Länkstig

Robin Andersson Malmros

Projektledare

Segerstedtinstitutet
Postadress
Box 135
405 30 Göteborg

Föreståndare, Bitr/stf

Segerstedtinstitutet
Besöksadress
Universitetsplatsen 1, Vasaparken
41124 Göteborg
Postadress
Box 135
40530 Göteborg

Om Robin Andersson Malmros

Ph.D i offentlig förvaltning, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet & universitetslektor vid akademin för polisiärt arbete, Högskolan i Borås

Forskningsintressen:

  • Förebyggande av terrorism, våldsbejakande extremism och radikalisering
  • Antisemitism och förebyggande av antisemitism
  • Organisering, ledning och nyinstitutionell teori
  • Samverkan som fenomen och process

Pågående forskningsprojekt:

  • Polisiärt arbete mot radikalisering. Huvudsökande. Finansierat av Forte. 2,7 miljoner kronor, 2024-2026. I Sverige saknas det forskning på hur polisanställda förstår radikalisering som fenomen, samt hur de arbetar med bedömning och hantering av potentiellt radikaliserade individer. Mot denna bakgrund kommer denna studie utforska följande frågor: Hur beskriver polisanställda radikalisering som fenomen och vilka kunskapskällor bygger deras förståelse på? Vilka processer, verktyg och metoder används i samband med bedömningsarbete och hantering av misstänkt radikaliserade individer, och hur uppfattar polisanställda dessas lämplighet och effektivitet?
  • Pedagogiska erfarenheter av och strategier för att bemöta antisemitism i skolan. Finansierat av Vetenskapsrådet. 6 miljoner kronor, 2024-2027. Projektet undersöker hur skolpersonal (skolledning, elevhälsa, lärare) och elever talar om och uttrycker sin förståelse och sina erfarenheter av antisemitism. Syftet är också att i ett vidare led, genom att studera hur skolpersonal och elever talar om och uttrycker erfarenheter av hur antisemitismen bemöts, ge ett kunskapsbidrag för att utveckla pedagogiska strategier med inriktning mot att hantera och motverka antisemitism och främja tillitsfulla relationer mellan elever och det omgivande samhället.

Tidigare forskningsprojekt:

  • Kunskapslyft om antisemitism i Sverige. Projektledare. Finansierat med medel från Utbildningsdepartementet, Segerstedtinstitutet och Vetenskapsrådet. 2 miljoner kronor, 2024. Den här studien utgjorde den första empiriska forskningsstudien över hur antisemitism har upplevts av och påverkat judar i Sverige samt manifesterats i traditionella medier, sociala medier och på andra samhälleliga arenor sedan Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget i Gaza.
  • Nordic Multiagency Approaches to Handling Extremism: Policies, Perceptions and Practices. Finansierat av Nordforsk. 10 miljoner kronor, 2018-2021. Projektet leds av Tore Björgo, Oslo universitet. I projektet studeras samverkansarbete i arbetet mot våldsbejakande extremism i Danmark, Finland, Norge och Sverige.
  • Pan-Nordic and Transnational Dimensions of Nordic Right-Wing Extremism. Projektledare. Finansierat av Nordiska ministerrådet. 1,5 miljon kronor, 2019-2022. Projekt belyser historisk och samtida forskning kring transnationell organisering av våldsbejakande högerextremism.
  • Kartläggning av kommunala handlingsplaner för att motverka våldsbejakande extremism. Finansierat av Sveriges Kommuner och Regioner. 150.000 kronor, 2016-2017. Studien analyserar 127 kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism.

Segerstedtinstitutet

Jag arbetar som biträdande föreståndare på Segerstedtinstitutet - ett nationellt resurscenter med syfte att sprida kunskap och metoder för att förhindra anslutning till våldsbejakande miljöer och organisationer (www.segerstedtinstitutet.gu.se). Vid sidan av forskning, stöttar jag föreståndaren i organiserandet av institutets verksamhet.

Universitetslektor vid Akademin för polisiärt arbete, Högskolan i Borås

Jag undervisar och examinerar studenter i kriminologi, internationellt polisarbete och vetenskapliga arbeten. Jag leder också kursen "Radikalisering och samhällets motåtgärder" (7,5hp). Kursen är beställd av Polismyndigheten i Sverige och studenterna är polis- och säkerhetspolisanställda som arbetar med terrorism, extremism eller radikalisering.