Göteborgs universitet
Länkstig

Möt våra alumner

Vad hände efter studierna? Möt våra alumner som läst socionomprogrammet hos oss på Institutionen för socialt arbete på Göteborgs universitet.

Möt Mariana

Mitt arbete är varierat med utredningar av olika slag och med samtal med föräldrar

Bild

 

Vad fick dig att läsa till just socionom?

Jag valde att läsa till socionom eftersom utbildningen gav mig många alternativ till framtida spännande arbetsområden.

Hur har jobbresan gått till din nuvarande arbetsplats?

Jag började arbeta på en mottagningsenhet för främst ekonomiskt bistånd i Halmstad, där var jag i sex år. Jag var därefter föräldraledig i drygt fyra år med mina två söner. När det var dags att börja arbeta igen, hade vi flyttat till Göteborg. Jag sökte en tjänst på familjerätten i Lerum och fick den. I Lerum har jag stannat kvar och arbetat med familjerätt i nu snart 20 år.

Vad tycker du är det bästa med ditt yrkesval?

Mitt arbete är varierat med utredningar av olika slag och med samtal med föräldrar. Varje ny tvist är unik och med bevarad nyfikenhet och ambitionen att göra familjers liv mindre konfliktfyllt, känns mitt arbete mycket meningsfullt.

Vilka kunskaper och erfarenheter från utbildningen är särskilt värdefulla för dig i ditt arbete idag?

Nu är det snart 30 år sedan jag gick ut socionomprogrammet, men medvetenheten om att ständigt ta till sig ny kunskap för att kunna matcha den med den erfarenhet jag har, gör att jag utvecklas och får ett större handlingsutrymme, en större verktygslåda.

Mariana Idoffsson

Bor: Lerum

Studerat: socionomutbildningen 1986-1989 i Göteborg. Därefter socialt arbete med inriktning mot familjerätt 2001-2003, teori och metoder för samtal med barn och ungdomar inom socialt arbete 2009-2010.

Arbetar idag: Med familjerätt i Lerums kommun.

Jag är stolt socionom därför att: Som socionom på familjerätten hjälper jag föräldrar att tala ansvarsfullt och omsorgsfullt om sina barns behov och framtid. Jag är ett betydelsefullt steg i familjerättsliga tvister, fast förankrad i kunskap om barns behov och rättigheter.

Möt Paula

Socionomer hittar lösningar och möjligheter i omöjliga situationer och lyssnar till de som blivit tystade av samhället.

Bild
Foto: Unicef

På vilket sätt har du haft nytta av dina utbildningar?

Jag ser fler alternativ yrkesmässigt nu, både i Sverige och utomlands. Jag har märkt att Göteborges universitet har ett bra rykte och jag har träffat många alumnis i arbetslivet som fått bra jobb. När jag tänker på socialt arbete har största skillnaden efter masterstudierna blivit hur man kan påverka att göra skillnad på samhällsnivå. På mastersnivå lär man sig kombinera flera sammhällsfrågor,  spegla och analysera dessa till specifica case eller fenomen.

Det finaste har varit att studiekamraterna på masternivå redan pluggat till socionom eller liknande och har en passion att fördjupa sig i socialt arbete och mänskliga rättigheter.

Har du tre tips till blivande/nuvarande studenter så får du gärna dela med dig av dem!

Networking! Träna hur det känns att träffa folk i professionella kretsar och att börja en dialog med helt främmande människor. Det tar tid innan det känns naturligt. Say YES till extra aktiviteter! Gå på evengemanger som är relaterade till ditt intresseområde (jag vet - även om de är efter skolan och du är trött!) Det lönar sig!

Njut av livet! Man måste göra sig själv till Prio 1 - speciellt när man jobbar inom socialt arbete. Balansen mellan jobb och fritid är viktig. För mig handlar det om att ha tillräckligt med tid att vara ensam och göra ingenting alls när resten av livet är socialt och hektiskt.

Samla bra karriarkarma! Var tacksam för den hjälp du har fått genom åren. Jag har fått så mycket stöd och hjälp i mitt professionella liv och som student, av fantastiska kollegor, lärare och chefer som har trott på mig och sett min potential. Glöm aldrig vem som har bidragit till ditt framgång. Om du jobbar hårt, är lojal och uppmuntrade gentemot kollegor och arbetsgivare är du säkert på rätt spår.

Paula Pönkänen

Bor: Göteborg

Studerat: socionomprogrammet och masterprogrammet Socal Work and Human Rights

Arbetar: Junior gender and education specialist, Fellowship på UNICEF:s huvudkontor i New York

Jag är stolt socionom därför att: socionomer hittar lösningar och möjligheter i omöjliga situationer och lyssnar till de som blivit tystade av samhället.