet. Detta sker i dialog mellan studenten, programansvarig och avnämare.

Efter studierna

Du har stor nytta  av verktygen du får i utbildningen för att både tekniskt utvärdera och kritiskt analysera olika forskningsresultat. I princip används evidens inom alla verksamheter.
Allt som görs i samhället idag baseras på kunskap i någon form. Framför allt har evidensbasering blivit viktigt inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och skolan. Men, även inom en så bred sektor som politik talar man nu om evidensbaserad politik. Du kan jobba med evidensbasering inom företag eller myndigheter som beslutsfattare, verksamhetsutvecklare, utredare och projektledare.
Efter masterprogrammet kan du läsa forskarutbildningen i vetenskapsteori.

Så är det att plugga

Undervisningen

Programmet kan läsas på tredjedelsfart, halvfart eller på helfart. Eller som fristående kurser. Läsning på tredjedelsfart ger en magisterexamen efter tre år. Därefter kan en masterexamen tas på hel- eller halvfart. Halvfart ger en magisterexamen efter två år och en masterexamen efter fyra år. Helfart ger en magisterexamen efter ett år och en masterexamen efter två år.

För magisterexamen krävs 60 hp av programmets kurser inklusive magisteruppsats om 15 hp. Det innebär ett år på helfart, två år på halvfart eller tre år på tredjedelsfart.

För masterexamen krävs 120 hp av programmets kurser inklusive uppsatsarbeten om totalt 30 hp. Det innebär två år på helfart eller fyra år på halvfart. Det går att öka respektive minska studietakten under programmets gång med viss framförhållning. Inga valbara kurser ingår i examenskraven. När innehållet på någon av programmets kurser har inhämtats på andra kurser kan tillgodoräknande göras.

Se fullständig information i utbildningsplanen.

Läs mer om undervisningen

Lokaler

Undervisningen hålls i våra nya lokaler på Humanisten. Programmet ges av institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.