Bild
Foto: Helene Agerskov Rose
Länkstig

Järnålderns kulturlandskap

Kurs
AE1003
Grundnivå
15 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Blandad undervisningstid
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-12003
Ansökan stängd. Sen anmälan öppnar 15 juli 2024.

Om utbildningen

Denna kurs introducerar järnålderns kulturlandskap. Kursen ger en översikt över det arkeologiska materialet, inklusive olika typer av fossila jordbrukslandskap från järnåldern och de olika jordbruksekosystem som de återspeglar. Kursen fokuserar på jordbrukslandskap, bosättningar, gravskick vilket återspeglas i järnålderns demografi, subsistensekonomi och handel, metallhantverk, kontaktnät och ideologier i samhällen. Kursen introducerar även naturvetenskapliga metoder och diskuterar hur den senaste vetenskapliga revolutionen har format järnåldersforskningen.

Den första delkursen (Järnålderns kulturlandskap) introducerar det kulturella landskapet under järnåldern. Detta inkluderar diskussioner om centrala sociokulturella aspekter som rör perioden och hur tolkningar av det förflutna spelar roll i aktuella debatter i ett bredare modernt samhälle.

Den andra delkursen (Att närma sig järnåldern - teorier, metoder och tolkningar) introducerar järnåldersforskning och kommer kritiskt att diskutera olika tolkningar av järnålderns kulturlandskap och vad detta återspeglar. Detta inkluderar diskussioner om tillämpningar av naturvetenskapliga metoder och hur detta har format järnåldersforskningens fokus på senare tid.

I kursen ingår en exkursion till en järnåldersmiljö i Västsverige med välbevarad fossilåkermark och integrerade gravmiljöer.

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Kursen fordrar minst 30hp i ämnet arkeologi.

Urval

Högskolepoäng, max 165 hp.