DigiFLEX: Didaktisk design i samverkan - rummets betydelse i ny skolverksamhet
Kort beskrivning
Under de kommande femton åren kommer fler än tusen skolor att byggas i Sverige. Förväntningar på digitalisering, god arbetsmiljö för elever och lärare, samt likvärdighet står i förgrunden.
Detta projekt är baserat i en nybyggd skola som eftersträvar pedagogiskt nytänkande i utformningen av den fysiska lärmiljön i kombination med en hög grad av digitalisering. Syftet är att studera hur flexibla rumsliga och digitala ramar och resurser påverkar undervisningen och dess potential att stärka alla elevers literacyutveckling.
Ett systematiskt förändringsarbete med tanketärningar
Projektet studerar förändringar och utveckling av undervisningsdesign över tid som utprövas systematiskt och iterativt i klassrumsmiljö. Forskare och lärare i projektet utvecklar en gemensam förståelse för kvalité och mervärde i undervisning i flexibla lärmiljöer utifrån rumsliga och digitala ramar.
Tanketärningar
Det arbetet bygger på en tidigare utvecklad konceptuell modell för didaktisk design för planering, genomförande och utvärdering av undervisning med digital teknik, kallad tanketärningar. Här lyfts den didaktiska och organisatoriska kontexten i undervisning som kombinera innehåll och mål i ämnet (VAD & VARFÖR) med pedagogiska strategier (HUR) och teknik- och rumsanvändning (NÄR & VAR) i sin design. I filmen nedan berättar forskare och lärare om arbete med tanketärningar.
Deltagare
- Sylvana Sofkova Hashemi, Göteborgs universitet, projektansvarig
Epost: sylvana.sofkova.hashemi@gu.se - Anna Maria Hipkiss, Göteborgs universitet
Epost: anna.maria.hipkiss@gu.se - Maria Spante, Högskolan Väst
Epost: maria.spante@hv.se - Pernilla Andersson Varga, Center för skolutveckling, Göteborgs stad
Epost: pernilla.andersson.varga@educ.goteborg.se - Martin Tallvid, Center för skolutveckling, Göteborgs stad
Epost: martin.tallvid@educ.goteborg.se
Om ULF-avtal
Göteborgs universitet har tillsammans med några andra universitet fått i uppdrag av regeringen att under en femårsperiod bedriva försöksverksamhet kring praktiknära forskning.