Länkstig

Terje Jansson Timan: Minskad dödlighet efter akut bukoperation

Publicerad

Dödligheten är hög hos patienter som akut behöver genomgå stor bukoperation. I Trollhättan infördes 2018 ett nytt strukturerat arbetssätt för att ta hand om dessa patienter. Dödligheten sjönk med mer än 25 procent, visar Terje Jansson Timans avhandling.

TERJE JANSSON TIMAN
Disputation: 24 november 2023 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Morbidity and mortality following Standardised perioperative Management of patients operated with acute Abdominal Surgery in a High-risk emergency setting
Ämnesområde: Kirurgi

Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Hål på eller stopp i tarmen – eller blödning från något organ i buken. Det är vanliga anledningar till att patienter behöver genomgå en akut stor bukoperation.

– De här patienterna har en hög dödlighet efter kirurgi och det är vanligt med komplikationer. Detta innebär ett stort lidande för patienter och deras anhöriga, säger Terje Jansson Timan, som är specialistläkare i anestesi och intensivvård och arbetar på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan.

Bild
Terje Jansson Timan är specialistläkare i anestesi och intensivvård och arbetar på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL).

Studie på 1 300 patienter

I Danmark och England har man förbättrat för denna patientgrupp genom att strukturera upp omhändertagandet. Inspirerade av detta utvecklade Terje Jansson Timan och hans kollegor i Trollhättan ett liknande sätt att arbeta.

– Mitt doktorandprojekt handlar om hur vi har försökt förbättra för patienterna genom att införa ett mer systematiskt och standardiserat arbetssätt för teamet som tar hand om patienterna. Vi har med över 1 300 patienter i studien.

Kortad tid på iva

Vilka är de viktigaste forskningsresultaten?
– Studien visar att dödligheten sjönk med över 25 procent när teamen som tar hand om patienterna påbörjade det systematiska standardiserade arbetssättet. Förutom detta framkom att detta arbetssätt leder till att patienten kan skrivas ut från sjukhuset tidigare och att färre behöver stanna länge inom intensivvården.

Vad har varit roligt och utmanande med doktorandprojektet?
– Detta är på sätt och vis en management-studie. Till en början var det en utmaning att få det nya arbetssättet att fungera, och att alla skulle använda det systematiska standardiserade kliniska protokollet när de tog hand om dessa patienter, säger Terje Jansson Timan och fortsätter:

– Det var roligt att se att det gick att införa detta. Sedan var det fantastiskt roligt att det visade sig att det verkar ha gjort en stor förbättring för våra patienter.

Det systematiska standardiserade kliniska protokollet för omhändertagande av akutpatienter som behöver genomgå stor operation i buken.

Fler sjukhus tar efter

Vet du om andra sjukhus i Sverige använder liknande sätt att ta hand om akutpatienter som behöver stor operation i buken?
– Vid sidan om vår studie har det i år publicerats internationella riktlinjer med starka rekommendationer att arbeta standardiserat. Jag vet att flera svenska sjukhus just nu arbetar med att starta upp standardiserad protokollbaserad vård för dessa patienter och det är bra, men det återstår mycket arbete för att alla svenska akutsjukhus ska följa de nya internationella riktlinjerna.

Hur jobbar ni för att sprida kunskapen, eftersom arbetssättet har varit så framgångsrikt?
– Vi har mycket kontakt med flera sjukhus runt om i Sverige som är i uppstartsfas eller vill veta mer om vår erfarenhet kring att införa protokollbaserad standardiserad vård. Vår studie är också presenterad på ett flertal nationella och internationella konferenser.

Text: Jakob Lundberg

Forskar även inom katastrofmedicin

Terje Jansson Timan är även forskare vid Centrum för katastrofmedicin vid Göteborgs universitet. Det är ett kunskapscentrum på uppdrag av Socialstyrelsen. Centrumet bedriver forskning, utveckling och utbildning inom katastrofmedicin och sjukvård i kris och krig.

– Forskningen i avhandlingen har viss relevans kopplat till katastrofmedicin, bland annat då det ingår patienter som genomgår stora akuta bukoperationer som en följd av traumatiska skador. Det vi kallar primära trauma-laparotomier, säger han.