Ekonomie kandidatprogrammet: Kurser och valmöjligheter
Ekonomie kandidatprogrammet startar på hösten, läses på helfart under tre år och motsvarar 180 högskolepoäng. Här kan du läsa om kursupplägg under utbildningens gång och vilka valmöjligheter som finns idag.
Tillbaka till programsidan för ekonomie kandidatprogrammet
Programmet vänder sig till dig som läser ekonomi på universitetsnivå för första gången. Har du tidigare läst ekonomi på högskolenivå och ändå vill läsa programmet, se information längst ned på sidan. Om du planerar att studera en annan utbildning parallellt rekommenderar vi starkt att du inte söker till programmet utan i stället läser till en ekonomie kandidatexamen via våra fristående kurser.
Första fasen: Gemensamma grundkurser termin 1–3
Programmet inleds med en introduktion till ekonomiområdet där du får förståelse för hur de olika delarna hänger ihop. Du fortsätter sedan att studera grunderna i företagsekonomi, nationalekonomi, statistik samt handelsrätt. Kurserna ges i en sekvens som skapar en bredare förståelse av ekonomiska aktörer, deras handlingar och världen som omger dem.
Under din första tid på programmet stöttar vi dig för att du ska komma in i studierna på ett bra sätt. Dels genom att skapa förutsättningar för att du ska kunna studera tillsammans med andra, dels genom att du får verktyg för att utveckla din studieteknik för universitetsstudier.
Undervisningen
Under de två första terminerna läser du kurser i högt tempo med hög andel schemalagd undervisning och många examinationer.
Undervisningen består av föreläsningar, övningar och seminarier. I vissa kurser kommer du att ingå i en grupp där ni samarbetar för att lösa uppgifter och presentera resultat. I andra kurser kommer du att fokusera mer på kunskapsinhämtning i syfte att förbereda dig för en tentamen i slutet av kursen som examinerar begrepp och teoretiska principer. Ditt första år avslutas med ett intensivt företagsspel där du använder dina kunskaper från tidigare kurser i företagsekonomi.
Under den tredje terminen ökar kraven på fördjupad analytisk förmåga. Mer av undervisningen och examinationen sker i form av seminarier och övningar där du självständigt diskuterar ämnet muntligt och skriftligt. Du kommer bland annat att läsa en kurs i nationalekonomi där du tillämpar dina kunskaper och färdigheter från tidigare kurser i syfte att lösa hållbarhetsrelaterade problem. Även i handelsrättskursen är den praktiska tillämpningen i fokus och examinationen består i stor utsträckning av skriftliga inlämningsuppgifter och seminarier.
Val av huvudområde
Under den tredje terminen väljer du vilket huvudområde du ska fördjupa dig i:
• företagsekonomi
• nationalekonomi
• finansiell ekonomi
Du har då erfarenhet av alla tre ämnena från tidigare kurser. Innan du väljer kan du delta i inspirationstillfällen där alumner från de olika huvudområdena berättar hur de tänkte när de valde och vad de arbetar med idag.
Personlig och professionell utveckling
Din tid på universitet formar din framtid. Utöver de kunskaper och färdigheter som du tillägnar dig genom studierna kan du, genom att ta vara på möjligheter att interagera med andra människor som är en del av Handelshögskolans miljö, utvecklas stort på fler plan än det akademiska. Det gäller inte minst om du engagerar dig i studentkårens aktiviteter, föreningar och bolag.
Programmet erbjuder också, i nära samverkan med Handelshögskolans enhet Career Service, en frivillig diplomkurs i personlig och professionell utveckling. Diplomkursen löper under termin 1–3 och ger dig möjlighet att träna färdigheter som arbetsgivare efterfrågar, såsom planering, kommunikation, samarbete och självledarskap. Career Service har en nära dialog med olika arbetsgivare och därmed kunskap om vad som efterfrågas hos nyexaminerade. Att delta i denna träning gynnar dig redan under tiden som student.
Andra fasen: Fördjupning under termin 4–6
Från fjärde terminen läser du kurser på fortsättningsnivån inom det huvudområde du valt: företagsekonomi, nationalekonomi eller finansiell ekonomi. När du påbörjar denna andra fas i dina studier läser du alla kurser på engelska och från den första fasen har du med dig 30 högskolepoäng i företags- respektive nationalekonomi. För en ekonomie kandidatexamen, som är den examen som utbildningen leder fram till, ska du ha 90 högskolepoäng inom ditt huvudområde.
Studera utomlands
I samband med att du påbörjar din fortsättningskurs inom huvudområdet är det dags att välja om du vill läsa utomlands under termin 5.
Du har möjlighet att ansöka om en utbytesstudieplats vid något av Handelshögskolans partneruniversitet. Ett annat alternativ är att resa via Göteborgs universitets centrala avtal. Har du valt företagsekonomi eller nationalekonomi har du inga begränsningar i kursvalet under din femte termin. Om du studerar finansiell ekonomi måste du läsa kurser inom ditt huvudområde.
Kandidatuppsats
Oavsett huvudområde kommer du att avsluta dina studier vid programmet genom att lägga fram den kandidatuppsats som du författat tillsammans med en annan student.
Kandidatuppsatsen är ett mindre forskningsprojekt där du har stora möjligheter att utveckla din kompetens inom huvudområdet. Under handledning förväntas ni att definiera ett relevant problem och forskningsfrågor samt rapportera resultaten av er vetenskapliga undersökning i en akademisk uppsats som ni försvarar vid ett seminarium. Kandidatuppsatsen kan fungera som en brygga till vidare studier på avancerad nivå eller som din inträdesbiljett till ett första jobb efter examen.
Våra huvudområden
Termin 4
Har du valt företagsekonomi som huvudområde läser du två programspecifika fortsättningskurser på din fjärde termin:
• Industrial and Financial Management (15 hp)
• Strategy and Marketing in a Global Context (15 hp)
Kurserna leder dig in på nya delämnen inom huvudområdet samt bygger vidare på kunskaper och färdigheter du tillägnat dig under programmets första fas.
Termin 5
Den femte terminen är baserad på valfria och valbara kurser vilket ger dig möjlighet att forma din utbildning efter dina egna intressen. Du kan antingen välja att bredda din utbildning genom att läsa kurser utanför ditt huvudområde eller att specialisera dig vidare inom företagsekonomi. Du kan studera vid ett annat universitet, antingen i Sverige eller vid något av våra partneruniversitet runt om i världen. På Handelshögskolan finns också ett brett utbud av valbara kurser som du kan läsa under din femte termin.
Inför din avslutande termin på programmet är det dags att bestämma dig för vilken inriktning inom företagsekonomi som du vill specialisera dig på.
Termin 6
Normalt erbjuds dessa inriktningar under den sjätte terminen:
• Marketing
• Accounting
• Industrial and Financial Management
• Management
• Corporate Sustainability
• International Business
Inriktningen innehåller en eller två fördjupningskurser och din sjätte och sista termin på programmet avslutas med att du skriver och försvarar din kandidatuppsats tillsammans med en annan student.
Examen
När du är klar med dina studier inom programmet har du 180 högskolepoäng bestående av:
- 90 hp i företagsekonomi inklusive en kandidatuppsats om 15 hp
- 30 hp i nationalekonomi
- 15 hp i statistik
- 15 hp i handelsrätt
- 30 hp valbara kurser
Du kan nu ansöka om ditt examensbevis: Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet företagsekonomi
Termin 4
Har du valt nationalekonomi som huvudområde läser du fortsättningskurser tillsammans med studenter som valt andra utbildningsvägar inom Handelshögskolan. Kurserna bygger vidare på grunderna i nationalekonomi och du kommer att arbeta med olika sätt att tillämpa nationalekonomisk teori och metod för att möta aktuella samhällsutmaningar.
Termin 5
Den femte terminen är baserad på valfria och valbara kurser vilket ger dig möjlighet att skräddarsy din utbildning efter dina egna intressen. Du kan antingen välja att bredda din utbildning genom att läsa kurser utanför ditt huvudområde eller att specialisera dig vidare inom nationalekonomi. Du kan studera vid ett annat universitet, antingen i Sverige eller vid något av våra partneruniversitet runt om i världen. På Handelshögskolan finns också ett brett utbud av valbara kurser som du kan läsa under din femte termin.
Termin 6
Under din sista termin läser du en eller två valbara fördjupningskurser i nationalekonomi varpå du avslutar dina studier genom att, tillsammans med en annan student, skriva och försvara din kandidatuppsats.
Examen
När du är klar med dina studier inom programmet har du 180 högskolepoäng bestående av:
- 90 hp i nationalekonomi inklusive en kandidatuppsats om 15 hp
- 30 hp i företagsekonomi
- 15 hp i statistik
- 15 hp i handelsrätt
- 30 hp valbara kurser
Du kan nu ansöka om ditt examensbevis: Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet nationalekonomi
Finansiell ekonomi kombinerar kunskaper från både företags- och nationalekonomi. Om du har valt finansiell ekonomi som huvudområde kommer du att läsa några kurser från dessa två ämnen och några kurser specifikt inom finansiell ekonomi.
Termin 4
På din fjärde termin läser du fortsättningskurser i mikroekonomi, ekonometri, finansiell ekonomi tillsammans med en fördjupningskurs i externredovisning och företagsanalys.
Termin 5
För examen krävs 90 högskolepoäng inom huvudområdet och därför begränsas dina valmöjligheter under femte terminen om du valt finansiell ekonomi. Du kan läsa utomlands vid något av våra partneruniversitet som erbjuder kurser inom finansiell ekonomi eller stanna kvar på Handelshögskolan och läsa fortsättningskurser hos oss.
Termin 6
Under den sista terminen läser du två fördjupningskurser i finansiell ekonomi och sedan avslutar du dina studier genom att, tillsammans med en annan student, skriva och försvara din kandidatuppsats.
Examen
När du är klar med dina studier inom programmet har du 180 högskolepoäng bestående av:
- 90 hp i finansiell ekonomi inklusive en kandidatuppsats om 15 hp
- 30 hp i företagsekonomi
- 30 hp nationalekonomi
- 15 hp i statistik
- 15 hp i handelsrätt
Du kan nu ansöka om ditt examensbevis: Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet finansiell ekonomi.
Vid eventuella förändringar och framtida utveckling av programmet kan du vara trygg med att den utbildningsplan som du antas till gäller under dina tre studieår hos oss.
Studerat ekonomi tidigare?
Vid ekonomie kandidatprogrammet läser du grundkurserna i en annan följd jämfört med de upplägg som används vid de flesta andra lärosäten i Sverige. Om du har läst våra ämnen på grundnivå innan du påbörjar programmet, får du luckor i dina studier om du tillgodoräknar dig dessa kurser. Några av kurserna på termin 1–3 kan inte heller tillgodoräknas då de har lärandemål som är specifika för ekonomie kandidatprogrammet och du kan därför behöva läsa fler högskolepoäng än du kan använda i din ekonomie kandidatexamen.
För att dina tidigare studier ska tillgodoräknas måste du vara antagen till programmet. Vi har ingen antagning till senare del av program.
Kontakta gärna vår studievägledning om du planerar att ansöka till programmet och har kurser som du skulle vilja tillgodoräkna dig. Det kan vara mer fördelaktigt för dig att läsa till ekonomie kandidatexamen på Handelshögskolan via fristående kurser. De fristående kurserna har antagning både höst och vår, vilket ger dig betydligt fler kurs- och examinationstillfällen än om du läser programmet som endast ger kurserna en gång per år. Du får en ekonomie kandidatexamen oavsett om du läser fristående kurser eller program – det är två olika vägar till samma examen.
Planerar du att läsa dubbelt?
Planerar du att studera ekonomie kandidatprogrammet parallellt med andra studier? Exempelvis vid Chalmers? En ekonomie kandidatexamen öppnar dörrar till många branscher och yrkesroller och kunskaper inom ekonomi i kombination med en jurist- eller civilingenjörsexamen skapar ytterligare möjligheter.
Om du vill läsa ekonomi parallellt med andra studier rekommenderar vi att du läser till en ekonomie kandidatexamen via fristående kurser. De fristående kurserna har antagning både höst och vår, vilket ger dig betydligt fler kurs- och examinationstillfällen än om du läser programmet som endast ger kurserna en gång per år. Du får en ekonomie kandidatexamen oavsett om du läser fristående kurser eller program – det är två olika vägar till samma examen.
Läs mer om hur du når en ekonomie kandidatexamen via fristående kurs