Vanliga frågor om ekonomie kandidatprogrammet
Nedan listar vi vanliga frågor som vi ofta får från potentiella studenter. Om du har en fråga, kolla här först. Om din fråga inte finns med, hör av dig till oss.
Kan jag byta över från annan högskola till Handelshögskolan?
Det går inte att byta över från en annan högskola eller annat universitet. Vill du läsa programmet hos oss måste du ansöka till det från början. Vi har endast antagning till höstterminen och du kan inte ansöka till senare del av program.
Kan jag tillgodoräkna mig kurser om jag har läst enstaka kurser vid ett annat lärosäte?
Om du blir antagen till programmet kan eventuellt tidigare läst kurs med motsvararande innehåll och omfattning tillgodoräknas som programkurs. Möjlighet finns också att tillgodoräkna som valbar kurs under senare del av programmet.
Kontakta studievägledningen för frågor eller för att att ansöka om tillgodoräknande.
Kan jag tillgodoräkna mig kurser om jag har läst flera terminer vid ett annat lärosäte?
Om du redan har läst flera terminer är det smidigare att läsa fristående kurser på Handels för att komma till examen. Det beror på att upplägget på programmet består av kurser i varierande omfattning och tempo. Tanken är att de som påbörjar programmet på termin 1 följer programmet under tre år. Tillgodoräknar du dig kurser när du läser programmet får du ”hål” i dina terminer eftersom vi inte kan erbjuda andra kurser för dig att läsa vid de tillfällen då du redan har läst tex mikro och makro.
Läs mer om hur du kan bygga din examen med hjälp av fristående kurser
Vad är skillnaden mellan att läsa program och fristående kurs?
Upplägget på programmet består av kurser i varierande omfattning och tempo. De flesta fristående kurserna ges i block på 7,5 hp, 15 hp eller 30 hp.
När du bygger din utbildning genom att läsa fristående kurser, måste du själv söka till varje enskild kurs, till skillnad från när du läser ett program och följer ett färdigt kurspaket.
Läs mer om kursupplägget på ekonomie kandidatprogrammet
Läs mer om vilka kurser du kan välja och hur du kan bygga din examen med hjälp av fristående kurser
Kan jag få en examen genom att läsa fristående kurser?
Ja, det är möjligt att läsa fristående kurser för att få en kandidatexamen.
Vad var antagningspoängen i urval 2 hösten 2020?
Betyg från gymnasiet (BI): 19.95
Upplästa eller kompletterade betyg (BII): 19.65
Högskoleprovet (HP): 1.20
Vad är det för behörighetskrav med meritpoäng osv?
Du får meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Behörighetsgivande kurser ger aldrig meritpoäng. Betygskravet är lägst godkänt. Högre betyg ger inte mer poäng. Du får max tillgodoräkna dig 2,5 meritpoäng.
När sker upprop och reservantagning?
Programmet inleds med en introduktion 25-27 augusti 2021. Innan det måste du ha registrerat dig på höstens kurser via webben. Om du inte registrerar dig förlorar du din plats. De som är antagna får information om detta per mail i samband med antagningen.
De flesta tackar ja till sina platser och vi kallar sällan reserver. Eventuell reservantagning sker under v.34, tidigare än så kan inget besked lämnas.