Bild
Tjeerd Fokkens doktorand i logik
Tjeerd Fokkens är doktorand i logik på Göteborgs universitet. Han är intresserad av sambandet mellan logik och ”verkligt” mänskligt resonemang.
Foto: Monica Havström
Länkstig

Logiskt tänkande i fokus på Världslogikdagen

Den 14 januari är det Unescos internationella World Logic Day. För att uppmärksamma dagen har vi gjort en intervju med en av Humanistens doktorander i logik, Tjeerd Fokkens från Nederländerna.

– Logiken är intressant eftersom den å ena sidan är väldigt grundläggande: den är ett verktyg för att kontrollera giltigheten hos nästan alla argument. Å andra sidan har den många användbara konkreta tillämpningar inom datavetenskap, AI och andra vetenskaper, säger Tjeerd Fokkens, doktorand i logik på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.

Läs intervjun med Tjeerd Fokkens: "Felaktigt resonemang ligger bakom de flesta dåliga saker i världen"

En av logikforskarna på institutionen, Graham Leigh, tilldelades nyligen den prestigefyllda förlängningen av stipendiet Wallenberg Academy Fellow för sitt projekt Taming Jörmungandr: The Logical Foundations of Circularity. Sedan 2015 har Graham Leighs forskargrupp studerat logik i skärningspunkten mellan matematik, filosofi och teoretisk datavetenskap.

– Vi undersöker frågor som: Vad är sanning och varför litar vi på den? Hur skiljer vi sanna påståenden från falska? säger Graham Leigh.

Läs mer om Graham Leighs projekt

Bild
Forskargruppen i logik håller sina möten – som alla andra just nu – online.
Forskargruppen i logik håller sina möten – som alla andra just nu – online.
Foto: Monica Havström

Du kan läsa mer om forskargruppen i logik på institutionens internationella webbsidor om forskning.

Världslogikdagen 14 januari

Logikforskarna på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori har i år ingen föreläsning dagen till ära, men de tipsar om webbföreläsningen Hur långt räcker det logiska tänkandet? som arrangeras av Svenska nationalkommittén för logik, metodologi och filosofi på torsdagskvällen (14 januari kl 18). Föreläser gör Sven Ove Hansson, professor vid KTH. Det är kostnadsfritt att delta, men du behöver registrera dig i förväg.

Information om webbföreläsningen på Kungliga Vetenskapsakademiens webbplats

Med ett globalt årligt firande vill Unesco främja utvecklingen av logik, både inom forskning och undervisning, och förbättra allmänhetens förståelse för logikens betydelse för vetenskap, teknik och innovation. Läs mer på Unescos webbsida

Text: Monica Havström

Tvåårig utbildning i logik

Logic, Master’s Programme:  Programmet ges av institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Humanistiska fakulteten tillsammans med lärare och forskare från IT-fakulteten, Naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers. Läs om utbildningen