Bild
Länkstig

Behörighetsgivande kurs i svenska för nyanlända

Studietakt
100%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökningsperiod
-
Anmälningskod
GU-22820
Ansökan öppnar 16 september 2024

Kort om kursen

Kursen ger ökade färdigheter i att förstå, tala och skriva svenska genom övningar i hörförståelse, uttal och muntlig interaktion, muntlig produktion och skriftlig färdighet. SW1702 startar på B1/B2-nivå i svenska och efter avslutad kurs förväntas du uppnå C1-nivå enligt Europarådets självbedömningsskala. Godkänt resultat på SW1702 motsvarar gymnasiebetygen SV3/SVA3. Kursen ges som förutbildning och kan inte ingå i en examen på högskolenivå.

Om utbildningen

SW1702 Behörighetsgivande kurs i svenska för nyanlända ersätts av kurserna SW1703 Förberedande kurs i svenska som främmande språk och SW1705 Behörighetsgivande kurs i svenska som främmande språk och SW1703 kommer att vara sökbar inför vt2025.

Kursen SW1702 Behörighetsgivande kurs i svenska för nyanlända består av två terminer. Studierna bedrivs på heltid, och på plats på campus. Kursen förbereder för ett yrkesliv och högre studier i Sverige. Förutom språkliga studier med skriftlig och muntlig produktion ingår även samhällsorientering och skönlitteratur i kursen. Samhällsorientering behandlar svenskt samhällsliv och även studiet av samhällsvetenskapliga begrepp ingår. I skönlitteratur ingår läsning av noveller som speglar olika tider och samhällen samt studiet av litterära begrepp.

För att få godkänt på hela kursen krävs dels godkänt resultat på alla delkurser, dels godkänt resultat på det slutprov (motsvarande Tisus-testet) som ges vid institutionen.

Ansökan till kursen består av en ansökan via www.antagning.se + ett antagningsprov. När du ansöker behöver du ladda upp dina gymnasiebetyg tillsammans med din ansökan. Antagningsprovet ges av institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi och som sökande blir du automatiskt anmäld till antagningsprovet.

Kursen är fri från studieavgifter men studenter från länder utanför EU/EES, eller Schweiz kan behöva betala en anmälningsavgift till antagningen. Mer information om detta hittar du på antagningens webbsida.

Behörigheter och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet (med undantag för kravet på svenska och engelska). Utöver den grundläggande behörigheten krävs godkänt resultat på antagningsprovet till kursen.

Urval

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 165 hp (33 %)