Liten båt på havet med två människor.
Foto: Johan Wingborg

Möt alumner i marin vetenskap

Det finns många vägar att gå efter en utbildning i marin vetenskap. Du kan till exempel jobba med marin teknikutveckling, miljörevision, samhällsplanering eller naturresurshållning, inom det privata näringslivet eller inom stat och kommun. Många av våra utmaningar inför ett framtida hållbart samhälle är också kopplade till havet.

Jimmy Ahlsén är projektledare på ett marint konsultföretag

Vissa dagar åker han ut med kräftbåt och undersöker förekomsten av kemiska stridsmedel. Andra dagar bedömer han miljöpåverkan från vindkraftverk till havs, eller mäter utbredningen av alger längs kusten.  Vägen till konsultföretaget gick via hans examensarbete i slutet på utbildningen, där han undersökte hur undervattensbuller påverkar fiskar.

Astrid Hylén ville bli marinbiolog, men blev istället doktorand i marin kemi

– Jag älskar att lära mig saker. Att förstå varför saker händer, hitta sambanden och lära mig mer om hur systemen fungerar. Som doktorand och forskare får du fortsätta med det på heltid.

Bruno Westergren jobbar som sjömätare

Bruno Westergren läste marin vetenskap med inriktning mot oceanografi. Han gillade kombinationen av breda naturvetenskapliga baskunskaper med möjligheten att vara ute i fält.

– Vi är ute och sjömäter med något som kallas multibeam-ekolod för att skapa en uppfattning om bottendjupet.

Video (1:45)
"Sladdtrassel är en klassiker"

Läs mer om våra program

Institutionen för marina vetenskaper har ett kandidatprogram och tre masterprogram. Våra masterprogram är internationella och undervisningen ges på engelska.