Bild
En person sitter med ett betalkort framför en dator och handlar online
Foto: iStock
Länkstig

Skuldtyngd – Unga vuxna och skuldens dimensioner

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
5 000 000
Projekttid
2021 - 2024
Projektägare
Socialhögskolan vid Lunds universitet, Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet

Kort beskrivning

Överskuldsättning är ett allvarligt problem. Konsumtionskrav, ungdomsarbetslöshet och en aggressiv kreditmarknad gör att fordringar på ungdomar ökar. Överskuldsättning skapar svårigheter vid inträdet i vuxenlivet och tenderar att bli ett långvarigt problem, varför det är viktigt att hantera tidigt.

Projektets syfte

Syftet med denna etnografiskt orienterade studie är att undersöka olika dimensioner av skuld. Ekonomisk skuld är nära relaterat till juridisk och moralisk skuld, liksom skuldbeläggande från omgivningen.

Avslutningsvis undersöks samhälleliga faktorer som driver på ungas överskuldsättning. Vi vill arbeta aktivt för att göra en teoretisering av skuld praktiskt tillämpbar genom att föreslå åtgärder för att stävja överskuldsättningens orsaker och konsekvenser.

Härigenom främjar projektet social och ekonomisk inkludering. 

Bakgrund

Under 2010-talet har överskuldsättning blivit allt vanligare bland svenska hushåll. En rad faktorer, inklusive stigande konsumtionskrav, ungdomsarbetslöshet och en aggressiv kreditmarknad, har gjort unga vuxna särskilt sårbara. Coronapandemin har förvärrat situationen genom att öka skuldsättningen bland unga.

Överskuldsättning skapar hinder för unga vuxna när de ska etablera sig i vuxenlivet och tenderar att vara en långvarig utmaning. Trots detta har forskning om ungas skuldsättning varit begränsad i Sverige.

Vårt forskningsprojekt

Vi följer ett antal unga vuxna under tre år för att undersöka hur överskuldsättning påverkar deras etablering på arbets- och bostadsmarknaden samt deras personliga relationer. Vi är särskilt intresserade av att förstå hur skulden påverkar deras självbild och välmående.

Vårt perspektiv

Vi ser skuldsättning som mer än bara ett ekonomiskt problem. Genom att analysera olika dimensioner av skuld vill vi förstå hur det påverkar unga vuxna ur ett socialt perspektiv.

Projektet "Skuldtyngd"

"Skuldtyngd - Unga vuxna och skuldens dimensioner" är ett fyraårigt forskningsprojekt som leds av Socialhögskolan vid Lunds universitet i samarbete med Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Tobias Davidsson till vänster och Erik Eriksson till höger från MUF-dagarna.
Forskarna Tobias Davidsson och Erik Eriksson pratar om varför unga skuldsätter sig och vad det får för konsekvenser under MUCF-dagarna - Unga i ekonomisk utsatthet & Europaåret för unga 2022.